Життя між двома польотами в Театрі на лівому березі, розвінчування імперського міфу в Малому театрі, апсайклінг-вистава від Театру на Солом’янці, «Пітер Пен» англійською мовою в Київській опері й відразу два нових балети в Національній опері: редакція The Village Україна розповідає про вистави, які варто відвідати в травні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Зелені коридори»


Кілька чергових сцен без антракту

Чотири українські біженки з різних міст і з різним досвідом проходять тими самими зеленими коридорами, але не відчувають безпеки, бо несуть у собі власне пекло. Утім, знаходиться місце й для любові, а також для історичних постатей – будуть Степан Бандера, Микола Леонтович, Олена Теліга й Олег Ольжич у дещо несподіваній інтерпретації та навіть Привид.

Сценарій постановки Наталка Ворожбит написала на замовлення мюнхенського театру «Каммершпіле», де вже відбулася світова прем’єра: «Їм «зайшов» чорний гумор і безжальна іронія на адресу як українців, так і німців», – розповідає Ворожбит у коментарі The Village Україна. Репортаж із-за лаштунків Театру на Подолі, де готуються до української прем’єри – читайте скоро на The Village Україна.

Коли: 10, 11, 12 і 30 травня

Де: Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20-А, метро «Контрактова площа»

«Намалюй мені літак»


Життя між двома польотами

У житті літнього військового льотчика з’являється «маленька принцеса», але не зникає і його попередній досвід. Це інсценівка на основі оповідання Еріка-Емманюеля Шмітта з циклу «Помста й пробачення». Як випливає з назви оповідання, прощати буває важко, але важливо бути прощеним. Проте, щоб відповісти на це питання, треба спочатку вирішити, винен ти чи ні.

Коли: 6 і 7 травня

Де: Театр на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

Кабаре «Шекспір. Частина «Гамлет»


Природа ставити все під сумнів

Моновистава актора Володимира Лютікова – це не ода геніальності Шекспіру, а здатність шукати справжнє і власний погляд на актуальність англійського драматурга, кажуть у ЦСМ «Дах». Там запитують, чи справді теми самотності, вибору, боротьби є вічними та складними, чи їх такими робить людська пасивність.

Коли: 25 і 26 травня

Де: ЦСМ «Дах», вулиця Велика Васильківська 136, метро «Либідська»

«Загнаний кінь»


За Франсуазою Саган

У англійському маєтку живе вишукана пара – лорд Генрі та його дружина Фелісіті. І він, і вона «бездоганно ведуть свою партію, як і належить аристократичному роду», але насправді вже давно знудилися, зрозуміли свою приреченість на «безглузде життя» й приховують свою самотність. Здається, у будинку зупинився час, але все змінює приїзд Коралі – це чуттєва подружка зятя респектабельної пари, яку зять спочатку представив своєю сестрою. П’єса іронічна й подекуди саркастична – про ставлення до канонів, які вигадали самі ж люди, і небажання вийти за межі такої звичної зони комфорту, кажуть у Театрі імені Івана Франка.

Коли: 23, 25 і 26 травня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Небезпечні ми»


Про бажане й дійсне, ціну правди й вибір

Студентка Керол і викладач Джон намагатимуться по-іншому поглянути на норми, усталені в суспільстві: питання в тім, чи усвідомлять вони вчасно незворотні наслідки в боротьбі за «справедливість», кажуть постановники. Це вистава за п’єсою «Олеанна» американського драматурга Девіда Мемета.

Коли: 5 і 6 травня

Де: Театр на Печерську, вулиця Немировича-Данченка, 5, метро «Печерська»

«Жінка в Берліні»


Розвінчання імперського міфу, або «хроніка пабєди»

Це постановка за документальним текстом німецької журналістки Марти Гіллерс, яка фіксувала свій досвід виживання в місті, яке «спотворила Червона армія». В останні дні Другої світової війни вона перебувала в підвалі без їжі, води, газу та електрики, спостерігала за вчинками радянських солдатів і сама стала для них «трофеєм». І хоч виставу завершують на символічній даті, 9 травня 1945 року, рефлексії про російсько-українську війну й надолуження пропущених сторінок історії мають продовження, кажуть постановники.

Коли: 9, 12 і 13 травня

Де: Малий театр, вулиця Олеся Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

«Пітер Пен»


Англійською мовою

Театр-школа «АртЕко» поставила казку шотландського письменника Джеймса Баррі. Це пригодницька повість про хлопчика, який не хотів дорослішати – з піратами та русалками, феєю та птахом Небилицею. Вистава буде цікавою для дітей будь-якого шкільного віку, вважають у Київській опері.

Коли: 20 травня

Де: Київська опера, вулиця Межигірська, 2, станція метро «Контрактова площа»

«Весна і осінь» та «П’ять танго»


Вечір одноактних балетів

Танго на пуантах замість високих підборів на музику Астора П’яцолли поставив колишній соліст Нідерландського національного балету й асистент хореографа Ханса ван Манена Олександр Жембровський. Балет у Нідерландах передав костюми для семи пар українських танцівників.

«Весну і осінь» на музику Антоніна Дворжака поставив художній керівник і директор Гамбурзького балету Джон Ноймайєр, який не завжди дотримується шаблонів для балетмейстерів. Під «Серенаду для струнних» обіцяють і класику, і модерн, що «занурюють у світ танцю, як у чаклунство».

Коли: 25 і 26 травня

Де: Національна опера, вулиця Володимирська, 50, метро «Золоті ворота» чи «Театральна»

«Твоя материнська любов»


Концерт до Дня матері

Це концерт про почуття кожної жінки, який диригує Микола Лисенко-молодший, праправнук відомого українського композитора. У Молодому театрі анонсують зустріч «автентичного фолку й пульсуючого року»: Київський академічний муніципальний духовий оркестр та учні «Рок школи» розповідатимуть водночас про світлу печаль і безмежну радість.

Коли: 14 травня

Де: Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Покидьки»


Вистава «секонд-хенд», або апсайклінг-поставка

«Покидьки: Пузир. Соломинка. Лапоть» – інтригують описом у театрі «Дивний замок», що на Солом’янці. Обіцяють чи то казку, чи то притчу, а з наголосом назви постановки можна погратися. Виставу покажуть не на звичній локації, а в Петропавлівській Борщагівці.

Коли: 27 травня

Де: вулиця Львівська, 17, арткафе «Кінь у пальті»