Другий показ опери про Чорнобиль в Україні, «Конотопська відьма» від постановника «Калігули», комедія про молодого режисера в театрі імені Лесі Українки, п’єса про зайвого в Молодому театрі й казка Івана Франка в Театрі юного глядача на Липках: редакція The Village Україна розповідає про вистави, які варто відвідати у квітні.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Chornobyldorf»


Археологічна опера про Чорнобиль

Опера показує нащадків людства, які вижили після серії катастроф. Вони мандрують руїнами атомних станцій, церков, театрів, галерей і намагаються відродити втрачену цивілізацію. Chornobyldorf увійшов до списку шести найкращих музично-театральних перформансів за версією Music Theater Now.

Автори – засновники лабораторії сучасної української опери Роман Григорів та Ілля Разумейко – планували показ у Київській опереті ще в травні 2022 року, але його скасували через повномасштабне вторгнення РФ. Тому зараз оперу показуватимуть вдруге в Україні після прем’єри в Мистецькому Арсеналі у 2020 році.

З того часу команда оновила музичний матеріал і встигла побувати на гастролях у Відні, Роттердамі, Вільнюсі, Гаддерсфілді та прозвучати на британському радіо BBC. Також її представлятимуть напередодні «Євробачення» на спецподії Eurofest.

Коли: 18 квітня

Де: Національний академічний театр оперети, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

«Майстер»


Комедія без антракту

За сюжетом, режисер-початківець їде в село, де відлюдником живе відомий, але вже літній актор. Молодий режисер хоче вмовити майстра знятися у своєму фільмі, але, як анонсують у театрі Лесі Українки, на нього чекає «багато несподіванок». До слова, окрема роль у цій постановці – у кота.

Коли: 20 і 25 квітня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Конотопська відьма»


Українська класика в інтерпретації театру Франка

Виставу зіграють за повістю українського письменника Григорія Квітки-Основ’яненка, і цим усе сказано. Зрежисував постановку Іван Уривський, який також поставив драму про тирана за Альбером Камю «Калігула».

Коли: 28 і 30 квітня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

«Як я залишилася сама»


Практично комедія

До Анни повертається колишній чоловік, який мав би ще кілька років сидіти у в’язниці. Він претендує на половину однокімнатної квартири й на додачу знаходить собі коханку. У жінки – уже нова родина й кар’єра, вона не розуміє, як жити далі. Хто виявиться в цій історії зайвим, розповість постановка режисера Григора Мане за мотивами п'єси хорватського драматурга Міро Гаврана «Папуджарі».

Коли: 22 і 23 квітня

Де: Національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Лис Микита»


За Іваном Франком

Світ не чорно-білий, а переважно чорний із білими плямами: щоби вижити, треба трохи замазатися в багнюку – таким задум Івана Франка бачить режисерка постановки «Лис Микита» Катерина Чепура. Лис – зухвалий і водночас амбітний, виплутується з кожної пастки у вічній боротьбі за виживання. Його не можна назвати позитивним персонажем, якщо є вибір – з’їсти чи бути з’їденим. Але можна максимально оголити недоліки й переваги, щоб глядачі (юні й не тільки) самі відповіли на запитання й знайшли власного звіра.

Коли: 22 квітня

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик»