Фестиваль «Мистецтво – зброя!» пройде в Берліні 25 лютого. У лайнапі на подію зібрали представників незалежної української сцени: Стаса Корольова, репера Otoy, дніпровських електронників Kurs Valut, проєкт «Warнякання» Антона Слєпакова («ВГНВЖ») й Андрія Соколова, The Lazy Jesus та інших артистів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Лайнап сформували здебільшого з тих, хто перебував в Україні весь час, починаючи з 24 лютого. З тих, хто «пропустив крізь себе вибухи, відключення світла, «шахеди» та ракетні удари» та відобразив це у своїй творчості. Попри це, у Polygon запевняють, що це не значить, що фестиваль – про депресивний стан і смуток. Навпаки, метою було показати розмаїття настроїв та емоцій українців, виражених у творчості. «Ми не тільки плакали та злилися протягом цього року. Це не лише біль та агресія. Це незламність, жорсткість характеру, сміх, іноді крізь сльози, відкриття чогось нового», – пояснює Пледов.

«Я не обирав цю дату [25 лютого], швидше вона обрала мене. На локації запропонували її як один із варіантів, вона підходила за багатьма критеріями. Річниця повномасштабного вторгнення була підсилювальним чинником. Тому я погодився і прийняв виклик», – розповідає The Village Україна організатор фестивалю «Мистецтво – зброя!» в Берліні Гарік Пледов із лейбла Polygon.

Утім, це не тільки фестиваль музики. Крім головної музичної сцени, також буде «нічний стейдж» із живими виступами диджеїв з України; вистава Nobody Died Today харківського театру «Нафта»; аудіовізуальний перформанс «Досвід. Досвід» від колективу «Тиск» і формації Some People; виставка робіт українських митців за кураторства Серафіми з Vitsche Ukraine, серед яких Марта Сирко, Марія Матяшова, Альберт Лорес, Алекс Дерега та інші. Також буде маркет ручних виробів, фудкорт з українськими стравами й тату-корнер, який очолить український майстер Sasha Animal.

Захід пройде в клубі Alte Munze, що розташований у будівлі старого монетного двору. Квитки можна придбати тут. Вартість квитка – 22 євро. Зібрані кошти обіцяють перерахувати на підтримку українським митцям, а також розподілити між фондами, які допомагають захисникам України.

 Війна – це не тільки зброя та воєнні дії. Культура та мистецтво відіграють не останню роль у цьому процесі. Набагато простіше просити зброю країні, яка відома своїми митцями, творами чи внесками в науку. Країні зі своєю національною ідентичністю.

Набагато більша мотивація в населення, яке захищає щось більше за своє життя та життя близьких. Знає свою історію, культуру. Мотивує, коли ти усвідомлюєш, скільки культурних репресій зазнав твій народ, скільки діячів побували в засланні, були розстріляні. На скільки потужною була їхня діяльність, що вони ставали кісткою в горлі й російського, й радянського керівництва. Безперечно, мистецтво – це зброя!

Гарік Пледов, очільник лейблу Polygon

«Київ – це Київ, а Берлін – це Берлін»


Гарік Пледов

очільник лейблу Polygon

Чи Київ – це новий Берлін? Ставлюся до цієї фрази більше як до приколу. Ми різні, у деяких аспектах навіть кращі. Це не моя думка, це узагальнене «середнє» поміж того, що я чув і від відвідувачів, і від артистів. Поки що ми зберігаємо так звану «справжність духу».

Іноземцям подобається приїздити до нас, навіть зараз. Артисти поки бояться, але журналісти, які були в нас на вечірках, у захваті. Особливо дивуються, що нам вдається робити таке під час війни.

Берлінські вечірки не гірші, просто вони інші. Тому Київ – це Київ, а Берлін – це Берлін. У нас усе своє, унікальне. У Польщі багато проходять багато українських івентів. Варшава дуже сподобалась і за публікою, й загалом плануємо поїхати туди знову.


Навіщо взагалі потрібні вечірки за кордоном і як їх організовувати? (спойлер: складно)

Попри підтримку українців і у Вільнюсі, і в Берліні, й у Варшаві, робити вечірки за кордоном доволі важко, каже очільник лейблу Polygon. «Насамперед – через відсутність власного комʼюніті. Замало класної афіші та промо, потрібні люди, які поширять це все», – коментує Гарік Пледов.

У Polygon кажуть, що обʼєднання Vitsche Ukraine взяло на себе велику частину локальних питань: починаючи від людей, закінчуючи правовим полем. «Без них «Мистецтво – зброя!» було би неможливо організувати», – вважає Пледов.

Крім того, є складнощі в роботі дистанційно. Майданчик для проведення вечірки доводиться оглядати за фото й відео в інтернеті, а частина команди в Україні іноді має працювати без світла, що порушує всі процеси, додає Пледов. «Що потрібно, щоб організувати вечірку за кордоном? Міцні нерви та нескінченний ентузіазм», – упевнений Гарік.

Утім, у Polygon переконані, що робити якісний культурний продукт за кордоном – це необхідність, адже Україна, до якої прикута увага всього світу, нарешті має змогу «показати світові, хто ми та що вміємо».

«Якщо брати музичну індустрію, то через декілька років після набуття Україною незалежності, багато наших артистів робили контент орієнтований суто на Росію.

Копіювали їх, хоча там і не було нічого унікального. Тобто була копія копії», – каже Пледов.

Про волонтерство, лейбл Polygon під час повноформатної війни та шлях до фестивалю в Берліні


Гарік Пледов

очільник лейблу Polygon

Ми з другом запустили виробництво бронежилетів на самому початку повномасштабного вторгнення. За час існування проєкту виготовили приблизно 2500 виробів. А коли в Україні налагодився імпорт бронежилетів [від країн-партнерів], проєкт згорнули.

Поки я займався жилетами, міркував, куди далі направити волонтерську діяльність. Так народилася ідея благодійної компіляції, до якої ввійшли 25 треків від українських і закордонних музикантів, серед яких DJ Mell G, Jensen Interceptor і Luzle. Реліз укотре доводиться відкладати через проблеми з дистрибуцією, наразі дата – 3 березня. У мережі вже є сім треків із добірки, доступні для придбання. Усі вторговані кошти підуть на ЗСУ. Саме з цього релізу почався лейбл Polygon, а збираючи треки для компіляції, я познайомився з більшістю музикантів, які стали його резидентами.

Із залишків бронежилетів, які виробляли з 24 лютого, створили проєкт ArtArmor, де шість відомих українських митців інтерпретували своє бачення цього виду захисту наших військових. Участь узяли Bob Basset, Алевтина Кахідзе, Михайло Деяк, Олена Папка, Марта Лешак, а також брати Іван і Василь Костенки. Проєкт поїде з нами на «Мистецтво – зброя!», а потім, можливо, відвідає ще декілька виставок. Потім жилети продамо, а вторговані кошти віддамо ЗСУ.

Бронежилет «Народження дракона» від Bob Basset, який представлять на «Мистецтво – зброя!» в Берліні. Жилет виконаний із додаванням шкіри та присвячений українським військовим, які «неначе дракони» стали міфічними істотами для світу. Фото: Bob Basset

Ідея організувати культурну подію, яка обʼєднала би більшість мистецьких направлень, виникла паралельно з проєктом ArtArmor, розповідає Пледов. З часом ідея трансформувалась у фестиваль «Мистецтво – зброя!», який уперше пройшов на Нижньоюрківській у травні 2022-го.

Далі був фестиваль вуличної культури «Брудний пес», який у серпні 2022 року зібрав майже 2,5 тисячі людей у клубі Keller. У Polygon анонсували, що «Брудний пес» повернеться влітку 2023-го, підготовка до його проведення вже почалася.


Фото: фестиваль «Брудний пес»