Небагато київських театрів планують прем’єри в січні, після новорічно-різдвяного періоду. Більшість із нових вистав заплановані на кінець місяця. Редакція The Village Україна розповідає про ті, які варто відвідати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Возлюби ближнього свого»


За Ремарком

Харківський академічний драматичний театр виступить на сцені Національного академічного театру імені Лесі Українки та зіграє виставу за мотивами роману Еріха Марії Ремарка. У книжці описана непроста доля євреїв у Німеччині після Першої світової війни. Тож вистава розповідатиме про людей, які в одну мить стали вигнанцями та змушені знаходити свій шлях у новому світі. Це розповідь про тих, кого ніхто не приймає, і про тих, на кого завжди чекають, ідеться в описі до прем’єри.

Коли: 26 і 27 січня

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Богдана Хмельницького, 5, метро «Театральна»

«Чорний дрізд»


Постскриптум про любов і травму

П’єсу про «зустріч чоловіка та жінки, яких надто сильно пов’язують почуття, пристрасть, травма та провина», створив шотландський драматург Девід Гарровер. Сценарій написаний у 2005 році й отримав театральну премію Шотландії та премію Лоуренса Олів’є за найкращу нову п’єсу.

За сюжетом, героїня Уна намагається не згадувати подію п’ятнадцятирічної давнини, яка завдає їй болю, але минуле про себе нагадує, й Уна вже не так упевнена у власній непохитності. Жанр постановки описують як «постскриптум». Тут усього дві ролі та чотири актори, які зіграють молодших і старших Уну та Рея.

Коли: 21 і 22 січня

Де: Театр драми й комедії на лівому березі, Броварський проспект, 25, метро «Лівобережна»

«Жагуча таємниця»


За мотивами новел Стефана Цвейга

Це історія про те, що кожен секрет має свою ціну, кажуть у Молодому театрі. В одному з будинків відкрився «вулик погано завуальованих таємниць», які готові «боляче вжалити» . Серед героїв – бідна дівчина, яка шантажує поважну пані, і професор, який прискіпується до свого учня, тому що його дружина до нього надто лагідна. Постановники намагаються відповісти на запитання, що страшніше – зізнатися чи приховати; і що переможе – кохання або почуття обов’язку, коли тримаєш у руках папірець із призовом на військову службу.

Коли: 19 і 28 січня

Де: Національний академічний Молодий театр, вулиця Прорізна, 17, метро «Золоті ворота»

«Квартет»


Про те, що за лаштунками артистів опери

Чотири колишні оперні співаки живуть у розкішному будинку, але мають повернутися в минуле. Оперна діва зі «складним характером» відмовляється брати участь у щорічному концерті, від якого очікують прибутку, але виступ таки відбувається. Виставу гратимуть за п’єсою англійського письменника та драматурга Рональда Харвуда.

Коли: 28 і 29 січня

Де: Національний академічний Театр оперети, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

«Стусанина»


Василь Стус під Rammstein

Театральна спільнота DSP представить оновлену версію вистави «Стусанина» за поезією та біографією Василя Стуса. Першу версію виставу створили в підвалі центру Леся Курбаса у 2019 році, де зараз гуманітарний склад.

Обіцяють 20 текстів під музику Rammstein. Грають вісім чоловіків, тому виставу характеризують як «досить маскулінну, але водночас дуже чутливу, про відчуття ліктя товариша та відчуття ліктя під ребрами». Також обіцяють залучати глядача до участі в постановці.

Принагідно нагадаємо, що у 2023 році відзначають 85 років із дня народження Василя Стуса. Виставку про українського поета відкрили в Музеї літератури.

Коли: 20 січня

Де: Театр «Дивний замок» на Солом’янці, вулиця Єреванська, 11