12 грудня на Netflix відбулася прем’єра спецвипуску ток-шоу Девіда Леттермана «Мій наступний гість не потребує представлення з Девідом Леттерманом» (My Next Guest Needs No Introduction), у якому ведучий узяв інтерв’ю у президента України Володимира Зеленського. Розмову з українським лідером записали прямо на станції метро «Майдан Незалежності», яка з початку повномасштабного вторгнення не приймає пасажирів.

Тизер спешлу

Окрім інтерв’ю із Зеленським у метро, він також зустрівся з волонтерками Лейлою Туваклієвою та Дарією Скидан, екскурсоводкою Юлією Бевзенко та стендап-коміком Антоном Тимошенком. Так, однією з перших згадок про Леттермана в українській столиці був допис в Instagram про те, що Леттерман відвідав київський стендап-клуб.

Ми розпитали героїв спешлу про знімання з Леттерманом, а також поспілкувалися з одним з операторів проєкту – Кирилом Шляміним.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Гість, який усе ж потребує представлення

Хто такий Девід Леттерман? Це той, кого в американській комедії заведено згадувати, використовуючи сленгову абревіатуру GOAT (Greatest Of All Time). Ім’я Леттермана входить до списку 50 найвидатніших телезірок усіх часів. Номінований на понад півсотні премій «Еммі», він вісім разів ставав її лауреатом. Також 75-річний комік є лауреатом Почесної премії Центру Кеннеді та лауреатом премії за американський гумор імені Марка Твена.

Лейт-найт-шоу на різних американських каналах Леттерман вів упродовж 33 років (1982–2015). Складно знайти зірок того періоду – акторів, музикантів, політиків, – які б не були гостями вечірнього шоу Девіда. Так, у різний час до його студії завітали Робін Вільямс, Madonna, Барак Обама, Джим Керрі, Іггі Поп, Говард Стерн, Білл Гейтс, Мік Джаггер і багато інших.

Через три роки після виходу на пенсію Леттерман випустив на Netflix перший сезон серії розгорнутих інтерв’ю зі знаменитостями «Мій наступний гість»: зокрема з Бараком Обамою, Джорджем Клуні та Jay-Z. В останньому сезоні, який вийшов у травні, Девід поспілкувався з Біллі Айліш, Віллом Смітом, CardiB і Раяном Рейнольдсом.

Інтерв’ю з Володимиром Зеленським вийшло на Netflix окремим спеціальним епізодом, який можна переглянути вже зараз.

Хто знімав Леттермана в Києві


Кирило Шлямін

оператор-постановник, оператор

Головним оператором проєкту, який і є оператором-постановником шоу Леттермана, був Ітан Міллс. Він шукав другого оператора в Україні, і українська частина команди Radioaktive film запропонувала кількох операторів, у тому числі й Кирила, який врешті став другим оператором.


Так, я знімав Зеленського. Ми мали один день на знімання всіх інтерв’ю. Один день знімання шоу.

У перший день ми знімали інтерв’ю великих українців на дві камери. Камера Ітана була зосереджена на Девіді. Моїм завданням було вихоплювати емоції інтерв’юйованих. Після двох документальних кіно про війну цього року вже відчуваю, де потрібно укрупнитися на очі, де важливо показати жестикуляцію, де в статиці передати стан. На зніманні шоу були ще чотири камермени. Загалом знімання велося з п’яти камер.

Найемоційніші моменти знімання – перше знайомство Леттермана та Зеленського. Здалося, що Леттерман уперше в житті хвилюється.

Ну і, звісно, занурення в історію кожної людини, у якої брали інтерв’ю – це завжди емоційно. Я як оператор завжди пропускаю історію кожної людини через себе. Іноді здається, що це відриває від знімання, але, коли переглядаю матеріал, відчуваю, що навпаки.

Це і є документалістика – відчути себе в шкірі людини по той бік об’єктива та подивитися на себе з боку.

Безумовно, Девід – величезний професіонал своєї справи з дуже потужною енергетикою. Дуже швидко привертає до себе людей, навіть закритих і замкнутих. За відчуттями, деякі люди довіряють йому більше, ніж собі.

Водночас не було жодних труднощів і дискомфорту. Працювати з професійною командою завжди приємно. Й американська команда шоу, й українська частина групи – команда Radioaktive Film – великі професіонали.

Уривок спешлу на Netflix

З ким ще говорив Леттерман у Києві


Антон Тимошенко

стендап-комік, сценарист

Розмова з Антоном відбулася під час несподіваного візиту Леттермана до столичного Underground Standup Club у межах лайну теми українського гумору. Тимошенко згадує про неї так:


Я знав, хто це, до запису, а тому насправді не вірив, що він узагалі прийде, я просив докази. Що я можу розповісти про розмову з Девідом? 

Чесно кажучи, не дуже пам’ятаю, про що ми говорили, тому що це було трошки стресово, швидко й… англійською. Усе було в робочому режимі, приємне спілкування з людиною, яка розбирається в стендапі – отаке в мене було враження.

Що взагалі було: він прийшов до нашого клубу, провів зі мною невеличке інтерв’ю, потім почав нашу вечірку. Розповів кілька жартів, достатньо смішно. Люди його впізнали; не факт, що всі, але в принципі реакція була чесна – якщо в нього був смішний жарт, отже, був сміх, якщо були середні жарти, люди такі: «Ну, тут треба докрутити, Девіде» [сміється].

«Тому український глядач – чесний глядач».

Мене попросили виступити англійською, я хотів його якось здивувати, тому за вечір написав новий матеріал англійською, плюс якісь більш-менш зрозумілі думки переклав імпровізовано та давав сет англійською мовою. Якісь речі спрацювали, якісь ні, але в цілому було прикольно, якщо не зважати, що було бентежно. Отож він вийшов, сказав кілька жартів та оголосив мене, натякнувши, що якщо добре виступатиму, то в мене буде спешл на Netflix. Але думаю, що це була більше іронія.

Після нього я й виступив зі згаданим англомовним матеріалом. У нього не було часу чекати, доки виступлять усі, тому він одразу пішов, бо ще варто зважити на 75 років – такий довгий шлях, стільки всього. Ну, уяви собі – доїхати до України в принципі, тут усе так швидко зняти, плюс ці всі дрони-камікадзе над головою, тоді ж якраз були ці масовані атаки ними, а він не побоявся, прийшов.

Також для спецвипуску дав коментар керівник «Укрзалізниці» Олександр Камишін

Інтерв’ю з волонтерами

Ще одна історія, яка зацікавила Леттермана – проєкт «Київ Волонтерський». На початку повномасштабного вторгнення КВ здебільшого готували гарячу їжу, пакували продуктові набори для різних груп постраждалих, для військових, лікарень і госпіталів, для літніх і самотніх людей. Детальніше про ініціативу ми розповідали за посиланням.


Дарія Скідан

спеціалістка з комунікацій «Київ Волонтерський»


Девід Леттерман завітав із візитом до Києва, щоби зняти документальне кіно про події в Україні та людей, які роблять корисні 

та важливі справи в умовах війни. Зустріч була досить спонтанною, нашій команді запропонували дати коментар стосовно нашої діяльності, і ми погодились.

Зйомки відбувалися просто неба в центрі міста. Це була прогулянка-інтерв’ю. Від нашої команди була Лейла Туваклієва, вона розповіла Летерману про нашу роботу загалом. Про те, як починали, як об’єдналася гастроспільнота та які проєкти ми реалізуємо зараз.

Усе це відбувалося в межах його інтерв’ю із Зеленським, яке згодом фільмували на станції метро «Майдан Незалежності».

Сам документальний фільм – це формат імпровізації, коментарі записували як із простими людьми, так і з волонтерами, які роблять усе можливе, щоби пришвидшити перемогу.


Лейла Туваклієва

співзасновниця благодійної організації «Київ Волонтерський»


Я прийшла на інтерв’ю з Тимуром [сином Лейли – ред.], бо йому тоді було два з половиною місяці, й ми досить довго чекали в готелі

Intercontinental на Великій Житомирській, а потім із нами підписали угоду про нерозголошення. Далі ми вийшли просто на Софійську площу та якось так сталося, що Леттерман випадково типу в процесі розмови з кимось звернув увагу на мене з малим і почав мене запитувати, що я тут роблю. «Та я до вас на інтерв’ю прийшла», – кажу. – «Боже! Що ти тут робиш, зима на вулиці, а ти тут із дитиною». [сміється]

Ну я розказала про КВ, про те, що ми робимо та які наші основні напрями роботи. У цілому наша розмова тривала хвилин, може, п’ять, і була немов максимально випадковою.

Він наприкінці сказав, щоби я йшла та зігрівала свою дитину й оберігала її від холоду. Отакий от Леттерман.

Також про досвід спілкування з Леттерманом згадує в нашому нещодавньому інтерв’ю «менеджерка Києва» Юлія Бевзенко, яка проводила йому екскурсію під час візиту.


Юлія Бевзенко

екскурсоводка, авторка проєкту «Шукай!»


Мене попросили провести йому екскурсію, але врешті це переросло в п’ятихвилинну зустріч на Софійській площі. Нам випадково зустрілася

надзвичайна людина, і я допомогла перекласти Леттерману, що він хотів у неї запитати.

Я трохи розказала Девідові про історію Софії Київської. Він такий: «Вона й монголів бачила, вау». Вона й зараз бачить усіх тих молодих людей, «Янголів Азову». [екскурсія для Леттермана була 20 жовтня, а 14 жовтня на Софійській площі відкрили виставку бійців «Азову», які загинули за Україну, – ред.]

Уже наприкінці екскурсії Леттерман мене запитав, чому «азовці» сфотографовані з котами й із собаками. Я пояснила, що бійці врятували цих тварин, тому вирішили зробити з ними фото.

Так, в Україні жінки та чоловіки рятують не лише одне одного, а й котів, які ледве дихають.

Так, у нас є спеціальні машини, які вивозять урятованих тварин, а потім їх приймають у притулках, вимивають і виходжують. А потім люди, у яких уже є кілька тварин, діти та лежачі батьки, беруть собі ще одного кота з притулку.


фото: Netflix