11-й Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів KISFF відбудеться з 17 по 22 листопада в кінотеатрі «Жовтень». Цього року подія об’єднає офлайн- та онлайн-формати: більшість програм фестивалю будуть доступні в онлайн-кінотеатрі «Титр». Разом із організаторами розповідаємо про п’ять програм, які не можна пропустити.

The One Minutes: діти України (2016–2017)

Майже 50 зворушливих і відвертих історій, розказаних дітьми з прифронтових територій. Це голос нового покоління, що виросло під гул обстрілів, і застерігає нас від байдужості.

У 2016–2017 роках, задовго до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, автори нідерландського проєкту The One Minute провели серію воркшопів із молоддю в Авдіївці, Бахмуті, Добропіллі, Харкові, Лимані, Маріуполі, Мелітополі, Сєвєродонецьку, Слов’янську й Волновасі. Вони прагнули дізнатися, чим живуть і про що мріють діти, які виростають зовсім поруч до лінії вогню. Результатом проєкту став альманах однохвилинних фільмів, який вперше покажуть в Україні на KISFF. Герої фільмів – уже давно не діти, а міста, де вони жили, більше не придатні для життя. Цей показ для нас – нагадування про те, що не буває чужого горя.

У програмі:

46 фільмів

Коли: п’ятниця, 28 листопада, 18:00

Де: кінотеатр «Жовтень», зала «Класік»

Український конкурс

Пара тікає від війни на захід України. Чоловік чекає на свого сина з полону. Руки, які донедавна творили мистецтво, тепер зварюють протитанкові їжаки, а ті, хто ще вчора були дітьми, сьогодні йдуть захищати нашу землю від російської окупації. Режисери й режисерки десяти фільмів українського конкурсу реагують на події, що спіткали Україну, і створюють об’ємну панораму нашого сьогодення й силу українства.

У програмі:

стрічки «Українські квір-борці за свободу», «Літургія протитанкових перешкод», «Путлер Капут!» й інші.

Коли: блок 1 – субота, 19 листопада, 17:30. блок 2 – неділя, 20 листопада, 19:10

Де: кінотеатр «Жовтень», зала «Гегемон»

«Україна: століття репресованих»

Жодне з поколінь українських митців не уникнуло російських репресій. Фільми, які не відповідали вимогам режиму, підлягали знищенню або десятиліттями припадали пилом на полицях, поки талановитих і самобутніх режисерів змушували знімати партійні агітки. Митцям ламали життя, забороняли працювати, а особливо непокірних кидали до тюрем, вивозили в Сибір і розстрілювали. Ця програма – наочна демонстрація жаху репресій і нагадування про те, що культура ніколи не була поза політикою.

Спеціально для фестивального показу фільми «Стожари» й «Світ Параски Горицвіт» оцифрували з плівки в «Довженко-Центрі», який зараз зазнає репресій і потребує нашої підтримки.

У програмі:

«Київські фрески» Сергія Параджанова, «Стожари» Івана Кавалерідзе й «Світ Параски Горицвіт» Павла Фаренюка.

Коли: четверг, 17 листопада, 17:40

Де: кінотеатр «Жовтень», зала «Гегемон»

Out & Proud

Віднайти справжніх себе й наважитися на вільне кохання, позбавлене нав’язливих соціальних конструктів, буває вкрай важко. Цьогоріч у програмі Out & Proud зосередилися на пошуках ідентичності й тому, як квір-ком’юніті створює безпечний простір для цих пошуків, дає можливість пізнати себе й вивільнити свої бажання, не боячись осуду.

У програмі:

британська стрічка «Занадто грубо», бразильський «Шалений спокій привів мене сюди», американські «Золотошукачі» тощо

Коли: четверг, 22 листопада, 19:30

Де: кінотеатр «Жовтень», зала «Гегемон»

Midnight Sexy Shorts

Цьогоріч у секції Midnight Sexy Shorts запрошують поговорити про межі фізичної й емоційної близькості. Чому між людьми спалахує іскра? Куди можуть привести лабіринти відчуттів? Яким буває кохання й чи є межа відвертості, яку краще не перетинати? У цьому чуттєвому міксі жанрів і форм продовжиться діалог про глибинну природу бажання й екстатичні фантазії, які спокушають до пригод.

У програмі:

американська «Перспективна шльодра», французська стрічка «Вогкість» і швейцарська «Сауна».

Коли: Субота, 19 листопада, 19:30

Де: кінотеатр «Жовтень», зала «Гегемон»

Фестиваль відбудеться за підтримки European Cultural Foundation, Movies that Matter і Goethe Institut Україна. Програма й розклад показів – на сайті www.kisff.org

Дата: 17–22 листопада

Місце: кінотеатр «Жовтень» й онлайн-кінотеатр «Титр»

Подія на Facebook

Квитки доступні на сайті KISFF

Обкладинка: кадр із фільму «Київські фрески» Сергія Параджанова