Листопад у Києві небагатий на театральні премʼєри. Не в останню чергу через ситуацію з віяловими чи аварійними відключеннями світла. Поки одні театри кажуть, що їх енергетичні проблеми не зачепили, іншими доводиться переносити вистави, бо генераторів не вистачає для освітлення сцени й інших потреб постановок.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Люби-мене-не покинь»


Доросла історія від Театру юного глядача

Театр юного глядача на Липках готує премʼєру вистави на одну дію за п’єсою української драматургині Ольги Анненко про наше сьогодення. Це історія української жінки-квіткарки, яка через війну покинула Україну й опинилась у Парижі. Її єдиний син, волонтер, лишився в Києві, і з ним уже тиждень немає звʼязку. Постановка для глядачів 16+. «Доросла історія як данина часу на сцені ТЮГу – щоб видихнути та мати сили йти далі», – кажуть у театрі.

Що зі світлом: У театрі кажуть, що відключень поки не було.

Коли: 17 листопада

Де: Київський академічний театр для юного глядача на Липках, вулиця Липська, 15/17, метро «Хрещатик» («Арсенальна»)

Квитки: зʼявляться пізніше

«Лишатися (не) можна…»


Документальна вистава від херсонців із Риммою Зюбіною

Херсонський театр імені Куліша тепер виступає в Києві. Разом із Театром Лесі Українки він поставив документальну виставу про херсонців, рідне місто яких окупували росіяни. «Це сумні та смішні, щемливі та надихаючі, сповнені різних почуттів історії людей, які на власні очі бачили, що таке окупація», – кажуть у театрі. Окрім акторів херсонського театру, у виставі грає Римма Зюбіна.

Що зі світлом: У театрі кажуть, що відключень поки не було.

Коли: 17–19 листопада

Де: Національний академічний драматичний театр імені Лесі Українки, вулиця Хмельницького, 5, метро «Театральна», Нова сцена

«Хеппі Бьоздей»


Романтична комедія

Ще одна премʼєра за пʼєсою Ольги Анненко. Театр Veritas на сцені Центру Леся Курбаса покаже виставу «Хеппі Бьоздей» за твором «Божевільний із дому навпроти» сучасної української драматургині. Пʼєса розповідає про чоловіка Миколу, який ніяк не може освідчитись у своїх почуттях жінці з дому навпроти.

Що зі світлом: У Центрі Леся Курбаса стверджують, що поки відключень світла не було.

Де: Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса, вулиця Володимирська, 23-В, метро «Золоті ворота»

Коли: 19, 20, 27 листопада

«Файний Франко Ф’южн»


Концерт українського та кримськотатарського фолку

Театр Франка шукає «нові формати спілкування з глядачем», тож, окрім драматичних вистав, готує і концертні програми. «Сьогодні, як ніколи, ми прагнемо повною мірою розкрити неймовірну красу нашої рідної української етніки як у її первісному автентичному звучанні, так і у світлі сучасних аранжувань і джазових імпровізацій», – кажуть у театрі. У програмі «Файний Франко Ф’южн»: українські та кримськотатарські старовинні наспіви, авторські композиції на основі фольклорного мелосу та джазові імпровізації на теми народних пісень.

Що зі світлом: У театрі кажуть, що поки жодного разу відключень не було. Якщо таке станеться, то виставу доведеться переносити.

Коли: 24 листопада

Де: Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка, площа Івана Франка, 3, метро «Хрещатик» («Арсенальна»), Камерна сцена

«Бал»


Музично-танцювальна вистава від італійського режисера

Національна оперета нарешті покаже своє танцювальне шоу «Бал» від італійського режисера Маттео Спʼяцці, премʼєру якого готували на лютий. Спʼяцці спеціалізується на сучасній Commedia dell’Arte – це різновид італійського народного театру, вистави якого створюють методом імпровізації. «Бал» розповідає історію 20 століття з його драматичними потрясіннями, кажуть в опереті.

Що зі світлом: У разі вечірніх відключень театр не працюватиме, оскільки потребує багато електроенергії.

Коли: 24–27 листопада

Де: Національна оперета України, вулиця Велика Васильківська, 53/3, метро «Олімпійська»

«Зальот»


Драма про 90-ті від Малого театру

Ще одна премʼєра, яку в лютому зірвало повномасштабне вторгнення. Драму про 90-ті «Зальот» за пʼєсою української драматургині Людмили Тимошенко «Дядя Міша проходить мимо» вже встигли показати влітку в Німеччині, а тепер нарешті її зможе побачити київська публіка. Вистава розповідає про старшокласницю Ліду, яка живе в провінційному місті та мріє стати стюардесою. Однак її дядя-пілот, який мав допомогти мрії здійснитися, несподівано гине.

Що зі світлом: У разі аварійних відключень виставу скасовують. Глядачам пропонують обрати альтернативну дату цієї вистави або іншу виставу для перегляду.

Коли: 26 листопада

Де: Малий театр, вулиця Олеся Гончара, 33, метро «Золоті ворота»

«Тіло. Щоденник»


Колаж від театру на Соломʼянці

Театр «Дивний замок» на Соломʼянці покаже виставу, засновану на історіях українців, які пережили повномасштабне вторгнення РФ до України. У театральну форму перевели щоденники з проєкту #ukrwarbody, у межах якого українці фіксували, як їхнє тіло реагує на події війни. «Це історії тілесних відчуттів людей різного віку, гендеру, віросповідання, професії. Хтось із них був в Україні, хтось пережив окупацію, хтось виїхав за кордон, хтось на момент вторгнення жив за межами країни. Об’єднує їх одне – Україна. Усі вони – носії больового тіла країни», – кажуть у театрі «Дивний замок».

Коли: дати будуть відомі пізніше

Де: Театр «Дивний замок», вулиця Єреванська, 11

Квитки: бронювання за номером 098 803 09 09 або тут