Офлайн-події повертаються: з 24 до 27 червня у Львові пройде ювілейний 10-й джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest. Щороку фестиваль відвідує приблизно 100 тисяч слухачів, а The Guardian включив його до переліку найкращих джазових подій у Європі.

На Leopolis Jazz Fest 2021 виступатимуть володар чотирьох «Ґреммі» Seal, композитор, який написав музику до фільму Becoming про першу леді Мішель Обаму, Kamasi Washington, український гурт Pianoboй зі спеціальною джазовою програмою та джаз-оркестр Jazz at Lincoln Center Orchestra на чолі з Wynton Marsalis.

The Village Україна розповідає, як потрапити на фестиваль і чим там займатися.

Коли: четвер, 24 червня – понеділок, 28 червня

Де: Львів, вулиця Болгарська, 4, вулиця Коперника, 15а, площа Ринок

На Leopolis Jazz Fest працюватимуть три музичні сцени, три пікнікові зони із трансляціями концертів, а також виступатимуть вуличні музиканти. Традиційних кінопоказів і джем-сесій цьогоріч не буде.

10-й Leopolis Jazz Fest мав пройти у 2020, але через пандемію COVID-19 подію скасували. Цьогоріч фестиваль відбудеться зі значними карантинними обмеженнями.

Як потрапити на фестиваль?

Перед входом у пікнікові та фан-зони протягом цілого дня будуть безкоштовно проводити експрес-тести на коронавірус. Для того, щоб зробити тест без черг у визначений час, необхідно зареєструватися.

Для входу в партер гостям потрібно здати ПЛР-тест за власні кошти. Це можна зробити завчасно в будь-якому місті та відправити результат у контакт-центр фестивалю до 12.00 в день концерту.

Також ПЛР-тест можна пройти у Львові в одній із фестивальних точок тестувань до 12.00 в день концерту. Вартість тесту для гостей фестивалю – 400 гривень. Пункти тестування будуть розташовані поблизу сцен: площі Ринок, Палацу Потоцьких, Парку культури імені Хмельницького.

Негативні результати тестів потрібно обміняти на вхідні браслети.

Якщо в гостя виявиться позитивний результат тесту, організатори будуть змушені відправити його додому, але з повним відшкодуванням коштів за квиток.

Важливо: довідка про вакцинацію або аналіз на антитіла не є підставою для входу на фестиваль. Усі гості повинні здати тест та отримати негативний результат.

Хто виступатиме?

  • Партер-сцена імені Едді Рознера

Головна сцена фестивалю розташована в Центральному парку культури імені Богдана Хмельницького за адресою вулиця Болгарська, 4.

Четвер, 24 червня

О 19:00 партер-сцену відкриє ізраїльський трубач Itamar Borochov. У 2020 він переміг у конкурсі LetterOne Rising Stars Jazz Award.

Після нього о 21:00 виступатиме піаніст і композитор із Гавани Harold Lopez-Nussa. У його музиці присутні кубинські мотиви із поєднанням класики, фольклору, поп-елементів і джазової імпровізації.

П’ятниця, 25 червня

О 19:00 – данська піаністка Kathrine Windfeld, яка є «однією з найяскравіших композиторок та аранжувальниць скандинавського джазу».

О 21:00 – британський співак і автор пісень Seal. Він є володарем чотирьох премій «Ґреммі» і продав понад 30 мільйонів альбомів у всьому світі.

Субота, 26 червня

О 19:00 – шведський піаніст Jan Lundgren. У своїй музиці, зокрема, використовує типові європейські форми, народну музику й американський джаз.

О 21:00 – американський інструментальний виконавець Chris Botti. У 2012 він отримав «Ґреммі» за «Кращий поп-інструментальний альбом» Impressions.

Неділя, 27 червня

О 19:00 – ізраїльський джазовий контрабасист, співак, композитор та аранжувальник Avishai Cohen.

21:00 – американський мультиінструменталіст, продюсер і композитор Kamasi Washington. Він також випустив два фільми: As Told To G / D Thyself та Heaven and Earth, який дебютував на кінофестивалі Sundance у 2019 році.

А у 2020 році Washington написав музику до документального фільму про Мішель Обаму Becoming.

Понеділок, 28 червня

В останній день фестивалю о 19:00 на партер-сцені виступатиме гурт Pianoboй. «Це буде дуже емоційний мікс із раннього бі-бопу, кул-джазу, свінгу, кубинського та бразильського джазу, авангард-джазу, фанку та ф’южн, танго і, звичайно, лірики – балад, джаз-вальсів. І не обійдеться без класичної музики, бо все це частина нашого осмислення себе як людей постмодерної доби», – розповів фронтмен гурту Дмитро Шуров.

Хедлайнером фестивалю стане виступ джаз-оркестру Jazz at Lincoln Center Orchestra на чолі з Wynton Marsalis о 21:00. Це бенд із 15 музикантів, який визнали найкращим біг-бендом у щорічному опитуванні читачів DownBeat із 2013-го до 2016 років.

  • Сцена у дворі Палацу Потоцьких

Де: вулиця Коперника, 15а

Вхід: безкоштовний, потрібно здати експрес-тест

П’ятниця, 25 червня

  • 12:00 Misha Mendelenko Organ Quartet (Україна)
  • 14:00 Sketchbook Quartet (Австрія)

Субота, 26 червня

  • 12:00 KK4TET (Україна)
  • 14:00 Peaceful Music Trio (Україна)

Неділя, 27 червня

  • 12:00 RvB (Україна)
  • 14:00 Veronika ChiChi Quartet (Литва)

Понеділок, 28 червня

  • 12:00 Jive Review (Україна)
  • 14:00 Timo Vollbrecht Fly Magic (Німеччина)
  • Сцена на площі Ринок

Де: площа Ринок

Вхід: безкоштовний, потрібно здати експрес-тест

Четвер, 24 червня

  • 15:00 Marta Wajdzik Quartet (Польща)
  • 17:00 Arthur Possing Quartet (Люксембург)

П’ятниця, 25 червня

  • 15:00 Cenk Erdogan Trio (Туреччина)
  • 17:00 Marc Perrenoud Trio (Швейцарія)

Субота, 26 червня

  • 15:00 Carlos Cortes Bustamante (Іспанія)
  • 17:00 Motel Kaiju (Італія)

Неділя, 27 червня

  • 15:00 Fusion Trio (Україна)
  • 17:00 Ozma (Франція)

Понеділок, 28 червня

  • 15:00 INSO-Львів (Україна)
  • 17:00 MusicMusicMusic (Швеція)

Пікнікові зони

На території фестивалю працюватимуть три пікнікові зони, де транслюватимуть концерти на великих екранах. Для контролю кількості відвідувачів – вхід лише за квитками.

  • Найбільша пікнікова зона «Стадіон» коштує 50 грн/за особу на 1 день.
  • Зона «Київстар» (нижній вхід до парку) коштує 25 грн/за особу на 1 день.
  • Зона «Старопрамен» (верхній вхід до парку) коштує 25 грн/за особу на 1 день.

Також можна купити абонемент на 5 днів.

Як дістатися?

З Києва до Львова можна доїхати автомобілем, потягом або літаком. Зокрема, в межах фестивалю запустять поїзд «Джазовий експрес», він вирушатиме з Києва о 06:50 і прибуватиме до Львова о 13:45. У потязі гратиме джазова музика.