З 20 по 26 травня у Києві триватиме четвертий міжнародний фестиваль сучасного мистецтва Kyiv Art Week 2019. Офіційно фестиваль відкриють у четвер, 23 травня. Тема цьогорічного тижня мистецтва – «Це не змагання» (This Is Not A Competition).

Розповідаємо про арт-ярмарок, лекції, інсталяції та виставки в межах фестивалю, які не можна пропустити.

Відкриття ярмарку Kyiv Art Fair

Щорічний мистецький ярмарок Kyiv Art Fair у 2019-му залучив 40 галерей із Німеччини, Австрії, Данії, Франції та США. На чотириденному ярмарку представлять близько тисячі арт-об’єктів у просторі площею 5 000 квадратних метрів.

Окрім ярмарку, організатори запланували аудіовізуальне шоу від художників групи «Артзебс» на фасад костелу святого Миколая і перформанс французького художника Т’єррі Джоффре Slow Dance Debate.

У комплексі «Торонто-Київ» відкриють три художні спецпроекти, серед яких – скульптурний проект «Ілюзія матерії» від центру сучасного мистецтва М17, «Неошаманізм: Магія Ритуалу» від Biruchiy, а також виставка «Твій портрет» з портретами і замальовками антропоморфних форм.

На території облаштують зону відпочинку Visa Lounge з барами і кав’ярнями.

Коли: 23 травня о 19:00

Де: «Торонто-Київ», вулиця Велика Васильківська, 100

Скільки: 200 гривень у день відкриття, 70 гривень з 24 по 26 травня

Лінк

Виставка «Твій портрет»

У межах відкриття фестивалю Kyiv Art Week представлять проект «Твій портрет», у якому презентують роботи з приватної колекції колекціонера Олега Соснова.

Виставка буде присвячена кризі самоідентичності. Роботи мають на меті привернути увагу до розмаїття мистецької і людської індивідуальності, занурити глядачів у натовп незнайомих облич, щоб знайти своє відображення у них.

На виставці можна буде побачити роботи Богдана Буренка, Абеля Панна, Кирила Проценка, Анни Ходькової, Крістіни Ярош, Віті Кравца, Нікіти Кравцова та інших українських і закордонних митців.

Окрім цього, художниці-графіки Анна Ходькова та Крістіна Ярош представлять авторську інсталяцію на локації. Відвідати виставку можна упродовж всього фестивалю.

Коли: 23-26 травня

Де: «Торонто-Київ», вулиця Велика Васильківська, 100

Вхід вільний

Лінк

Перформанс «Повільна дискусія» від Т'єррі Джоффре

У межах Kyiv Art Week відбудеться перформанс французького митця Т’єррі Джоффре у форматі повільної дискусії. Художник використовує мистецтво як інструмент для соціальних взаємодій та тренування м’язів учасників перформансу.

Суть перформансу в тому, що відвідувачі обговорюють надзвичайні ситуації під час повільного танцю. Такий формат вже був представлений у публічних просторах і міжнародних музеях, зокрема у MoMA Ps1 у Нью-Йорку.

Стати учасником перформансу Джоффре можна на стенді галереї «Sabsay» на відкритті фестивалю.

Коли: 23 травня о 19:30

Де: Комплекс «Торонто-Київ», вулиця Велика Васильківська, 100

Скільки: 200 грн

Лінк

Проект Footnote 11 на Володимирському Ринку

Володимирський ринок на шість днів перетвориться на центр сучасного мистецтва. У будівлі під час робочого часу буде виставка Footnote 11 й серія лекцій, які проаналізують, яким чином суспільство організовує торгівлю та як торгівля реорганізовує суспільство. На виставці показуватимуть роботи сучасних і радянських художників.

Коли: 21-26 травня; 07:00-19:00

Де: Володимирський ринок; вулиця Антоновича, 115

Вхід вільний

Лінк

Відкрита зустріч із скульптором Жауме Пленсою

Жауме Пленса вперше проведе відкриту лекцію в Києві. Іспанський художник створює скульптури-інсталяції людських тіл із букв, свiтла та звукiв. Його роботи можна побачити на вулицях і парках Нью-Йорка, Барселони, Мадрида і Чикаго.

Пленса розповість, як зберігати баланс між популярністю та високим мистецтвом, потрапити до експозицій у Центр Помпіду в Парижі та музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку та що таке паблік-арт. Послухати і поспілкуватися з художником можна 22 травня у центрі сучасного мистецтва М17. Там також можна буде побачити роботи іспанського скульптора у межах виставки «Реформуючи простір».

Коли: 22 травня 19:00

Де: Центр сучасного мистецтва M17, вулиця Антоновича, 102-104

Скільки: 100 гривень для дорослих, 70 гривень для студентів, школярів та пенсіонерів

Лінк

Пересувна виставка Community Culture Bus

На Kyiv Art Week представлять експериментальний простір Community Culture Bus. Рейсовий автобус перетворили на культурний хаб, який подорожує Україною і підтримує локальні культурні ініціативи малих міст і сіл.

На фестивалі відбудеться перша презентація проекту. У Community Culture Bus можна буде відвідати майстер-класи, лекції, покази фільмів та виступи незалежних музикантів платформи PRODJ.

Цей проект частково відтворює традицію авангардної музеології та практику пересувних виставок, які були започатковані зокрема й українськими художниками на початку XIX століття.

Коли: 23-26 травня

Де: «Торонто-Київ», вулиця Велика Васильківська, 100

Вхід вільний

Лінк

Відеоперформанс Phantom Models 6 на фасаді Національного музею медицини України

Італійський художник Крістіан Фогароллі презентує перформанс, у якому поєднає візуальне мистецтво і медичні дисципліни. Для проекту митець використовує архівні дослідження і розкриває маргіналізовані ідентичності людства. У Києві художник співпрацюватиме з Національним музеєм медицини України.

Коли: 22-31 травня

Де: Національний музей медицини України, вулиця Богдана Хмельницького, 37

Скільки: 55 гривень

Лінк

Ярмарок молодого мистецтва BAZARt

BAZARt: 100 Jahre Bauhaus – один із альтернативних арт-майданчиків фестивалю. Цьогорічний ярмарок присвячений століттю німецької школи будівництва й дизайну Баугауз. Починаючи з 1919 року, Баугауз змінював вигляд інтер’єрів, вулиць, книг і предметів.

На ярмарці можна придбати роботи художниці Альони Кузнєцової, Віталія Агапєєва, вишиті роботи Ольги Лісовської, речі бренду «Нічого святого» і ювелірні вироби Тетяни Чорної.

Коли: 25 травня з 12:00 до 20:00

Де: IZONE, вулиця Набережно-Лугова, 8

Вхід вільний

Лінк

Проект Володимира Сая «Житловий Комплекс»

Проект Володимира Сая «Житловий Комплекс» присвячений існуванню людини у стиснутому просторі в сучасному місті. «ЖК» – про сучасне місто та інтернет-спільноти, які спресовують особистість в одну структуру. Через це стирання ідентичності перетворюється на сучасний спосіб виживання.

На виставці представлять дві яскраві скульптури та три схожі на стільники конструкції, у яких розташовані керамічні людські фігурки. Вони формують житловий простір, який, за задумом автора, затискає людей у своїй структурі.

Коли: 21-25 травня з 10:00 до 17:30

Де: Національний музей Тараса Шевченка, бульвар Тараса Шевченка, 12

Скільки: для дорослих – 45 гривень, для учнів, студентів та пенсіонерів – 25 гривень

Лінк

Виставка «Стан Людини» у новому арт-просторі Set

Новий незалежний простір Set на вулиці Ярославів Вал відкриють виставкою швейцарської мисткині Маріанни Холленштайн «Стан Людини». Київська виставка художниці поєднує кілька її робіт та циклів.

Також Холленштайн презентує перформанс «Поміж рядків», в основу якого лягли листи німецько-американської філософині єврейського походження Ханни Арендт до її вчителя та коханця Мартіна Гайдеґера, що, прийнявши та легітимувавши у своїх творах нацизм, перетворився на ідеологічного ворога. Під читання вголос мисткиня заповнюватиме паперові листи та сувої власним шрифтом-орнаментом.

Коли: 25 травня – 10 липня

Де: Set, вулиця Ярославів Вал, 14А
Скільки: вхід вільний

Лінк

Фото: Kyiv Art Week