The Village Україна розповідає про українські кінопрем’єри, варті уваги цього сезону.

«Таємний щоденник Симона Петлюри»

Останні дні Петлюри

Прем’єра в Україні: 6 вересня

Режисер: Олесь Янчук («Залізна сотня»)

У ролях: Сергій Фролов, Богдан Бенюк, Ірма Вітовська

Історія Симона Петлюри – від Директорії УНР до еміграції до Парижа і вбивства. Режисер «Залізної сотні» Олесь Янчук розповідає її через драматизований щоденник головного героя. Роль Петлюри виконує театральний актор Сергій Фролов, його дружину грає Ірма Вітовська, а Михайла Грушевського і Володимира Винниченка на екрані втілюють Богдан Бенюк і чинний міністр культури Євген Нищук відповідно.

Трейлер фільму «Таємний щоденник Симона Петлюри»

«Місто, в якому не ходять гроші»

Екранізація повісті Кузьми Скрябіна

Прем’єра в Україні: 13 вересня

Режисерка: Ганка Третяк

У ролях: Катерина Мельниченко, Андрій Цишкевич

Повість «Місто, в якому не ходять гроші» увійшла до збірки Кузьми Скрябіна «Я, «Побєда» і Берлін». Збірку найближчим часом також збираються екранізувати. У фільмі Ганки Третяк увага зосереджується на героїні повісті Алісі – дівчині, яка через проблеми з роботою і в особистому житті наважується сісти на потяг до невідомого міста. Закадрову розповідь до фільму Скрябін устиг записати до загибелі в 2015 році.

Трейлер фільму «Місто, в якому не ходять гроші»

«Коли падають дерева»

Український фільм у конкурсі Берлінале

Прем’єра в Україні: 13 вересня

Режисерка: Марися Нікітюк

У ролях: Анастасія Пустоіт, Максим Самчик, Соня Халаїмова

Вона – дівчина з провінції, він – бандит із прізвиськом «Шрам». Разом вони намагаються втекти від осуду рідних і жорсткості 90-х років. Режисерка Марися Нікітюк, у минулому театральна критикиня і журналістка, показує вічний сюжет про заборонений плід крізь призму дитячого персонажа. Не обходиться й без містики. «Коли падають дерева» брав участь у конкурсній програмі цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю. Виконавицю головної ролі Анастасію Пустовіт відзначили за найкращу акторську роботу на кінофестивалі в Одесі.

Трейлер фільму «Коли падають дерева»

«Герой мого часу»

Жорік у великому місті

Прем’єра в Україні: 20 вересня

Режисерка: Тоня Ноябрьова

У ролях: Євген Бушмакін, Олег Шевцов, Василіса Фролова

«Щодня до Києва у пошуках щастя приїжджають 284 000 людей», – кажуть у трейлері «Героя мого часу». Один із них – Жорік, який починає підйом соціальним ліфтом, доставляючи воду на замовлення. Комедія Тоні Ноябрьової використовує сюжет короткого метра режисерки. За цю стрічку Ноябрьову визнали найкращою режисеркою цьогорічного Одеського міжнародного кінофестивалю.

Трейлер фільму «Герой мого часу»

«Шляхетні волоцюги»

Львівські батяри

Прем’єра в Україні: 27 вересня

Режисер: Олександр Березань

У ролях: Юрій Хвостенко, Іван Шаран, Ірина Гришак

Автори фільму називають жанром «Шляхетних волоцюг» «музично-комедійний бойовик». Це римейк польського фільму «Бродяги» 1939 року. Бодя і Мірек – львівські батяри. Вони живуть під гаслом: «Любити Львів, жінок та жарти». Але як зміниться їхнє життя, коли вони стануть опікунами дівчинки-сироти?

Трейлер фільму «Шляхетні волоцюги»

«Скажене весілля»

Найкращий день

Прем’єра в Україні: 4 жовтня

Режисер: Влад Дикий

У ролях: Назар Задніпровський, Поліна Василина, Юрій Горбунов

Катя їде на навчання до Франції – і повертається із французьким нареченим. «На превеликий подив батьків Каті, їхній майбутній зять виявляється французом африканського походження. Організувати весілля так, щоб воно не відбулося, – здається прекрасною ідеєю. Але коли на заваді стоїть справжнє кохання – невідомо, чи вдасться такий план реалізувати», – розповідає офіційний синопсис фільму. В епізодичних ролях у стрічці знялися Потап та Олег Винник – автори музичного супроводу «Скаженого весілля».

Трейлер фільму «Скажене весілля»

«Донбас»

Одразу два фільми Сергія Лозниці

Покази в Україні: 18 жовтня

Режисер: Сергій Лозниця

У 2017 році український режисер Сергій Лозниця повернувся до ігрового кіно зі стрічкою «Лагідна». У жовтні в українському прокаті можна переглянути дві нові роботи лауреата Каннського і Берлінського кінофестивалів. Висунений на «Оскар» від України «Донбас» – це ігрова, але заснована на документальних матеріалах стрічка про воєнну агресію Росії в окремих регіонах Донецької та Луганської областей. Своєю чергою, «День перемоги» – це документування святкування росіянами 9 травня у Берліні. Стрічка не вийде у широкий український прокат, але 11-17 жовтня її покажуть у кінотеатрі «Жовтень».

Трейлер фільму «Донбас»

«Вулкан»

Новий фільм режисера «Українських шерифів»

Покази в Україні: 18 жовтня

Режисер: Роман Бондарчук

У ролях: Віктор Жданов, Сергій Степанський

Машина Лукаса зупиняється посеред степу в Херсонській області – і таким чином перекладач потрапляє до химерного світу між війною і миром. «Вулкан» – це дебют в ігровому кіно режисера-документаліста Романа Бондарчука, відомого за стрічкою «Українські шерифи». Копродукцію України, Німеччини та Монако вже показали на кінофестивалях у Карлових Варах, Мюнхені та Єревані. З 18 жовтня фільм можна буде переглянути у межах фестивалю «Нове німецьке кіно». В український прокат «Вулкан» вийде 21 лютого 2019 року.

Трейлер фільму «Вулкан»

«Позивний «Бандерас»

Бандера? Бандерас!

Покази в Україні: 18 жовтня

Режисер: Заза Буадзе

У ролях: Антон Андрющенко, Олег Шульга, Юлія Чепурко

Група українських розвідників намагається запобігти диверсії і знешкодити російського диверсанта «Ходока». Для Антона Саєнка це особиста справа – відбуваються воєнні дії біля його рідного селища. Режисер Заза Буадзе торік уже мав справу з військовим фільмом – «Червоним» Андрія Кокотюхи.

Трейлер фільму «Позивний «Бандерас»

«Dzidzio Перший раз»

Дзідзьо повертається

Покази в Україні: 25 жовтня

Режисери: Михайло Хома, Тарас Дронь

У ролях: Михайло Хома, Сергій Либа, Анна Тихомирова

Фільм «Dzidzio Контрабас» продюсери називають «першою українською стрічкою, яка повністю окупилася в прокаті». У новому фільмі фронтмен гурту Dzidzio піде на делікатну справу, а аудиторія дізнається, що не так із його сосками.

Трейлер фільму «Dzidzio Перший раз»

«Дике поле»

Новий Жадан

Покази в Україні: 8 листопада

Режисер: Ярослав Лодигін

У ролях: Володимир Ямненко, Олексій Горбунов

Екранізація «Ворошиловграда» Сергія Жадана – певно, найбільш очікуваний український фільм року. Бензоколонка, бандити, український Донбас – відповідає за проект режисер Ярослав Лодигін.

Трейлер фільму «Дике поле»

Обкладинка: Arthouse Traffic