Бродвейські мюзикли, унікальні театральні постановки та фільми-виставки, що викривають історію створення світових шедеврів. Спеціально для The Village Україна #KyivMusicFilm продовжує розповідати, які незвичайні стрічки можна подивитися в українських кінотеатрах у травні.

Британський театр у кіно «Віяло леді Віндермір»

1 травня

«Віяло леді Віндермір» – одна з найпопулярніших п’єс Вайльда, що вперше була поставлена в 1892 році. Сюжет розкриває подвійність моралі аристократичного класу і хитке становище жінки в пізньо-вікторіанському суспільстві. Леді Віндермір відзначає свій день народження, і, здається, усе готово до святкування. Однак її близький друг лорд Дарлінгтон порушує спокій дами своїм припущенням, що чоловік леді Віндермір має інтрижку – і об’єкт його почуттів буде присутній серед гостей свята.

 Лінк

Британський театр у кіно «Віяло леді Віндермір»

Лондонський королівський балет «Бернстайну Сто Років»

2 травня

Леонард Бернстайн був одним із перших класичних композиторів Америки, який здобув визнання як глядачів, так і критиків. Він був прихильником еклектики: поєднував джаз та модернізм, традиції єврейської музики з музикою Бродвею; композиції Бернстайна чудово підходять для танцю. З нагоди ювілею композитора Королівський балет представляє особливу програму: дві світові прем’єри хореографа Вейна Макгрегора та його колеги Крістофера Вілдона, а також відродження постановки запрошеного хореографа Ліама Скарлетта.

 Лінк

Лондонський королівський балет «Бернстайну Сто Років»

Exhibition on screen «Сезанн. Портрети життя»

6 травня

Унікальна виставка портретів роботи Поля Сезанна – одна з найбільш обговорюваних подій художнього світу цього року. Виставка понад півсотні портретів роботи художника з колекцій по всьому світу відкрилася в паризькому Музеї д’Opcе. Неможливо оцінити мистецтво XX століття, не віддавши належне Полю Сезанну. За допомогою експертів та кураторів Музею д’Opcе, Національної портретної галереї в Лондоні і Національної художньої галереї у Вашингтоні, а також особистого листування самого художника, цей фільм відкриє глядачам не тільки унікальну виставку, а й світ, можливо, менш відомого з великих постімпресіоністів.

 Лінк

Exhibition on screen «Сезанн. Портрети життя»

Британський театр у кіно «Юлій Цезар: Бен Уішоу»

8 травня

Бен Уішоу в ролі Брута, Мішель Фейрлі в ролі Касія, а також Девід Колдер у ролі Цезаря і Девід Морріссі в ролі Марка Антонія з’являться перед глядачами в постановці The Bridge Theatre в Лондоні. Народ виходить на вулиці, щоб відсвяткувати тріумфальне повернення Цезаря в Рим. Популярність правителя турбує римську аристократію, і проти нього зріє змова; після вбивства Цезаря в Римі розгорається громадянська війна. Постановка Ніколаса Хайтнера переносить глядача у серце народних гулянь – у Сенат, де відбувається вбивство Цезаря.

 Лінк

Британський театр у кіно «Юлій Цезар: Бен Уішоу»

Exhibition on screen «Я, Клод Моне»

13 травня

Завдяки власним словам Клод Моне, шанований у всьому світі художник, відкриється прихильникам творчості з нового боку. Спираючись на листи та інші особисті записи, фільм-виставка Філа Грабскі створює новий портрет художника, який не тільки поклав початок імпресіонізму, а й став одним із найвпливовіших митців XIX і XX ст. Життя самого Моне – це історія про те, як автор залитих сонцем полотен страждав від самотності та депресії, але знайшов порятунок у творчості.

 Лінк

Exhibition on screen «Я, Клод Моне»

Опера та балет у кіно «Так чинять усі жінки»

15 травня

Фелім Макдермотт у Метрополітен-опері поставив комедію Моцарта «Так чинять усі жінки», якою диригує Девід Робертсон. Дія розгорнеться у 1950-ті в парку розваг Коні-Айленда, у ролях Аманда Майескі (незговірлива Фьорділіджі), Серена Мальфі (її сестра Дорабелла), лауреат премії «Тоні» Келлі О’Хара (їхня зухвала служниця Деспіна), Бен Блісс і Адам Плахетка (наречені сестер Феррандо і Гульєльмо) і Крістофер Молтман (цинік дон Альфонсо). «Так чинять усі жінки» – спільна постановка режисера Феліма Макдермотта з Англійською національною оперою.

 Лінк

Опера та балет у кіно «Так чинять усі жінки»

Мюзикл «Американець у Парижі»

16 травня

Якщо ти солдат, а війна скінчилася, логічно стати художником. Якщо вирішив стати художником, логічно оселитися в Парижі. Якщо оселився в Парижі, логічно закохатися. Якщо вирішив закохатися, логічно закохатися в танцівницю. Якщо ви при цьому обидва герої мюзиклу, логічно, що ти теж будеш танцювати і всі навколо будуть танцювати, співати, носити одне одного на руках і підкидати в повітря, аж доки вам не дадуть найкрутішу нагороду Tony Award. Якщо ви – це ми, логічно, що ви випустите в прокат найкращий мюзикл, який отримав Tony Award, та ще й за мотивами фільму, який отримав «Оскар».

 Лінк

Мюзикл «Американець у Парижі»

Музейний вікенд

18-20 травня

Музейний вікенд – це унікальна можливість заглибитись в історію життя й творчості таких відомих митців, як Леонардо да Вінчі, Рафаель Санті та Сандро Боттічеллі. Фільми-виставки «Леонардо да Вінчі: Геній у Мілані», «Рафаель: Володар мистецтва» та «Боттічеллі: Інферно» подорожують експозиціями відомих шедеврів художників, розкриваючи їхній таємничий задум.

 Лінк

Exhibition on screen «Рембрандт»

20 травня

Будь-яку виставку, присвячену творчості Рембрандта, чекають з нетерпінням, але спільний проект Лондонської національної галереї та Амстердамського державного музею – це не просто чергова виставка, а безпрецедентне зібрання робіт великого голландця. Виставка фокусується на пізніх роках життя Рембрандта. За допомогою кураторів та знавців мистецтва фільм ретельно досліджує кожну з ключових картин виставки і малює характер живої людини, яка сховалась за легендарним ім’ям Рембрандт.

 Лінк

Exhibition on screen «Рембрандт»

Британський театр у кіно «Макбет»

22 травня

Постановка режисерки Поллі Фіндлі заснована на одній із найвідоміших трагедій Шекспіра «Макбет». Повертаючись з битви переможцем, Макбет зустрічає на пагорбі трьох відьом. Повіривши їхнім зловісним пророцтвам, він ступає на небезпечну стежку зради і вбивства. Сучасна версія найпохмурішого із шекспірівських психологічних трилерів стане дебютом Крістофера Екклстона в RSC і відзначить повернення на сцену актриси Нів Кьюсак.

 ЛІнк

Британський театр у кіно «Макбет»

Фільм-виставка «Караваджо: Форма темряви»

22/24 травня

«Караваджо: Форма темряви» – це кіноподорож життям, працями та стражденним існуванням Мікеланджело Мерізі да Караваджо. Він подорожував Італією в пошуках удачі чи, можливо, в пошуках себе, рятуючись від ворогів, яких постійно зустрічав на своєму шляху. Караваджо був революційним художником, роботи якого залишаються актуальними і тепер. Цей фільм розповідає історію творів художника, звертаючи особливу увагу на його життя, сповнене світла й тіні, контрастів і суперечностей, геніальності та бунту.

 Лінк

Лондонська королівська опера «Макбет»

23/24 травня

Любов Верді до Шекспіра почалася з «Макбета» – п’єси, яку він називав «одним з найвидатніших творінь людини». Постановка Королівської опери використовує нову версію опери Верді, створену в Парижі 1865 року, до якої увійшла чарівна арія Леді Макбет La Luce Langue. Полководець Макбет воює на боці короля Шотландії, але коли шабаш відьом пророкує, що він сам стане королем, безжальні амбіції підштовхують Макбета та його дружину до страшних учинків.

 Лінк

Лондонська королівська опера «Макбет»

Текст: Маргарита Токарєва

Фото: Британський театр у кіно «Юлій Цезар: Бен Уішоу» / Kyiv Music film