The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Публікуємо добірку українських кліпів, які вийшли в 2020 році.

  • Alyona Alyona – «Дикі танці»

Alyona Alyona – «Дикі танці»

Реальність у кліпі «Дикі танці» стилізована під комп’ютерну гру GTA.

Персонаж співачки їздить на жовтих «Жигулях» типовим українськом містом зі спальними районами, хаотично забудованими панельними будинками, калюжами у пробоїнах асфальту та продуктовими кіосками з пивом і морозивом. Кілька разів комп’ютерна Alyona Alyona зупиняється, щоби влаштувати «дикі танці» на даху автомобіля та посеред траси.


  • Jerry Heil – Vegan

Jerry Heil – Vegan

Пісню та кліп «Веган» Jerry Heil (авторка хіта «Охрана, отмєна») створила для участі в нацвідборі на Євробачення-2020. За її словами, пісню написала за два місяці до того, як 2020 рік оголосили роком веганів. Сама співачка – веганка-сироїдка.

У кліпі Jerry Heil постає в образі, стилізованому під корову, та співає про стереотипи щодо веганів.


  • Zwyntar – «Кажани»

Zwyntar – «Кажани»

«Кажани» – це перший повнометражний кліп київського дарк-кантрі гурту Zwyntar. У кліпі порушується тема сприйняття деякими людьми кажанів як чогось страшного й показується, як люди готові вбивати їх. Ролі рукокрилих виконують люди у гротескних масках кажанів.

Хоча кліп виконаний у готичному стилі, місцями є приводи усміхнутися. Наприклад, у фрагменті, де кажани опинилися на телебаченні, у «новинному» рухомому рядку пробігає питання: «Чи додавати сметану в борщ?»


  • Люсі – Na dni

Люсі – Na dni

Кліп Na dni Люсі присвятила виходу свого дебютного альбому Enigma, який увійшов до 11 найкращих альбомів 2020 року за версією The Village Україна.

«Це ніби блага вість, яку принесли до нас із допотопних часів. А ще це один великий триб’ют Enigma – німецькому нью-ейдж-проєкту Мішеля Крету», – коментує альбом музичний журналіст Філ Пухарєв.

У пісні Na dni Люсі співає про складнощі у стосунках із партнером. Кліп поєднує в собі кілька відеорядів, які в деяких моментах з’являються на екрані одночасно. Зйомки кліпу проходили у квартирі, на вулиці та під водою.


  • The HardKiss – «Гора»

Alyona Alyona – «Дикі танці»

Кліп «Гора» – це заклик задуматися, як саме ми впливаємо на екологію, та що залишиться після нас. Його знімали у згорілому лісі біля Києва.

«Це історія про планету та природу, про те, який незгладимий і жахливий слід ми залишаємо після себе. Перший куплет я написала, коли восени в Києві стояв сильний смог. Я подумала: «Який же світ ми залишимо дітям?» – пояснила фронтвумен гурту Юлія Саніна.


  • Podol – Follow

Podol – Follow

Хоч це й дебютний кліп, рок-гурт Podol відомий у Києві вже давно.

«На київських панк-концертах уже два роки гримлять пісні Podol, а люди дико слемляться й підспівують їхнім трекам, яких ще немає в мережі», – зауважує музичне видання «Слух».

Кліп на Follow знімали в Києві: можна помітити локації Подолу, зокрема на Валах.


  • Жадан і Собаки – «Кокаїн»

Жадан і Собаки – «Кокаїн»

«Кокаїн» – це іронічний кліп про те, як в Україні вирішились усі проблеми завдяки завезеним тоннам кокаїну.

У кліпі використані кадри із зустрічей реальних політиків, але їхні обличчя розмиті.

Трек присвятили «героїчній боротьбі української влади з українським народом».


  • Alina Pash, Сергій Бабкін, Constantine та ще понад 10 музикантів – «Різні.Рівні»

Alina Pash, Сергій Бабкін, Constantine та ще понад 10 музикантів – «Різні.Рівні»

«Різні. Рівні» – соціальний кліп про толерантність, у створенні якого взяли участь музиканти: Аліна Паш, Сергій Бабкін, Constantine, Latexfauna, KrutЬ, Гурт [O], Yuko, Daniel Shake, Anton Prybytkin, Kulshenka, Ofliyan, Lucas Bird, Shy, U:Lav та Wwwaaavvveee.

«П’ятнадцять зірок об’єдналися та записали пісню, щоби через музику донести українцям важливу думку: ми всі рівні, незалежно від гендерної ідентичності та сексуальної орієнтації», – розповіли творці проєкту.


  • Drezden – «Давида олень»

Drezden – «Давида олень»

У футуристичному кліпі «Давида олень» білорусько-українського гурту Drezden відбувається переплетіння кількох реальностей.

«Текст пісні «Давида Олень» по суті інтелектуальний пазл, коробка з мільйоном образів. У ньому немає класичної сюжетної лінії, до якої можна прив’язувати сценарій. У нас була повна творча свобода – що може бути краще?», – каже режисер кліпу Володимир Нефедов.

У кінці кліпу з’являється цитата письменника Філіпа Діка: «Якщо ти вважаєш цей світ поганим, тобі треба побачити деякі інші».

Зйомки кліпу відбувались у Лос-Анджелесі.


  • Гурт [О] – «Києве мій»

Гурт [О] – «Києве мій»

Кліп на пісню «Києве мій» гурт [О] випустив до Дня Києва. Його змонтували із відеозаписів, які музикантам надіслали кияни.

«Кияни поділилися найщасливішими та важливими моментами життя у столиці, а ми зробили добру пісню під цей відеоряд», − пояснюють музиканти.

Свої улюблені місця Києва для кліпу також показали артисти, зокрема Іван Дорн, Yuko, Fo Sho, Ingret, «Счастливые Люди» та «Фіолет».


  • Gorchitza – Shkoura

Gorchitza – Shkoura

Електронний гурт Gorchitza створив кліп Shkoura разом із карпатським брендом одягу Shkoura, який пропагує усвідомлене виробництво й раціональне споживання. Одяг створюють без використання електрики: зшивають вручну, нитки прядуть ручним веретеном, а тканину виробляють на верстаті, якому понад 200 років – ці процеси частково показані у кліпі.


  • Ragapop – «Сяся»

Ragapop – «Сяся»

Кліп «Сяся» знятий за мотивами та на слова однойменної поезії Івана Франка про вже не молоду куртизанку та зневіреного хлопця, який не може нормально жити та працювати через те, що його ніхто не любить.

«По-перше, Франко – це красиво! <...> Це для нас і є інді-культура, рок-н-рол – нескінченна подорож і трансформація сенсів від людини до людини, від покоління до покоління. Наш інді-Франко – це провідник для цієї енергії, що об’єднує. Ну, і, звісно, маємо просвітницьку місію: популяризацію української літератури», – кажуть творці кліпу.


  • Samuum – Maria

Samuum – Maria

Кліп Maria – робота українсько-вірменського гурту Samuum. У ньому з іронією розкриваються одна з проблем близькосхідної культури – порушення людських прав жінки. За сюжетом кліпу, дівчину «викрадають» перед весіллям, загортають у ковдру й везуть її прив’язаною до даху автомобіля.


  • Міша Кацурін – «Курорт»

Міша Кацурін – «Курорт»

Це дебютний трек Міші Кацуріна – київського ресторатора («Вьетнамский Привет», «Китайский Привет» і «Тайский Привет») та співвласника бренда одягу Katsurina.

Відео знімали на курорті «Кристал» в Одеській області.

У кліпі іронічно обігрується тема бюджетних курортів в Україні.


  • Луна – Fata Morgana

Луна – Fata Morgana

Fata Morganа – титульний сингл однойменного альбому Луни. Ось як вона описує платівку: «Fata Morgana – це складний викривлений міраж, який іде після трансу та має свій музичний вайб і самобутнє звучання. Поєднання синтів та енергійного біта, філософська лірика про кохання та ритмічний темп усіх композицій 120 bpm, внутрішня меланхолія та клубний рейв».

У кліпі Луна постає в образі феї з легенд Моргани.


  • Koloah – Opening

Koloah – Opening

Opening – робота київського електронного продюсера й діджея Koloah, яку знімали разом із танцювальною командою Apache Crew.

Прототипом головної героїні стала давньогрецька муза танцю
й хорового співу Терпсихора.

Ідея кліпу – показати вплив музики й танцю на стан людини.


  • Пирятин – «Чырвоная і Белая»

Пирятин – «Чырвоная і Белая»

Пісня «Чырвоная і Белая» – це робота київського гурту «Пирятин» на підтримку протестів у Білорусі, які почались у серпні після президентських виборів.

Автор тексту – білоруський поет Алєсь Плотка. У пісні йдеться про червоно-білу стрічку: ці два кольори стали символом протестів.

У кліпі використані документальні кадри з акцій протесту в Білорусі.


  • Onuka – «Cеанс»

Onuka – «Cеанс»

«Кліп на пісню «Cеанс» – це поетична історія про «сміливу героїню, яка не боїться дивитися в обличчя своїм страхам», – пояснює Onuka.

Зйомки кліпу проходили на Планерній горі та в лісі в Київській області.


  • Паліндром – «Не дожив»

Паліндром – «Не дожив»

Трек «Не дожив» присвячений поету-шістдесятнику Василю Стусу, якого радянська влада репресувала через його діяльність та який помер у в’язниці.

У пісні використані слова з вірша Стуса «Ще й до жнив не дожив».

Кліп складається з кадрів фільмів «Ваш Василь», «Просвітлої дороги свічка чорна» та «Тіні забутих предків».


  • Tvorchi – Living My Life

Tvorchi – Living My Life

Кліп на пісню Living My Life учасники гурту Tvorchi називають своїм «найвідвертішим». На початку кліпу Андрій Гуцуляк і Джеффрі Кенні з’являються у своєму звичайному образі – із клавішами та мікрофоном, але потім дія переходить у воду, де вони напівоголені стоять поруч, усередині композиції із жінок, що плавають.


  • Alyona Alyona та Zheka Fatbelly – «Район»

Alyona Alyona та Zheka Fatbelly – «Район»

Кліп «Район» українська реперка Alyona Alyona створила разом із казахським блогером Zheka Fatbelly, причому повністю дистанційно. Це одна з найуспішніших міжнародних колаборацій 2020 року – його вже переглянули на YouTube більше мільйона разів.

У кліпі можна побачити київський Поділ і райони Казахстану.


  • Alina Pash, OTOY, Den Da Funk, DJ Pone – Corruption

Alina Pash, OTOY, Den Da Funk, DJ Pone – Corruption

Кліп про корупцію Corruption вийшов у день виборів в Україні – 25 жовтня. Його знімали на Хрещатику.

«Я втомилася говорити підтекстами. Тому Corruption – максимально прямолінійний трек», – каже Аліна.


  • Стасік – «Не відводь очей»

Стасік – «Не відводь очей»

Пісня «Не відводь очей» присвячена Чорнобильській трагедії. У мелодіях треку – звуки, записані в Чорнобильській зоні та традиційна поліська мелодика.

«Чорнобиль потрапив у сліпу зону нашого зору. Ми готові віддати цю землю, цих людей і цю історію у відчуження, аби тільки не усвідомлювати, що Чорнобиль – не минуле, а наше сьогодення, і те, з чим ми, наші діти, онуки й десятки поколінь наперед житимуть щодня», – каже Стасік.


  • Бумбокс feat Крихiтка – «Ангела»

Бумбокс feat Крихiтка – «Ангела»

Клiп «Ангела» – це нагадування про те, що мистецтво має ставити питання суспільству й реальності, а інакше це обслуговування якихось найпростіших банальних людських «хочу», пояснює лідер «Бумбоксу» Андрій Хливнюк.

Щоби зрозуміти кліп, за словами його режисера Стаса Гуренка, доведеться переглянути стрічку не один раз, оскільки там багато символічних деталей.

«Уся команда – від оператора до художника-постановника – надихалася голландськими й іспанськими натюрмортами XVI–XVII століть», – каже Гуренко.


  • Youra та IDFX – «Таракан»

Youra та IDFX – «Таракан»

«Таракан» – це спільна робота Юрія Бардаша та одеського репера IDFX.

У кліпі Бардаш грає психотерапевта, який гіпнозує пенсіонерів.

«Планета божеволіє, дах у будь-який момент може впасти! Яким би не був розклад, усі грають проти себе», – йдеться у тексті пісні.


  • Kalush – «Зорі»

Kalush – «Зорі»

«Зорі» – незвичайно ліричний кліп для реперів Kalush.

«Трушний реп може бути ліричним, будь-які почуття – це прекрасно й важливо дозволяти собі їх проживати», – пояснюють музиканти.

У кліпі розкривається тема болю під час розриву стосунків.

«Хотілося показати, якими різними й одночасно однаковими, циклічними можуть бути переживання людей після розставань за допомогою абстрактних візуальних інструментів», – пояснила режисерка кліпу Марина Кущова.


  • Океан Ельзи – «Тримай»

Океан Ельзи – «Тримай»

Кліп на пісню «Тримай» знімали в нічному Києві. За сюжетом, наречена тікає з весілля, сідає в автобус і приїжджає до свого колишнього коханого, який працює кухарем у ресторані.


  • Jinjer – Home Back

Jinjer – Home Back

Home Back – це пісня про втрату дому через війну від метал-гурту Jinjer з Горлівки, яка із 2014 року перебуває в окупації.

«Кожна війна – це трагедія та злочин проти людства. Незалежно від ваших переконань чи ідеологій, ніщо не виправдовує позбавлення житла, здоров’я та життя невинних дітей, які неминуче страждають у кожному військовому конфлікті. Уявіть, що сотні тисяч дітей-біженців на всій земній кулі кричать разом: «Я хочу повернути свій дім!», – кажуть музиканти.


  • Bomzhelina – «Коть»

Bomzhelina – «Коть»

У кліпі «Коть» київська співачка та дизайнерка Bomzhelina (Анастасія Рибакова) розкриває тему домінування жінки над невпевненим у собі чоловіком.

Bomzhelina – це проєкт, назва якого є алюзією на Анджеліну Джолі: перший альбом співачка назвала «Бомжеліна шолі?» Співає Бомжеліна суржиком.

Кліп «Коть» співачка описує так: «Сексі-богіня рішила іспользовать незамисловатий, но красівий броский візуал з елuментами гіпноза, відеоігри, фокусів, контемпорарі танців, сложних акробатіческих пероетів, сверхдорогих технік монтажа і живих зйомок сафари в Афреці. Осторожно, бо в відео е скриті сообщенія і токо самі внамательні і смишльоні зрітелі зможуть розгадать цей ребос».