The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про найкращі фільми 2017-го. У створенні підбірки cпираємося на думки експертів з культурної сфери, позицію редактора рубрики та редакції. Фільми розміщені у хронологічній послідовності – за порядком виходу в широкий український прокат.

«Ла-Ла Ленд»

La La Land

Трейлер фільму «Ла-Ла Ленд»

(Майже) володар «Оскара»

«Ла-Ла Ленд» був визнаний переможцем у шести категоріях премії «Оскар». Та увійде в історію як фільм, який урешті-решт не отримав головної золотої статуетки – у максимально драматичний (комічний?) спосіб. Іронія долі: головним мотивом стрічки Демієна Шазелла є якраз те, що життя значно більш кмітливе, ніж сценарії, які ми собі пишемо. Навіть якщо врешті-решт персонажі Раяна Ґослінґа та Емми Стоун розлучаються, це не означає, що їхня зустріч не пішла обом на краще. Принаймні завдяки цьому героєві Ґослінґа вдалося врятувати джаз.


Режисер: Демієн Шазелл («Одержимість»)

У ролях: Емма Стоун («Прислуга»), Раян Ґослінґ («Драйв»)

«Патерсон»

Paterson

Трейлер фільму «Патерсон»

Кайло Рен пише вірші, а ворожка з «Піратів Карибського моря» грає на гітарі

Дві години спокою і натхнення: ось персонаж Адама Драйвера засинає в обіймах дружини, ось веде автобус, а ось пише вірші під час обідньої перерви. Утім, не слухайте тих, хто каже, що у «Патерсоні» нічого не відбувається. Остання третина фільму (і дії невинного досі песика) тримає у напрузі так, як жоден інший третій акт у кіно цього року.


Режисер: Джим Джармуш («Кава і цигарки»)

У ролях: Адам Драйвер («Зоряні війни: Останні джедаї»), Гольшіфте Фарахані («Пірати Карибського моря: Помста Салазара»)

«Місячне сяйво»

Moonlight

Трейлер фільму «Місячне сяйво»

Лауреат «Оскара» – чи не найбільш красивий фільм року

За понад століття розвитку кінематографу кохання на великому екрані експлуатували як ніщо інше. Тож не дивно, що найбільш щиро говорити про почуття останнім часом вдається фільмам, присвяченим проявам кохання, які раніше вважалися табу. «Золота пальмова гілка» Каннського кінофестивалю «Життя Адель» та «Оскар» «Місячного сяйва» зайвий раз це доводять. Водночас треба сказати, що стрічку Баррі Дженкінса було б неправильно визначати як фільм про кохання двох геїв у ґетто. Це історія про дорослішання, усвідомлення та прийняття себе – більш універсальної теми не відшукати.


Режисер: Баррі Дженкінс («Ліки від меланхолії»)

У ролях: Махершала Алі («Картковий будинок»), Наомі Гарріс («007: Координати “Скайфол”»), Жанель Моне («Приховані фігури»), Андре Голланд («Лікарня Нікербокер»)

«Пастка»

Get Out

Трейлер фільму «Пастка»

Горор як висловлювання

«Пастку» Джордана Піла можна назвати найбільш успішним фільмом року: за бюджету у 4,5 мільйони доларів стрічка заробила понад 250 мільйонів; жоден інший режисер-дебютант не збирав у американському прокаті більше коштів. Феномен тісно пов’язаний із контекстом Сполучених Штатів: насамперед це сміливе висловлювання про те, що президентство Барака Обами не зцілило США від укоріненого расизму. Та працює «Пастка» і для глядачів поза контекстом: це горор, який зняв прихильник жанру. Пригадати хоча б сцену із кріслом, яку зробив пам’ятною актор Даніел Калуя.


Режисер: Джордан Піл («Кі та Піл»)

У ролях: Даніел Калуя («Чорне дзеркало»), Еллісон Вільямс («Дівчата»)

«Дюнкерк»

Dunkirk

Трейлер фільму «Дюнкерк»

Дві години в напрузі

Рідкісна подія – великий літній блокбастер, який при цьому не є сиквелом. Окрім Стівена Спілберґа, таку розкіш собі може дозволити тільки Крістофер Нолан. У «Дюнкерку» автор трилогії про Бетмена розповідає історію операції «Динамо» – евакуації британських військ із Франції під час Другої світової. У повітрі нацистам протистоїть Том Гарді, на воді – Марк Райленс, а на землі Нолан не шкодує Гаррі Стайлза із One Direction.


Режисер: Крістофер Нолан («Початок»)

У ролях: Том Гарді («Скажений Макс: Дорога люті»), Кілліан Мерфі («Гострі козирки»), Марк Райленс («Міст шпигунів»)

«Той, хто біжить по лезу 2049»

Blade Runner 2049

Трейлер фільму «Той, хто біжить по лезу 2049»

Повернення Ріка Декарда

«Той, хто біжить по лезу» 1982 року з Гаррісоном Фордом у головній ролі навряд чи потребував продовження. Утім, від нещодавньої хвилі сиквелів та перезапусків «Той, хто біжить по лезу 2049» відрізняє, зокрема, залучення правильних кадрів. Головною зіркою ребуту став номінант на «Оскар» Раян Ґослінґ. Режисер оригіналу Рідлі Скотт відповідає за проект як продюсер, а постановник – автор «Прибуття» Дені Вільньов. Форд, своєю чергою, продовжує згадувати колишні ролі  слідом за «Зоряними війнами» та майбутнім продовженням «Індіани Джонса».


Режисер: Дені Вільньов («Прибуття»)

У ролях: Раян Ґослінґ («Ла-Ла Ленд»), Гаррісон Форд («Зоряні війни: Пробудження сили»)

«Гарні часи»

Good Time

Трейлер фільму «Гарні часи»

Брудний Нью-Йорк на тлі

Для того, щоб позбутися асоціацій із «Сутінками», Роберт Паттінсон почав співпрацювати з режисерами на кшталт Джеймса Ґрея та Антона Корбейна, а також двічі знявся у Девіда Кроненберґа. Та найбільше для зміни іміджу йому допоміг новий фільм братів Сафді: профільні видання називають «Гарні часи» найкращою роботою у кар’єрі Паттінсона. У стрічці англієць грає злочинця, який намагається пограбувати банк із братом. Особливість полягає у тому, що брат є людиною з інвалідністю.


Режисери: Бен Сафді, Джошуа Сафді («Бозна-що»)

У ролях: Роберт Паттінсон («Космополіс»), Дженніфер Джейсон Лі («Мерзенна вісімка»)

«Квадрат»

The Square

Трейлер фільму «Квадрат»

Чи довіряєте ви людям?

Лауреат «Золотої пальмової гілки» цьогорічного Каннського кінофестивалю. Новий фільм шведського режисера Рубен Естлунда – висловлювання насамперед на тему сучасного мистецтва. Головний герой фільму Крістіан є куратором музею у Стокгольмі. Після крадіжки його особистих речей він вирушає до бідного району – повертати своє. У форматі «Перший ряд» ми записали враження про фільм від арт-директора PinchukArtCentre.


Режисер: Рубен Естлунд («Форс-мажор»)

У ролях: Клас Банґ («Міст»), Елізабет Мосс («Божевільні»), Террі Нотарі («Повстання планети мавп»)

«Лагідна»

«Кроткая»

Трейлер фільму «Лагідна»

Тюрма народів

Перший за тривалий час ігровий фільм українського режисера Сергія Лозниці. «Лагідна» брала участь в основному конкурсі цьогорічного кінофестивалю у Каннах. Стрічка формально спирається на однойменне оповідання Федора Достоєвського – та замість сюжету з одруженням дівчини на нелюбові змальовуються сучасні реалії Росії.


Режисер: Сергій Лозниця («Майдан»)

У ролях: Василина Маковцева («Ангели революції»), Лія Ахеджакова («Службовий роман»)

«Коко»

Coco

Трейлер фільму «Коко»

Мультфільм про смерть – найбільш живий фільм року

Новий мультфільм Pixar, присвячений традиційному мексиканському святу – Дню мертвих. 12-річний хлопчик Мігель намагається оживити мертвого кумира, відомого музиканта – або принаймні пам’ять про нього. Відповідає за проект режисер «Історії іграшок 3» Лі Анкріч.


Режисери: Лі Анкріч («Історія іграшок 3»), Адріан Моліна («Хороший динозавр»)

У ролях: Гаель Гарсія Берналь («Че»), Едвард Джеймс Олмос («Той, хто біжить по лезу»)

Обкладинка: B&H