Наприкінці року в Україні випустили концертні фільми Бейонсе й Тейлор Свіфт. Американські співачки запустили нову хвилю цікавості до концертів у кіно в США, а як справи з цим в Україні? Редакція The Village Україна запитала мережу «Планета кіно», як вони оцінюють прокат «Тейлор Свіфт | The Eras Tour» і «Ренесанс: Фільм Бейонсе».

Що це таке?

   

Тейлор Свіфт – головна зірка популярної культури в сучасних Сполучених Штатах. Власне, якщо раніше популярність 34-річної мисткині можна було обмежити категорією музики чи США, то зараз важко сперечатися з тим, що це був рік Тейлор Свіфт. Принаймні після визнання Свіфт людиною року за версією журналу Time та глобального туру The Eras Tour, який поставив новий рекорд за швидкістю досягнення показника в мільярд доларів. Доповнює це прокат концертного фільму «Тейлор Свіфт: The Eras Tour», який уже зібрав 250 мільйонів доларів у світовому прокаті – це рекорд для концертних фільмів, зафіксований у Книзі рекордів Гіннеса. 

Трейлер фільму «Тейлор Свіфт | The Eras Tour»

Бейонсе навряд чи потребує представлення, але про всяк випадок: рекордсменка «Ґреммі» за кількістю нагород; співачка, яка продала понад 200 мільйонів платівок; одна з найкращих вокалісток сучасності за версією Rolling Stone. У 42 роки Бейонсе може дозволити собі випускати альбоми без попередження, коли захоче, присвячувати найпопулярніший альбом року темі зради свого чоловіка й лише поміж іншим нагадувати, що цей чоловік, узагалі-то, Jay-Z. «Що краще за мільярд? Два мільярди», – як зачитує сам Шон Картер про плани подружжя. Допомагає в цьому прокат нового фільму Бейонсе, який поєднує формат концертного фільму з документальними вставками про розробку та вихід альбому Renaissance. У глобальному прокаті стрічка вже заробила близько 40 мільйонів доларів. 

Трейлер фільму «Ренесанс: Фільм Бейонсе»

Хто прийшов на концертні фільми
Бейонсе й Тейлор Свіфт в Україні

   

Концертні фільми зацікавлюють передусім шанувальників музики, але вони збирають різні аудиторії та пропонують різні формати, розповідають в українські мережі кінотеатрів «Планета кіно». «[Фільм] може бути присвячений винятково одному виступу. Або це може бути нарізка різних виступів, як «Тейлор Свіфт| The Eras Tour». А ще там може бути бекстейдж, багацько бекстейджу, як у Renaissance: A Film by Beyonce», – розповідає The Village Україна директорка мережі «Планета кіно» Наталія Байдан.

Здебільшого на ці сеанси купували квитки жінки, додає Байдан. «Тейлор Свіфт – 15–30 років, Бейонсе – 25–50 років», – уточнює про середній вік глядачів представниця мережі.

Як і на сеансах у США, покази в процесі перетворювалися не так на перегляд фільму, як на танці й підспівування, додає Байдан: «Танці танцювали, пісні співали». Водночас дрес-код не встановлювали, але окремі люди приходили в одязі із символікою співачок чи мерчі. 

Для українських кінотеатрів це експеримент? Як його оцінюють?

   

У «Планеті кіно» розповідають, що досі вважають концертні фільми нішею, але активно розвивають цей сегмент приблизно з 2017 року і бачать у ньому перспективу. «Це не експеримент, ми вже багато років демонструємо в наших кінозалах альтернативний контент. Концерти, опери, балети, фільми про мистецтво. Можливість перегляду такого контенту і ми, і наші глядачі оцінюємо позитивно. Абсолютно впевнені в такому альтернативному контенті», – відповідає директорка мережі «Планета кіно» Наталія Байдан.

Як приклади наводить концертні фільми світового туру Shakira, гуртів Depeche Mode Gorillaz, Coldplay, Muse та Nick Cave and The Bad Seeds, а також концерт симфонічної музики «9-та Симфонія Бетховена» й виступу композитора Ганса Циммера.

Чи впливає на зростання інтересу до цього жанру брак концертів закордонних виконавців в Україні під час повномасштабної війни? «Ну так, частково це проглядається», – відповідає Наталія Байдан. А чи бачать перспективи в концертних фільмах українських виконавців, враховуючи те, що вже були окремі спроби на зразок концертних фільмів «Океану Ельзи»? «Так, це абсолютно може бути реальна історія», – додає директорка мережі «Планета кіно».

Окрім того, зараз «Планета кіно» пропонує переглянути ретро-концерт гурту Queen у Будапешті. «І ще дещо плануємо, тож стежте за новинами», – додають у «Планеті кіно».