Перша ретроспективна виставка Алли Горської в Українському Домі, «фотопаломництво» на Говерлу в Музеї Ханенків, стрит-бомбінг замість вандалізму в YA Gallery й одразу дві виставки, присвячені Олександру Ройтбурду: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в березні.

Музей Ханенків

«36 видів Говерли»

 

 

Фотограф-документаліст і військовий ЗСУ Дмитро Купріян здійснив «фотопаломництво», апелюючи до циклу гравюр «Тридцять шість видів гори Фуджі» японського митця Кацусіки Хокусая. Художник із Японії зобразив околиці Токіо, що раніше мав назву Едо, і сцени з життя японців на тлі гори Фуджі, а Купріян створив світлини із зображенням краєвидів довкола Говерли зі сценами життя українців Закарпаття. Твори розділяє півтора століття, але в обох випадках вони зображують не романтизованих відлюдників, занурених у філософські роздуми, а реальних людей, які зайняті звичними повсякденними справами, кажуть у музеї Ханенків.

   

КОЛИ: до 24 березня

ДЕ: вулиця Терещенківська, 15–17

СКІЛЬКИ: 100 гривень

   

Київська картинна галерея

«Чорна земля. Вимушена дезорієнтація»

 

 

Герой, свідок, учасник, жертва? Із середини 1990-х Віктор Сидоренко зображує позбавлену індивідуальних рис напівоголену фігуру – масового учасника соціальних та історичних катаклізмів. Цього разу це не тільки роздуми про існування між тривогою та невизначеністю під час війни, але й загалом про непрості питання людського буття, які художник відобразив у картинах і графічних композиціях серій «Сполохи чорнозему», а також в авторському фільмі.

   

КОЛИ: з 8 березня до 7 квітня

ДЕ: вулиця Терещенківська, 9

СКІЛЬКИ: 250 гривень – повний, 125 гривень – пільговий

   

Крім того, до 24 березня в музеї триває виставка Петра й Олександра Бабаків «Віхи». Це «родинна» експозиція, де син показує своє мистецьке дорослішання від дитячих начерків, перевірених батьком-митцем, до робіт у музеях і галереях.

Національний центр «Український Дім»

«Алла Горська. Боривітер»

Ескізи мозаїчних панно, сценографічні рішення для вистав, портрети шістдесятників і загалом понад 100 творів Алли Горської покажуть на першій ретроспективній виставці художниці. Також можна буде побачити відеосвітлову інсталяцію від Олексія Сая і Миколи Марусика за мотивами вітража «Шевченко.Мати», знищеного 60 років тому. На сьогодні майже весь творчий доробок Горської як монументалістки майже втрачено: більшість її робіт опинилися під російською окупацією ще у 2014 році.

   

КОЛИ: з 15 березня до 28 квітня

ДЕ: вулиця Хрещатик, 2

СКІЛЬКИ: повний – 100 гривень, пільговий – 50 гривень

   

PinchukArtCentre

«Олександр Ройтбурд. Теорема влади» і «Я з тобою»

Художник Олександр Ройтбурд помер на 60-му році життя в серпні 2021 року, але його діяльність продовжує впливати на сучасних митців і на розвиток та інституціоналізацію сучасного мистецтва в Україні. На виставці покажуть роботи Ройтбурда з приватних колекцій, документи й артефакти, які допоможуть «побачити художника крізь призму сприйняття ним взаємодії культури, соціуму та влади».

Також відкриють групову виставку художників і художниць із США, Бельгії, Ізраїлю, Туреччини, Індії й України. Ця виставка розповість про історії інших країн, відштовхуючись від досвіду російсько-української війни. Вона про мрії, що розгортаються на тлі страху; надію, яка проростає з відчаю, а також силу, яка дужчає із загрозою зникнення, описують куратори.

   

КОЛИ: з 8 березня до 14 липня

ДЕ: вулиця Велика Васильківська, Басейна, 1, 3–2

СКІЛЬКИ: вхід вільний

   

YA Gallery

 «Деструктивізм»

Двері електрички, імпровізовані люки з метро й мозаїка стали експонатами на першій персональній виставці анонімного графітера, дизайнера й художника Rubae. Там прагнули відтворити автентичну вулицю з телефонною будкою, світлофором і камерами відеонагляду. 

Редакція The Village Україна запитувала в Rubae, навіщо в галереї вуличне мистецтво, як створював графіті на вагонах компанії «Ковальська» й що відрізняє стрит-бомбінг від вандалізму.

   

КОЛИ: до 28 квітня

ДЕ: вулиця Хорива, 49-Б

СКІЛЬКИ: 50 гривень

   

Національний музей літератури України

«Візьми лиш за руку мене і стисни як зброю»

У цивільному житті Максим Кривцов міг бути ким завгодно – митцем, учителем, мандрівником чи професійним фотографом, розповідають його близькі. Натомість він став військовим із позивним «Далі» і загинув на війні. На виставці покажуть різні прояви особистості Максима Кривцова, який не буквально ілюструє війну, а радше відчуває її у людях і речах навколо.

   

КОЛИ: протягом весни 2024 року

ДЕ: вулиця Богдана Хмельницького, 11

СКІЛЬКИ: 50 гривень – повний, 40 гривень – пільговий

   

Національний художній музей України (НАМУ)

The Collectyv («Колектив»)

 

 

Складні життєві концепти, з якими зараз стикаються українці, легше пояснити мовою наїву, вважає куратор виставки Роман Свірідов. Тому Олексій Кондаков, Вова Кено, Данік Манжос і ще десяток митців звертаються до експресивної абстракції й неопримітивізму. З 20 березня до 3 квітня проводитимуть онлайн-аукціон на Artsy, і частину коштів із продажу творів спрямують на підтримку програми фонду «Рідні», що допомагає дітям, постраждалим від війни.

   

КОЛИ: до 30 березня

ДЕ: вулиця Михайла Грушевського, 6

СКІЛЬКИ: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 

Dymchuk Gallery

«Колекція. Олександр Ройтбурд»

Галерея з одеським корінням покаже твори одеського митця Олександра Ройтбурда з колекції засновника Анатолія Димчука, зібрання якого називають одним із найбільших в Україні. Після початку повномасштабної війни частину колекції перевезли в сховища, але деякі роботи таки можна буде побачити на честь десятої річниці галереї. Серед них мальовничі роботи «Одеська школа: традиції й актуальність», які показували в «Мистецькому Арсеналі» та «Арт-Донбасі» у 2013 році.

   

КОЛИ: з 9 березня до 21 квітня

ДЕ: вулиця Ярославська, 21

СКІЛЬКИ: вхід вільний

   

Voloshyn Gallery

«Промінь входить у ґрунт»

На другій персональній виставці Нікіти Кадана покажуть комплекс скульптур, живопису й малюнків вугіллям, створених у 2024 році. Роботи тяжіють до 10 жовтня 2022 року, коли під час одного найбільш масованих обстрілів РФ одна з ракет вибухнула неподалік від приміщення галереї.

У своїй практиці Кадан традиційно досліджує глобальні парадокси політики пам’яті й вивчає зв’язок історії, культури й насильства, звертаючись до українських травм і мінливих способів вписати їх в історії, розповідають організатори виставки. «Почалося з вирви від прильоту на дитячому майданчику в парку Шевченка. Солнєчний круг, нєбо вокруг», – коментує Нікіта Кадан, зображуючи «промені, що ранять».

   

КОЛИ: до 31 березня

ДЕ: вулиця Терещенківська, 13

СКІЛЬКИ: вхід вільний

   

Національний музей історії України

«33/10»

Передумови та причини російської агресії в новітній історії України досліджуватимуть на виставці до десятої річниці російсько-української війни. Це питання Чорноморського флоту, роззброєння України, економічного тиску та російських територіальних претензій. Серед експонатів – сувеніри, виготовлені із залишків демонтованої пускової установки стратегічних ракет, кримськотатарський прапор, доповіді й звернення українських моряків.

   

КОЛИ: до кінця 2024 року з можливістю продовження

ДЕ: вулиця Володимирська, 2

СКІЛЬКИ: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

   

Крім того, до 26 березня в музеї показуватимуть «Фіджитал-мапу Mariupol.Me», що об’єднала 50 проєктів зі збереження культурної спадщини, та фотовиставку «Мій Маріуполь» про мирне життя міста до повномасштабної війни (до 10 березня).

Галерея Avangarden

«Сни штучного інтелекту»

В артпросторі покажуть ілюстрації, які згенерував штучний інтелект і які ввійшли в перший номер «Синтетики» від Projector Publishing, де писатимуть про вплив технологій про життя українців. Над журналом працювала команда, яка створила «Telegraf. Креатив у війні» та «Telegraf. Воля».

Роботи з виставки також будуть доступні для придбання, а прибуток передадуть на підтримку ЗСУ. Крім того, виставку супроводжуватиме освітня програма, присвячена розвитку ШІ.

   

КОЛИ: до 22 березня

ДЕ: вулиця Січових Стрільців, 23-А

СКІЛЬКИ: вхід вільний

   

Музей історії Києва

«Вертикаль часу»

Фото: Самсонов

Атмосферу дзеркальної зали, де зустрінуться простори минулого, майбутнього й сучасного, створять у межах ретроспективи Петра Бевзи, щоб простежити, як змінюються і взаємодіють образи митця за 30 років. Ще одна мета виставки – дослідити тяглість традицій Київської артшколи, яку музей започаткував у 2017 році (уже показали виставки Владислава Шерешевського, Антона Логова, Олексія Аполонова, Ганни Криволап і ще кількох митців з Української академії мистецтв).

   

КОЛИ: з 8 березня до 14 квітня

ДЕ: вулиця Богдана Хмельницького, 7

СКІЛЬКИ: 140 гривень – повний, 70 гривень – пільговий

   

Галерея Imagine Point

«Відкладена розмова»

Наче пошепки продовжуєш розмову, розпочату вже давно, або ніби згадуєш кадри з напівзабутого фільму – так куратори описують настрій виставки. У галереї намагаються свіжим поглядом поглянути на серію творів із власної колекції, бо «під впливом часу, подій, настроїв змінюється тон розмови, яка може раптово згаснути, а потім спалахнути голосною суперечкою». Також до 16 березня в галереї працює виставка Олександра Ляпіна «Сплутані звивини».

   

КОЛИ:  з 8 березня до 6 квітня

ДЕ: Голосіївський проспект, 86/1

СКІЛЬКИ: вхід вільний

   

Галерея протестного мистецтва Музею Майдану

«(Не) замість зброї»

«Короткі візуальні постріли» замість плакатів пропонує художник Микола Гончаров, який демонструє 30 плакатів, створених із 2013 до 2019 року. Це реакції на настрої під час і після подій Майдану.

   

КОЛИ: до 17 березня

ДЕ: вулиця Липська, 16

СКІЛЬКИ: вхід вільний

   

Галерея мистецтв «Лавра»

«Порожнеча»

 

 

Скульптуру, світло й музику поєднають на виставці кераміста Юрія Мирка, яку відкрили разом із Gorn Ceramics. За задумом, кожна зі скульптур, від «Сну» до «Віданності» – зображуватиме основні етапи, які переживає людина, яка стала на «шлях духовного поступу». Інакше кажучи, митець продовжує дослідження сенсу буття людини.

   

КОЛИ: до 22 березня

ДЕ: вулиця Лаврська, 7-Б

СКІЛЬКИ: 100 гривень

   

ЦСМ «Білий Світ»

«Весна прийде!»

Реальність досі щільно пронизана щоденним опором, але напередодні весняного тепла й розквіту покажуть твори Петра Бевзи, Миколи Журавля, Петра Лебединця й учнів майстерні Юрія Коваленка, щоб нагадати собі й публіці: навіть перебуваючи в чорній безодні, можна пам’ятати про надію.

   

КОЛИ: до 17 березня

ДЕ: вулиця Євгена Чикаленка, 21-А

СКІЛЬКИ: вхід вільний