«Вірші з бійниці» від загиблого захисника й поета Максима Кривцова у Squat 17b; сучасний вертеп у The Naked Room й «магічні ритуали мольфарів» в Avangarden: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в січні.

Редакція The Village Україна також розповідала про 20 виставок, на які чекаємо у 2024 році.

 Squat 17b

«Далі: Я поверну собі своє життя, обіцяю»   

Поет Максим Кривцов із позивним «Далі», який загинув на війні 7 січня, мав святкувати день народження 22 січня. Тож у цей день у пам’ять про Кривцова його близькі та друзі читатимуть поезію зі збірки Кривцова «Вірші з бійниці». Крім того, можна буде оглянути 24 фотороботи загиблого захисника, що доповнять його поезіями. Усі роботи, а також листівки з ілюстраціями українських художників і художниць можна буде придбати. Виторг із продажу робіт передадуть на збереження пам’ять про Кривцова.

   

Коли: до 3 лютого

Де: вулиця Терещенківська, 17-Б

Скільки: вхід вільний

  Національний музей «Київська картинна галерея»

«Зустрічі. Прощання»

Реальні моменти зустрічей і прощань з обіймами та поцілунками, а часом із суперечками й поглядами крадькома, зобразив сучасний український митець Юрій Денисенков. «Крихти» цих моментів художник ловить «із жадібністю», бо їх ураз може затягнути в прірву «шмат металу, начинений вибухівкою».

   

Коли: до 11 лютого

Де: вулиця Терещенківська, 9

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

Після «Шевченкіани» Івана Марчука відкрили ще одну виставку художника – «Відомий невідомий», де частину творів показують уперше. Концепцію виставки побудували на протилежностях, натякаючи на життєвий шлях самого Марчука, який із віком ставав дедалі сміливішим у своїй творчості. Виставка триватиме до 7 лютого.

  ЦСМ «Білий Світ»

«Міні монументи»

Окрім живопису в техніці батика (розпису по тканині за допомогою воску й барвників), львівська художниця Анна Атоян створює мініатюрні скульптури з балок старих львівських будинків і бавовняної вати. Таку техніку раніше використовували для створення дитячих іграшок і прикрас, тому роботи художниці називають «ностальгійними сувенірами з минулого». Утім, Атоян таки додає «трохи сьогодення», сподіваючись, що воно також скоро стане минулим.

 

   

Коли: до 21 січня

Де: вулиця Чикаленка, 21-А

Скільки: вхід вільний

 Галерея Avangarden

«Тут були художники»

«Магічні ритуали мольфарів» і сила гір стали натхненням для 15 художників, які протягом тижня створювали картини під час резиденції в Карпатах. Вийшло 40 робіт у різних стилях – від наїву в живописі до символізму в скульптурі, кераміці та колажі. Це спроба-рефлексія віднайти себе в епіцентрі подій, щоби створити слід, який вестиме до відродження, каже співзасновниця галереї Каріна Качуровська.

   

Коли: до 23 січня

Де: вулиця Січових Стрільців, 23-А

Скільки: вхід вільний

 YA Gallery

«Дорога до слона»

Виставка Дмитра Молдаванова вкотре переосмислюватиме міфологічні сюжети за допомогою флуоресцентних фарб і «вібраційних» тонів, що світяться. Такою метафорою назвали шлях до персонального бога, незалежно від віросповідання та релігії. Індійська притчевість переконує: усе, що оточує нас – особиста ілюзія, навколо якої ми вибудовуємо власні переконання. Утім, персональні історії стають універсальними, бо, ймовірно, попри свою різність ми переживаємо одне й те саме.

   

Коли: до 25 лютого

Де: вулиця Хорива, 49-Б

Скільки: 50 гривень

 Галерея The Naked Room

«Коли все добре стало добрим і пішло, а все зле звільнилось»

«Зображуючи жертовність, митець сам має зайняти позицію жертви, поклавши на її написання тривалий час своєї практики», – кажуть куратори експозиції, де покажуть першу частину великого вівтаря від Кристини Мельник. З початком повномасштабної війни художниця відчуває себе здебільшого іконописицею і прагне наблизитися до людяності крізь досвід болю, страждання та відрази.

 

   

Коли: до 28 лютого

Де: вулиця Рейтарська, 21

Скільки: вхід вільний

 Dymchuk Gallery

Bus Stop

Глядачу пропонують аудіовізуальну подорож, де автобусна зупинка – ефемерне місце очікування, а кожна робота – це зупинка на запропонованому маршруті. Проєкт мистецької групи Etchingroom1 об’єднав графічну серію та мозаїчне панно. Це продовження проєкту 2020 року, який у Dymchuk Gallery порівнювали з нескінченно довгим, панорамним поглядом із вікна автобуса, що ковзає повз монотонну низку «панельок» і їхніх мешканців. Тепер екскурсія виставкою схожа на прогулянку безлюдним містом.

   

Коли: до 25 лютого

Де: вулиця Ярославська, 21

Скільки: вхід вільний

 Voloshyn Gallery

«Можливість половини»

Дослідження телевізійного мовлення від південнокорейської художниці Мінук Лім може викликати важкі емоції, попереджають у галереї. Хоча б тому, що у фільмі використані кадри смертей колишнього президента Південної Кореї Пак Чон Хі (1917–1979) та колишнього лідера Північної Кореї Кім Чен Іра (1941–2011).

   

Коли: до 21 січня

Де: вулиця Терещенківська, 13

Скільки: вхід вільний

 Музей Революції Гідності й Музей історії Києва

«Земні шляхи Небесної сотні»

Персональні речі героїв Небесної Сотні зібрали з різних куточків України до десятої річниці Революції Гідності. Наймолодшому із загиблих на Майдані було 18 років, а найстаршому – 82 роки, але персональні історії розкажуть про це краще, ніж узагальнений портрет тих, хто востаннє проявив свою громадянську позицію.

   

Коли: із 17 січня до 25 лютого

Де: вулиця Хмельницького, 7

Скільки: 120 гривень – повний, 60 гривень – пільговий

 Галерея протестного мистецтва

«Крихкість»

Наприкінці березня 2022 року росіяни взяли в полон 169 українських нацгвардійців, які обороняли Чорнобильську АЕС, і вивезли їх у Брянську область РФ. Зараз більшість із цих захисників, 108 людей, і досі перебувають у полоні. Тож виставку присвячують військовополоненим і всім, хто чекає своїх рідних із полону. Там розмістять живописні, скульптурні та диджитал-твори понад 20 сучасних іноземних та українських митців.

   

Коли: до 24 січня

Де: вулиця Липська, 16

Скільки: вхід вільний

 Музей української діаспори

«Під небом Лондона»

Відкидання сюрреалістичного пафосу на користь піднесеної буденності – це філософія молодих художників повоєнної Британії, яку перейняв й українсько-британський художник Олександр Стахов-Шульдиженко. У біографії митця – німецький полон, примусові роботи, служба в польському корпусі в складі британської армії на півночі Італії й навчання в Центральній школі мистецтв і дизайну в Лондоні. Тож він встиг створити мистецькі спогади про Лондон 1970-х–1980-х років. На картинах – мешканці притулків, вуличні художники та музиканти, які «пульсують», «маскуються» і «поглинають тло».

   

Коли: з 20 січня до 11 лютого

Де: вулиця Князів Острозьких, 40-Б

Скільки: 50 гривень

 Музей історії Києва

«Переплетіння»

Текстильний живопис художниця Олеся Ткаченко створює на вовняному полотні, використовуючи техніку «мокрого валяння». Ткаченко, роботи якої раніше також показували в галереї Portal11, досліджує можливості натуральних текстильних матеріалів у контексті сучасного мистецтва, «переплітаючи» відчуття, події, сни, реальність і долі людей.

   

Коли: з 19 січня до 11 лютого

Де: вулиця Хмельницького, 7

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 Eye Sea Gallery

«Виставка однієї картини»

Ченці буддистських монастирів сновигають у постійному «броунівському русі» й нібито розчиняються в порожнечі. Сучасний художник Андрій Блудов здійснив подорож до Тибету ще у 2014 році, але картину «Хода ченців. Тибетський щоденник» створив лише у 2022 році, після початку повномасштабної війни. Блудов намагався зобразити гармонію й руйнацію на противагу холодному порядку Заходу й звільнити простір від усього зайвого. Також покажуть серію графічних робіт митця.

   

Коли: до 6 лютого

Де: вулиця Гончара, 40

Скільки: вхід вільний

 Національний музей Тараса Шевченка

Третє міжнародне бієнале «Українська художня фотографія – 2023»

Нічні діалоги з богом і загалом концептуальну ідею власного буття спробують показати за допомогою фотографій від дванадцяти митців. Бієнале заснував український мистецтвознавець Андрій Котлярчук.

   

Коли: до 21 січня

Де: бульвар Шевченка, 12

Скільки: 130 гривень – повний, 60 гривень – пільговий

Також до 21 січня в музеї триває виставка різдвяних і новорічних листівок Владислава Христенка «Від Різдва до Різдва». У роботах із 1984 року й до сьогодні автор поєднує традиційних біблійних персонажів із героями козацької доби й сучасниками. Крім того, на частині робіт зображує найвидатніші замки й фортифікаційні споруди України.

 Галерея Portal 11  

«На папері»

Графіку Казимира Малевича, Олександра Богомазова, Павла Макова й іще майже десятка українських митців 20 і 21 століття покажуть на виставці з власної колекції галереї.

   

Коли: до 11 лютого

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Скільки: вхід вільний