Посилання на «Алісу в Дивокраї» в Київській картинній галереї, пропаганда і ялинкові іграшки в Музеї історії Києва, червона вітальня в Музеї Ханенків, триметрова надувна скульптура від художниці з Криму в Imagine Point і традиційні колядки в Українському Домі – зібрали добірку виставок, які варто відвідати в грудні.

Київська картинна галерея

«З’їж мене»

«Московіє, ти мене пожирала» – це адаптований рядок Павла Тичини «Я утверждаюсь» (1943), що став своєрідним епіграфом до виставки скульптури й графіки Світлани Карунської. Художниця каже, що виставка могла мати назву «Сіль землі» або «Вниз, у кроликову нору», як в «Алісі в Дивокраї». Теперішня реальність схожа на казку Льюїса Керрола, бо рух часу дивний, а закони існування не логічні, вважає Карунська. Тому мозаїчні фрукти й іграшки, фігури міфічних богинь і бронзові зернята її авторства – про виклик ворогу й часу. Навколишній хаос не може «з’їсти» українців і перекреслити їхню свободу обирати, додає художниця.

У галереї також тривають виставки «Пульс любови» Галини Криволап (до 17 січня 2024 року) і «Резонанс простору: коли природа спілкується з душею»Юрія Ваткіна (до 27 грудня).

   

Коли: до 24 грудня

Де: вулиця Терещенківська, 9

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

Лінк

Музей Ханенків

«Золотом, кольором, світлом. До 175-річчя Вільгельма Котарбінського»

 

Червону вітальню в особняку Ханенків оздоблював художник Вільгельм Котарбінський, якому присвятять нову виставку. Котарбінського називають універсалом, який створював побутові сцени, біблійні й історичні сюжети, фантастичні й алегоричні образи. 

Декоративний ансамбль червоної вітальні зберігся майже повністю. Після влучання російської ракети поряд із музеєм оздоблення стелі демонтували й законсервували, але тепер щочетверга показуватимуть окремі частини декору.  

   

Коли: до 28 січня 2024 року

Де: вулиця Терещенківська, 15

Скільки: 100 гривень

Лінк

Національний центр «Український дім»

«Додому на Різдво. Світло української традиції»

Життя українців зазнало карколомних змін, але рятівною незмінною точкою залишається традиція, кажуть у Національному центрі «Український Дім», де разом із Національним музеєм архітектури й побуту і низкою приватних колекціонерів, зокрема родиною Ющенків, покажуть традиційні одяг, посуд, килими й прикраси. На виставці також можна буде послухати аудіозаписи традиційних колядок. 

Додатково проводитимуть концерти, освітні лекції, майстер-класи для дорослих і дітей. Крім того, працюватиме святкова крамничка, де можна буде придбати різдвяні подарунки від українських майстрів.

Також Національний центр «Український Дім» долучився до проєкту «Простір покордоння. Внутрішньо переміщений ландшафт». Понад чверть століття близько ста художників і художниць щоліта приїздили в село Могриця Сумської області, щоб створювати мистецьку лабораторію. Це село розташоване на кордоні з Росією, тому симпозіум назвали «Простір покордоння».

Після повномасштабної війни зустрічі призупинили, бо ландшафт став простором небезпеки. Утім, ленд-арт проєкти перенесли у рідні для художників міста або в міста, де вони тимчасово перебувають – Київ, Харків, Львів і Суми. Тридцять українських митців показуватимуть свої роботи в публічних просторах і просто неба, залежно від погоди. Роботи розмістили й біля «Українського Дому», їх можна подивитися до 25 грудня.

   

Коли: з 15 грудня до 21 січня

Де: вулиця Хрещатик, 2

Скільки: вхід вільний

Лінк

Музей історії Києва

«Київська ялинка від 19 століття до сьогодення»

Ведмедик 1940-х років, знайдений у руїнах перед Михайлівською площею; ялинкові прикраси часів Кайзера Вільгельма, які використовували в пропагандистських цілях, і Дід Мороз 1926 року: ці експонати представлять в інтерʼєрах 19–20 століття. Ялинкові прикраси, яким більше ста років, надала музею колекціонерка Марія Лук’янова.

   

Коли: до 4 лютого 2024 року

Де: вулиця Хмельницького, 7

Скільки: 180 гривень – повний, 90 гривень – пільговий

Лінк

ЦСМ «Білий Світ»

«Нічні кошмари»

Сни вночі можуть бути відчутні реальніше, ніж денні страхи, вважають художники Олександр Ляпін і Саша Луньова. Вони зображують химерних істот, які раптово виникають в образах, що оточують нас щодня. Їх можна помітити під ліжком, у близьких людях чи в самому собі. Але в темряві нічних кошмарів може бути й світло, коли є бажання перемогти свій страх.

   

Коли: до 14 грудня

Де: вулиця Чикаленка, 21-А

Скільки: вхід вільний

Лінк

Ya Gallery

«Ознаки / Виявлення»

Чому ми відчуваємо екзистенційну тривогу щоразу, коли рефлексуємо над сенсом життя, досліджує перша персональна виставка Олександра Крижановського. Митець не ділить творчість на серії та за допомогою натяків й імпульсів створює конфлікт архетипних ментальних установок із раціональними законами буття, кажуть куратори виставки.

   

Коли: до 17 грудня

Де: вулиця Хорива, 49-Б

Скільки: 50 гривень

Лінк

Imagine Point

«Стан постійної напруги»

Триметрову надувну скульптуру «Вагітна голуба собака, яка просто виє на Місяць» вперше представлять в Україні. Це робота із серії «Розмови про НЛО» від Леонори Янко, яка родом із Криму. Через російсько-українську війну, яка вже триває майже десять років, художниця «ніби переселилася в рятівний світ НЛО».

На виставці представлять також серії робіт ще однієї художниці з Криму – Лєри Літвінової. Цикл Virgo уособлює метафоричний діалог особистості й безмежного всесвіту, а «Шлях додому» повертає до кримського узбережжя й Чорного моря.

   

Коли: з 8 до 20 грудня

Де: Голосіївський проспект, 86/1

Скільки: вхід вільний

Лінк

The Stein Studio

«Почуття перед Різдвом другого року повномасштабного вторгнення»

Аудіо на одному з бойових виходів у Луганській області; касета лейблу Kyivpastrans Records, заснованого під час зимових відключень електрики, і запис служби з голосом священника, зміненим ШІ у день, коли Ольга Штейн дізналася про ремісію онкології у своєї матері – це три з шести експонатів на виставці аудіоробіт, створених під час повномасштабної війни. Також можна буде додавати предмети до спільної інсталяції за донейт на збір для 56-ї бригади.

   

Коли: з 9 до 23 грудня

Де: вулиця Лютеранська, 6 

Скільки: вхід вільний

Лінк

Eye Sea Gallery

«Вазон»

Під час вилазок на початку весни 2022 року митець Валерій Хадєєв почав помічати, що, попри війну, у Києві реставрують бетонні клумби. «Я ніколи не бачив, хто й коли висаджує ті чорнобривці, чи міняють їм ґрунт у цих непомітних горщиках. Але, як з’ясувалося, таке явище є, за ним доглядають і воно живе», – коментує Хадєєв, який вирішив «документувати життя під нашими ногами».

   

Коли: до 14 грудня

Де: вулиця Гончара, 40

Скільки: вхід вільний

Лінк

Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України

«Індивідуальна мінливість»

Як знаходити в собі джерело внутрішньої сили під час війни і як це робили наші предки, які не встигли оговтатися від Першої світової війни, як розпочалася Друга, розмірковуватимуть більше трьох десятків митців. Це будуть роздуми про предмети, процеси й переживання, які оточують людину в момент глибокого болю й водночас залишаються в моменти спокою й звичного побуту. Усі роботи можна буде придбати, кошти перерахують на закупівлю машини для бригади Нацгвардії.

   

Коли: до 16 грудня

Де: вулиця Коновальця, 18-Д

Скільки: вхід вільний

Лінк

Галерея «Цех»

«Буря»

Збентеження й небайдужість щодо війни висловлюють словацькі художники й скульптори різних жанрів і поколінь. Наприклад, Ян Василько додає похмурих і депресивних форм: «Нічне місто Маріуполь», «Дрон», «Джавелін». На виставці також представлять інтерактивну роботу Йозефа Пілата – великий білий лист калини, де відвідувачі зможуть залишити своє послання. Цей проєкт є продовженням виставки словацьких митців «Затишшя», яку експонували в галереї із грудня 2021 року до лютого 2022 року.

   

Коли: до 1 лютого 2024 року

Де: вулиця Кирилівська, 69

Скільки: вхід вільний

Лінк

Галерея «Ню арт»

«Спогади»

Протягом п’яти років співзасновник галереї «Ню арт» і колекціонер Микола Білоусов робить художні фото під час прогулянок. На виставці він представить добірку пейзажних світлин із різними формами, кольорами й текстурами. За словами Білоусова, пейзаж – це не лише про красу природи, але й про глибше розуміння цінності навколишнього світу.

   

Коли: до 16 грудня

Де: вулиця Грушевського, 28/2

Скільки: вхід вільний

Лінк