Слабкості й залежності від темряви в Мистецькому Арсеналі; монохромне осмислення Шевченка від Івана Марчука в Київській картинній галереї; документальні фото від переможців World Press Photo в Національному музеї Тараса Шевченка; групова виставка на честь дня народження в ЦСМ «Білий світ» і кубофутуристичний живопис на гобеленах у Portal11: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в листопаді.

 Мистецький Арсенал

«Співіснування з темрявою»

Чи може автономний життєвий простір протистояти космічному холоду, чи допоможуть «утопічні інфраструктурні вузли» в темряві блекаутів і чи працюватиме «ментальна інфраструктура» в час тотальної невідомості, досліджує художник Федор Тетянич. На виставці оприявнюють «стратегії, залежності й слабкості» в способах співіснування з темрявою.

Коли: з 9 листопада до 25 грудня 2024 року

Де: вулиця Лаврська, 10–12

Скільки: 100 гривень – повний, 60 гривень – пільговий

Лінк

 Національний музей «Київська картинна галерея»

«Шевченкіана»

Художник Іван Марчук проілюстрував «Кобзар» Тараса Шевченка ще в 1994 році. Пластичні деталі митця, як-от «тріщини, які пробігають через долоні», поет Дмитро Павличко порівняв із тріщинами на висохлому чорноземі. На виставці Марчук осмислює поетичну творчість Тараса Шевченка за допомогою техніки гризайлю: здебільшого митець створює майже монохромні роботи, але цикл включає й кілька стриманих робіт у кольорі.

Крім того, у Київській картинній галереї тривають виставки «Літопис сьогодення» Анатолія Варварова, який створив «щоденник» зі своїх робіт; філософський проєкт Сергія Гая «Цитати» й виставка керамічних панно у формі щитів від Рустема Скибіна.

Коли: до 26 грудня

Де: вулиця Терещенківська, 9

Скільки: 300 гривень – повний, 150 гривень – пільговий

 Національний музей Тараса Шевченка

Виставка World Press Photo 2023

Фундація World Press Photo із 1955 року об’єднує фотожурналістів і фотографів-документалістів, мета яких достовірно розповідати історії. Документальні фото від 24 регіональних переможців премії 2022 року покажуть у Національному музеї Тараса Шевченка за підтримки посольства Нідерландів. Це роботи фотографів із 23 країн світу.

Коли: до 8 грудня

Де: бульвар Шевченка, 12

Скільки: 100 гривень

 Національний музей історії України в Другій світовій війні

«Загроза з неба»

На виставці-застереженні показуватимуть російські безпілотники, які використовують для розвідки й ураження цивільної й військової інфраструктури. Дрони-камікадзе росіяни вперше використали у вересні 2022 року, а торік у жовтні вже наносили ними удари по Києву. Загалом протягом року РФ спрямувала на Україну більше двох тисяч дронів цього типу й продовжує нарощувати кількість безпілотників.

Коли: до квітня 2024 року

Де: вулиця Лаврська, 27

Скільки: 70 гривень – повний, 30 гривень – пільговий

 Центр сучасного мистецтва M17

«Схема збірки»

Модель для збірки в назві виставки – це символічна схема, де сукупність елементів, деталей і подій складається в сприйнятті глядача в цільну конструкцію. Тож виставка, де об’єднали роботи 60 митців, не має хронологічної послідовності.

Загалом у просторі Інституту автоматики винаймали майстерні більше 120 митців. Мистецький осередок на Нагірній почав формуватися ще у 2016 році, але вперше спільнота заявила про себе в жовтні 2019 року, коли провела день відкритих майстерень. Після початку повномасштабної війни багато митців релокувалися, але на території інституту створили резиденцію художників із Німеччини.

Коли: до 4 лютого

Де: вулиця Антоновича, 102–104

Скільки: вхід вільний

 ЦСМ «Білий світ»

«11 друзів Яновича»

Влаштувати гідну колективну виставку – це як пограбувати казино: клопітно й вимагає неабиякої майстерності, кажуть у галереї. На честь дня народження засновника галереї «Білий світ» і художника Олександра Яновича влаштують групову виставку, де роботи показуватимуть резиденти й друзі центру сучасного мистецтва. Серед них – Владислав Шерешевський, Олександр Ляпін, Олексій Малих, Олена Придувалова, Олександра Кришовська й інші. На кожній стіні, крім робіт, обіцяють розмістити подарунки «спеціально для іменинника».  

Коли: до 24 листопада

Де: вулиця Чикаленка, 21-А

Скільки: вхід вільний

 Dymchuk Gallery

«Невизначений простір. Наталія Лісова»

Чорно-білі полотна й інтер’єри в серпанку залишають по собі відчуття тривожності й покинутості, але натомість ніби створюють портали в невизначений безпечний світ. Це ніша спогадів перед гірким дорослішанням і повномасштабною війною. Авторка архівує простір, який із часом втрачає деталі. Це працює і в буквальному сенсі, бо художниця користується методом стирання.

Коли: до 24 грудня

Де: вулиця Ярославська, 21

Скільки: вхід вільний

 Eye Sea Gallery

«Сховок усередині»

Місце спокою всередині себе чи не єдине, яке дає відчуття безпеки в абсурді нової повсякденності. Тепер буденність – це звикання до речей, до яких звикнути неможливо. Відсутність уявлення про завтра змушує людей чіплятися за спогади чи мету, вважають куратори експозиції. Виставка має дві частини: «Погляд всередину» й «Погляд зсередини».

Коли: до 30 листопада

Де: вулиця Гончара, 40

Скільки: вхід вільний

  Галерея Portal 11

«Музика кольору»

У виставці гобеленів Ганни Забудської на основі полотен Івана Турецького поєднали кубофутуристичний живопис і традиційну ткацьку техніку. Кожен твір створювали від трьох місяців до кількох років. Ідея проєкту з’явилася ще у 2020 році після відвідування масштабної виставки гобеленів в Афінах, розповідають куратори.

Коли: до 17 грудня

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Скільки: вхід вільний

 Музей української діаспори

«Реальність і Марево. Макс Вітик»

Українсько-американський художник Макс Вітик влаштовує ретроспективну подорож своїми майстернями: від Техасу до Засупоївки Київської області. Будуть червоні скелі Арізони, фольклор Північного моря, пекучі пустелі Єгипту й революційні події Майдану. Геологічні сюжети водночас медитативні й сповнені внутрішньої напруги, зазначають куратори експозиції.

Коли: з 10 листопада до 14 січня 2024 року

Де: вулиця Князів Острозьких, 40-Б

Скільки: 100 гривень