Скульптура в інтимних просторах Українського дому, капсули зла в Музеї Ханенків і теорії змови як окремий вид креативності у The Naked Room: зібрали добірку виставок, які варто відвідати в жовтні.

 Національний центр «Український дім»

«Простори. Межі. Кордони»

Сучасну українську скульптуру – від інсталяцій на мілітаристичну тему до скульптурних робіт у камерних та інтимних просторах – показуватимуть чотири десятки українських митців. Це нетрадиційна скульптура, за допомогою якої митці намагаються «перезібрати власний світ зі шматків реальності». Виставку роблять у співпраці з YA Gallery, які долучилися до Львівського тижня скульптури, артфундацією «Дукат» та іншими мистецькими організаціями.

 

Коли: до 5 листопада

Де: вулиця Хрещатик, 2

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 Музей Ханенків

«Мова війни»

З діалогу про роль музеїв під час війни та сталість їхньої діяльності народився спільний проєкт Музею Ханенків та Одеського художнього музею. Травма участі й відчуття загрози в графічній серії Миколи Лукіна, спроба капсулювати зло в скульптурі від Васі Дмитрика й редімейд Євгена Баля з фрагментів російської зброї – скоріше агенти постпам’яті, ніж матеріальне свідчення воєнних злочинів, каже завідувач наукового відділу Одеського художнього музею Кирило Ліпатов. 

  

Коли: до 26 листопада

Де: вулиця Терещенківська, 15

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 «Довженко-Центр»

 «Ріка кричала, вила, як поранений звір»

Поштовхом для відкриття виставки став підрив росіянами Каховської ГЕС 6 червня 2023 року. Про будівництво гідроелектростанцій і «деколонізацію природи» говоритимуть у межах Київської бієнале, яка також відбудеться в Ужгороді, Івано-Франківську й країнах Європи. Куратори радять звернути увагу на карту сіл, затоплених унаслідок будівництва ГЕС; саундтрек Олексія Податя й зміну ідеологічної реальності до сучасних наративів деколонізації. 

Це перша виставка, яку покажуть у «Довженко-Центрі» після початку повномасштабної війни. Експозицію вперше відкриють в експериментальному просторі на першому поверсі. Про зв’язок Олександра Довженка з Дніпром, пропаганду й документальні свідчення в кіно й дискусію навколо відбудови Каховської ГЕС говорили з кураторами виставки за посиланням.

   

Коли: до 29 грудня

Де: вулиця Васильківська, 1

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 The Naked Room

«Химера»

Вплив і силу пропаганди, конструювання колективної пам’яті й теорії змови як окремий вид креативності досліджує художниця Ксенія Білик, яка покаже першу персональну виставку в Києві. За словами Білик, вона робить висловлювання про те, як людський мозок реагує на брак інформації та які міфи створює замість правди. Художниця використовує «декоративно-ужиткові» техніки, як-от текстиль, гутне скло, гобелен, кераміка, для доволі жорстких образів, позбавлених контексту, але не позбавлених «естетичної спокусливості».

   

Коли: до 5 листопада

Де: вулиця Рейтарська, 21

Скільки: вхід вільний

 Національний музей «Київська картинна галерея»

«Дні минулого майбутнього»

«Дика, але самобутня» скульптура з целюлози й арт брют живопис від Влада й Олександри Кришовських пропонує інакше поглянути на плин часу. Наприклад, давні греки вважали, що людина стоїть обличчям до минулого, а майбутнє насувається на неї з-за спини.

Назву для виставки запозичили з однойменного фантастичного фільму, а сюжети вигаданого мультивсесвіту дещо нагадують наскельні малюнки з героями, які «глибоко збентежені власними трансформаціями». У численних «сиквелах» й «приквелах» художники продовжують досліджувати пам’ять і дорослішання. Химерна логіка цього дослідження – про переплетення й плутанину сенсів водночас, від предметів народного побуту до елементів попкультури.

   

Коли: до 26 жовтня

Де: вулиця Терещенківська, 9

Скільки: 200 гривень – повний, 100 гривень – пільговий

Крім того, у музеї триває виставка «Покрив», яку відкрили в історичних залах музею – срібній і золотій (вони були зачинені з початку повномасштабної війни). Це експозиція об’єднання А.К.А. (Also Known As): Людмила Раштанова, Едуард Потапенков і Сергій Корнієвський представлять роботи, виконані на рятувальних термоковдрах. Митці інтерпретують сюжети найвідоміших картин із музейної колекції, які зараз перебувають у безпечному місці. Виставка триватиме до 5 листопада. Вхідний квиток коштує 150 гривень.

 Мала галерея Мистецького Арсеналу

«Ось-ось»

Пристосування побуту до графіків відключень світла й передчуття масштабної війни – це періоди тривожного очікування, мистецьке осмислення яких об’єднали у виставку. Спроба цього осмислення – наче зона контролю серед постійної невизначеності. Про напругу між безсиллям і бажанням опору міркуватимуть Вольт Агапєєв і Діма Толкачов.

   

Коли: до 15 жовтня

Де: вулиця Лаврська, 10

Скільки: вхід вільний

 YA Gallery

«Світ зовсім інший»

Учениця майстра модернізму Петра Гулина з псевдонімом Henyk представить першу персональну виставку в Києві. Великі чорні полотна художниці – не про похмурість чи траурність, а скоріше про медитативність і саморефлексію. За словами художниці, вона щоразу себе питає, чи відповідає зображене її внутрішньому світові.

   

Коли: до 19 листопада

Де: вулиця Хорива, 49-Б

Скільки: 50 гривень

 Національний музей історії України

«На зв’язку!»

Таксофон із київського Подолу, радіоприймачі, телефони від початку 20 століття й одні з перших комп’ютерів покажуть на виставці, присвяченій розвитку технологій зв’язку. Там можна буде почути переговори по російській рації, яку українські військові зняли з російської командно-штабної машини, знищеної в боях під Києвом. Також облаштували локацію для фото під назвою «кабінет Стіва Джобса».

   

Коли: до кінця 2023 року

Де: вулиця Володимирська, 2

Скільки: 100 гривень – повний, 50 гривень – пільговий

 «Софія Київська»

«ВДНГ: (не)зупинений час»

До Всесвітнього Дня архітектора, який відзначають у перший понеділок жовтня, у заповіднику відкрили експозицію про історію місцевості, де розташований «Експоцентр України», і діяльність його будівничих. У 16–18 столітті територія ВДНГ належала Києво-Печерському й Софійському монастирям. Збереглися не лише артефакти тих часів, але й архітектурні проєкти павільйонів 1940–1950-х років, які показуватимуть на виставці разом із фото й відеоматеріалами.

   

Коли: до січня 2024 року

Де: вулиця Володимирська, 24

Скільки: 50 гривень – повний

 Галерея Portal 11

«Камені, що говорять»

«Мистецтво починається там, де закінчуються слова», – каже скульптор Вячеслав Притула. Поки митець працював над серією скульптур, придумав казку про камені, які «будували свій сад, вміли жартувати, сміятися і навіть кохати». Жанр, у якому Притула-митець вестиме діалог, визначають як класичний фігуратив та абстракцію.

   

Коли: до 29 жовтня

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Скільки: вхід вільний

 Центр сучасного мистецтва M17

Міжнародний фестиваль сучасного колажу Cutout

Фестиваль із цьогорічною темою «Свобода» проводять водночас у Києві та Парижі. У M17 можна буде переглянути аналоговий, цифровий та анімований колаж від майже сотні міжнародних та українських митців, які запитують про відчуття свободи незалежно від місця й про органічну для людини «несвободу».

   

Коли: до 13 жовтня

Де: вулиця Антоновича, 102–104

Скільки: 100 гривень, пільговий – 50 гривень

 Національний музей історії України в Другій світовій війні

«Сталеві титани Бахмута»

Битву за Бахмут, яка триває з 1 серпня 2022 року й дотепер, називають найбільш кривавою з часів Другої світової війни. Поки лінія зіткнення щодня змінюється, у Музеї війни покажуть світлини битви від офіцерів пресслужб бригад ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби.  

Експозицію символічно облаштували в просторі Нижньої брами Київської фортеці, а вітрини оформили як нагадування про аскетичний солдатський побут. На виставці можна буде дізнатися історії 14 українських захисників. Перед її створенням кураторка спілкувалася з родинами загиблих героїв.

   

Коли: з 1 жовтня

Де: вулиця Лаврська, 27

Скільки: 30 гривень – повний, 20 гривень – пільговий

 Музей історії Києва

«Ціна свободи»

Осягнути масштаби руйнувань, які спричинила РФ, важко й досі. У Бучі, Ірпені, Бородянці чи Мощуні можна буде «побувати» майже відразу після їхнього звільнення у форматі віртуальної реальності. Кадри для хронікального фільму фіксувало творче об’єднання «Вир». Наприклад, відео з гостомельського аеропорту зі зруйнованою «Мрією» відзняли 2 квітня 2022 року. 

Крім того, у музеї до 15 жовтня триває виставка скульптури Ігоря Гречаника «Невимовна крихкість життя». Три скульптури з металу й дроту розміщені одразу біля входу до музею, одна з них сягає понад два метри заввишки. Також до 11 листопада показуватимуть живопис Миколи Глущенка й Тетяна Яблонської. Виставку називають «енциклопедією кольору».

   

Коли: до 29 жовтня

Де: вулиця Хмельницького, 7

Скільки: 100 гривень

 ЦСМ «Білий світ»

Третя всеукраїнська бієнале левкасу

Левкас – це ґрунт у вигляді порошкоподібної крейди, традиційний для православних ікон, але цю техніку використовують і для сучасних художніх практик. Уже протягом п’яти років майстри левкасу збираються на бієнале, яке заснував львівський митець Олег Денисенко. Щоб використовувати техніку левкасу, митцеві потрібне тонке відчуття рельєфу, фактури й пластики, кажуть у Центрі сучасного мистецтва «Білий світ», де представлять роботи майже 130 художників.

   

Коли: до 18 жовтня

Де: вулиця Чикаленка (раніше – Пушкінська), 21-А

Скільки: вхід вільний

 Галерея Imagine Point

«Боротьба з янголом»

Якщо коротко, це виставка про перезавантаження свого «Я» під час турбулентності 1990-х. У малій залі галереї покажуть українське сакральне мистецтво з колекцій художників Олександра Ройтбурда, Олексія Малих, Миколи Жулінського, Олександра Садовського, Володимира Костирка та інших. Там запитують, чи потрібно боротися з янголами, коли ми вчимося боротьби з демонами.

   

Коли: до 28 жовтня

Де: Голосіївський проспект, 86/1

Скільки: вхід вільний