У Києві 19 листопада відкривають виставку, де зібрані роботи українських митців про все, що нагадує відчуття дому. Редакція The Village Україна поговорила із засновницею студії «Майстерня» Олександрою Бурбелою про оформлення виставки та власне відчуття «дому».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Олександра Бурбела

засновниця студії українського декору для дому та творчого простору «Майстерня»


 Мрія, через яку з’явилась ідея «Майстерні», – це мрія про Дім. Як він має виглядати всередині, які речі роблять його саме вашим і передають особисту історію, характер і світогляд. Ніяка війна не забере в мене цю мрію, а навпаки – з кожним днем робить її ще сильнішою.

Так про свій благодійний фонд і мистецький куточок говорить його засновниця Олександра Бурбела. 19 листопада вона відкриває першу виставку про дім у приміщенні «Майстерні». Це буде зібрання витворів мистецтва від українських митців, які нагадують про відчуття дому. «Уявіть усе, що може прикрашати майбутній український дім, будинок, оселю, – розповідає Олександра Бурбела. – Від картин до скульптур, від килимів і скатертин до глиняного посуду та будь-яких інших виробів, якими ви відчуваєте Україну».

Два роки тому Олександра Бурбела відкрила в Києві українську інтер’єрну майстерню, метою якою було й залишається об’єднувати митців із різних куточків України, які своїми руками та душею створюють речі домашнього затишку.

 У «Майстерні» можна було навчитись створювати все це власноруч. Ці стіни швидко стали будинком для творчих людей – від майстрів і до тих, хто нарешті знайшов собі хобі, – підсумовує засновниця Саша Бурбела.

Це мав бути родинний бізнес, який підтримував би самобутність українських авторів. Тож після початку повномасштабного вторгнення сім’я Олександри [чоловік Сергій і мама Віра] вирішили утворили родинний фонд, щоб і надалі допомагати українським митцям, підтримувати їхню працю фінансово й інформаційно.

 Бо саме на війні культура та її спадщина потребують неабиякого захисту та підтримки. Зараз – саме той час, коли українська культура по-справжньому має оживати, розвиватись і продовжувати нашу історію, підкреслює Бурбела.

Тоді й прийшла ідея зробити велику виставку «Це Мій Дім» як символ затишного українського дому. Протягом кількох місяців Саша з чоловіком Сергієм збирали вироби від авторів з України.

Ми з чоловіком ніколи не були галеристами чи кураторами виставок, не маємо такої мети та не претендуємо на такий професійний замах. Майстерня була створена облаштовувати дім красою й саме тим, що передає характер і стиль його власника. Ось про це і виставка – про Дім. Це вже не просто виставка, а цілий проєкт, завдяки якому ми змогли об’єднати найрізноманітніший український стиль в одному домі – від Карпат до кримських татар.

Неабиякою мотивацією створити виставку та запросити на неї якомога більше людей Бурбела відзначає прагнення знайти відчуття дому.

«Я народилась у місті Алчевськ Луганської області, виросла у Криму, подорослішала в Києві, повномасштабну війну «зустріла» в Харкові. Деякий час я жила там, куди останні роки полюбляла подорожувати найбільше – у Карпатах.

Де мій дім? З початку війни я не бачила дому в Києві. Три роки не бачила його у Криму. І я не знаю, чи побачу ще колись Алчевськ і бабусю, яка не захотіла покидати свій дім вісім років тому. До цієї війни питання «дому» було для мене складним. І вже зараз я знаю, що мій дім тут – у кожній частині України, яку я проживаю власним досвідом»,– ділиться Олександра.

Фонд «Майстерня» зараз нараховує понад 130 робіт, і кількість постійно зростає, бо долучаються нові автори. Картини, текстиль для дому, посуд, скульптура, українська витинанка, кераміка кримських татар. «Частина експозиції вже є приватною колекцією фонду – купуючи ці роботи, ми відразу мали змогу підтримати авторів у перші місяці війни, а головне, що частина гонорару перераховувалась від нас на благодійність туди, куди саме обирав митець. Так ми зібрали колекцію робіт, які допомогли благодійно, вони неабияк заслуговують на увагу глядача».

Друга частина робіт – це благодійна виставка-продаж. Деякі роботи під час виставки «Це Мій Дім» можна буде придбати й собі в дім.

Ми запитували Олександру, чи є для неї особлива робота, яка подобається найбільше. Але вона вирішила не розкривати всі карти. Багато робіт пов’язані з родиною та досвідом, який вони пережили за останні місяці.

 Ці роботи торкають нас до глибини душі. Це вже наша історія. Але в кожного вона зараз своя. Саме це й транслюють автори , – каже Бурбела.

Відкриття виставки «Це Мій Дім» відбудеться 19 листопада в Києві, у приміщенні «Майстерні». У перший день вхід для всіх вільний, але по бажанню можна зробити благодійний донейт від 200 гривень. Далі виставка буде тривати певний період і працювати в окремі дні тижня. Вхід – теж за благодійним донейтом. 

У день відкриття, крім самої експозиції, ми організували все так, щоби ви дійсно почувалися, як удома – затишно. Тому чекайте на трохи сюрпризів, це не буде виставка у традиційному розумінні. Це буде Дім.

Коли: 19 листопада, 14:00–21:00

Де: Київ, Жамбила Жабаєва, 7в