Мистецький Арсенал відкрив виставку про революційні процеси в Білорусі, Мала галерея Мистецького Арсеналу покаже вибрані фотографії британського художника Марка Невілла, The Naked Room уперше робить виставку, присвячену виключно скульптурі – зібрали добірку виставок, які варто відвідати у травні.

Мистецький арсенал

«Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив»


Коли: до 6 червня

Де: вулиця Лаврська, 12

Скільки: звичайний квиток – 80 гривень; пільговий квиток – 40 гривень

Лінк

У знак солідарності з революційними процесами в Білорусі в Мистецькому Арсеналі відкрилася виставка «Кожны дзень». Це гасло протестувальників, які наголошують на тому, що протести триватимуть завтра, і спротив не закінчиться.

Виставка представляє зріз сучасного білоруського мистецтва та розповідає й досліджує історії спротиву, солідарності й колективного протесту механізмам державного насильства. «Мистецтво, представлене на виставці, досліджує, моделює й тестує політичну реальність – або ж стає прямою критикою влади й актом незгоди», – пояснюють організатори.

На виставці представлені роботи 50 художників із Білорусі та близько 30 художників з інших країн. Серед робіт є інсталяції з гаслами білоруських протестувальників, картини художників, листи протестувальників, відео- й аудіоінсталяції.

Мала галерея Мистецького арсеналу

Марк Невілл. Порт-Глазго й інші проєкти


Коли: 16 квітня – 30 червня

Де: вулиця Лаврська, 10

Скільки: вхід вільний

Лінк

Марк Невілл – британський художник, який досліджує соціальну функцію фотографії на перетині мистецтва та документалістики. Художник тісно взаємодіє зі спільнотами, які його цікавлять. Марк був номінований кількома престижними преміями, зокрема Пулітцерівською премією виданням The New York Times Magazine у 2012 році за фотоесей «Here is London». У 2020 році художник переїхав до Києва.

Побачити вибрані твори із семи проєктів, які найбільше репрезентують творчість Марка Невілла за останні шістнадцять років, можна буде в Малій галереї Мистецького Арсеналу з 16 квітня до 30 червня

Марк Невілл

Voloshyn Gallery

Катерина Лисовенко. Пропаганда світу моєї мрії


Коли: 15 травня – 20 черня

Де: вул. Терещенківска, 13

Скільки: вхід вільний

Лінк

Катерина Лисовенко – українська художниця, яка у своїй творчості часто досліджує теми влади й ідеології, а також перехідного стану від радянського до сучасного. Художниця часто створює у своїх роботах образ жертв, незалежно від теми – правого насильства, релігійного гноблення або харасменту.

У Voloshyn Gallery відбудеться персональна виставка Катерини Лисовенко під назвою «Пропаганда світу моєї мрії». У представлених роботах художниця переосмислює античні міфи та християнську іконографію з точки зору порядку денного: понять рівності, стосунків людини з природою, гендеру та сексуальності.

«На виставці буде представлений вівтар зі сценами з райського саду утопічного світу мрії Катерини Лисовенко, що вперше був представлений у самоорганізованому просторі «Богдана». Святі жінки, позбавлені жертовного призначення, знайшли спокій і насолоду в райському саду. У «завівтарному просторі» експонуватимуться портрети учасниць та учасників перформативної дії, що відбулася під час першого показу», – розповідають організатори.

Щербенко АртЦентр

«Нове місто друзів». Проєкт Яреми Малащука та Романа Хімея


Коли: до 6 червня

Де: вулиця Михайлівська, 22В

Скільки: вхід вільний

Лінк

У Щербенко Арт-центрі відбудеться перша персональна виставка дуету Яреми Малащука та Романа Хімея «Нове місто друзів».

Виставка складається з двох частин. Організатори розповідають, що в першій частині виставки художники створюють уявну мандрівку до свого рідного міста Коломиї, яке настільки культивує свою суб’єктність, що непомітно для себе опиняється в парадоксі історії. Мається на увазі винищення євреїв під час Голокосту 1939 року, які складали половину населення Коломиї, і заселення території українцями з округи й інших регіонів тодішньої Української РСР. Художники звертають увагу на те, що історія єврейської Коломиї залишається забута.

В іншій частині виставки художники розповідають про Мирноград на Донбасі, жителі якого, навпаки, змушені доводити свою суб’єктність метрополії. «Художники разом із місцевими жителями вирушають у пішу подорож, дотримуючись підземного маршруту давно закритої шахти Новатор. Вони йдуть містом, зораними полями та чагарниками – прокладають маршрути постіндустріального Донбасу».

Усе це представлено на виставці у вигляді фільмів і відеоперформансів за участі містян, які разом із художниками згадували зниклі, конструювали нові можливі та неможливі маршрути своїми містами.

The Naked Room

Віталій Кохан. Circa 2020


Коли: з 13 травня

Де: вулиця Рейтарська

Скільки: вхід вільний

Лінк

У The Naked Room відкривається перша виставка, яка повністю присвячена скульптурі й об’єктному мистецтву.

Виставка «Circa 2020» складається зі скульптур, створених художником Віталієм Коханем у власній майстерні в Харкові протягом останніх трьох років.

«Галерею заповнюють дівочі фігури приблизно однакової форми. Це видовжені тулуби з доволі умовним або, навпаки, нарочито грубим пропрацюванням окремих частин тіла», – розповідають організатори виставки.

Побачити роботи Віталія Кохана можна вже 13 травня.

Kooperativ

«Камінь, ножиці, папір». Артпроєкт Наташі Шульте за участі Сергія Жадана


Коли: 15 травня – 20 червня

Де: вулиця Січових стрільців, 23А

Скільки: вхід безкоштовний за попередньою реєстрацією

Лінк

Kooperativ і Port Agency продовжують серію заходів Артпрограми Kooperativ. З 15 травня стартує артпроєкт «Камінь, ножиці, папір», який досліджує трансгресивний досвід й людські відчуття, що виникають під час зіткнення задоволення та болю.

«Роботи, виконані олією, зображають обличчя людей у межових станах: моментах, коли біль перетворюється на задоволення, або навпаки – задоволення стає настільки інтенсивним, що його важко відрізнити від болю. Спокійні пастельні кольори контрастують з експресивністю образів», – розповідають організатори виставки.

До створення проєкту художниці Наташі Шульте доєднався письменник Сергій Жадан. Експозиція поєднує в собі живопис і поезію.

«Ми спробували озвучити живопис і візуалізувати поезію. Зв’язок між поезією й живописом відсилає до теорії симультанності, яку вигадало колись подружжям Делоне, а також їхніх експериментів із формою. Ідея в тому, щоби поєднати різновиди мистецтва в моменті – заради синергії, яка дає нове прочитання кожному з авторів, і загального висловлювання», – пояснює кураторка проєкту Катя Тейлор.

Portal 11

Виставка Марії Левицької «Одягаючи оперу»


Коли: до 21 травня

Де: вул. Трьохсвятительська, 11

Скільки: Вхід вільний

Лінк

У галереї Portal 11 триває виставка «Одягаючи оперу». У виставці представлені роботи головної художниці Національної опери України Марії Левицької. Серед них ескізи костюмів до всесвітньовідомих вистав, як-от: «Макбет», «Джоконда», «Шаленство кохання», «Шахерезада», «Важко бути Богом».

В ескізах костюмів Марія Левицька поєднує високу моду, музику, історію та рух: «І в опері, і в балеті музика та її рух – основне. Коли я робила свою першу «Попелюшку», декорації змінювалися разом із музикою: у такт – пішли вгору, у такт – опускаються, повільно-швидко. Балетний костюм – це політ. Костюм не повинен заважати танцівнику, летіти разом із ним або за ним», – коментує художниця.