Перша виставка мистецького простору на Центральному вокзалі, субкультура панків у «Довженко-Центрі» та урбаністика нордичних країн у Set: зібрали вісім виставок листопада, які варто побачити.

Set

Nordic Sustainable Cities


Коли: з 7 по 17 листопада

Де: вулиця Ярославів Вал, 14

Вхід вільний

Лінк

Міста по світу мають схожі проблеми: від неекологічного громадського транспорту, забруднення повітря до нестачі зелених зон і місць для відпочинку. Виставка стала результатом колаборації пяти архітектурних центрів Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії. Вона покаже урбаністичні рішення, які покращують життя у нордичних містах: у сфері охорони здоров’я, для безпечного і чистого транспорту, пристосування міст до змін клімату. На дахах будинків у цих містах ростуть городи та сади для енергоефективності й зеленішого простору – і це лише один з кейсів, про який розповість виставка у Set. Україна стала першою країною за межами Нордичних країн, де її показуватимуть.

Posted by Embassy of Sweden in Kyiv on Tuesday, October 15, 2019

Центральний залізничний вокзал

Ukraine WOW


Коли: з 14 листопада до 29 грудня

Де: Центральний вокзал, 14-та колія

Скільки: 50 гривень, для дітей до 12 років, пенсіонерів, учасників бойових дій безкоштовно

Лінк

Мультимедійна інтерактивна експозиція Ukraine WOW стане першою у новому виставковому просторі площею понад 3 000 квадратних метрів. Його відкриють у колишньому приміщенні багажного відділення Центрального залізничного вокзалу.

«Ukraine WOW – спроба наново відкрити свою країну, ще раз переконатися в тому, яка вона прекрасна. І нарешті усвідомити, що Україна може бути «вау» тільки за однієї умови. Якщо ти – «вау», – розповідають організатори проєкту.

Серед експонатів: останній автопортрет Казимира Малевича, стіни з бурштину, відтворений «Тунель кохання» та «Батьківщина-мати» у віртуальній реальності.

Posted by Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia on Wednesday, October 16, 2019

Музей сучасного мистецтва

«Покоління»


Коли: з 31 жовтня до 15 грудня

Де: вулиця Кирилівська, 41

Вхід вільний

Лінк

У Музеї сучасного мистецтва покажуть роботи чотирьох українських художників: Олега Єржиковского, Віктора Козика, Бориса Литовченка, Валентина Реунова. Митці народилися у передвоєнні роки, вчилися і дорослішали у повоєнні часи, працювали у тоталітарному суспільстві.

Музей Ханенків

Rembrandt TM


Коли: до 15 грудня

Де: вулиця Терещенківська, 15-17

Скільки: від 25 гривень (пільговий) до 90 гривень (повний)

Лінк

До 350-ї річниці смерті художника Рембрандта ван Рейна у Музеї Ханенків покажуть виставку Rembrandt TM у залі нідерландського мистецтва європейської експозиції. У просторі будуть представлені автентичні та репродукційні гравюри майстра, створені у XVIII та XIX століттях за найвідомішими картинами художника.

«Довженко-Центр»

«Геніальні диЛЛетанти»


Коли: з 8 листопада до 15 грудня

Де: вулиця Васильківська, 1

Вхід вільний

Лінк

У рамках «Тижнів Німеччини» у «Довженко-Центрі» покажуть пересувну виставку Goethe-Institut про субкультуру панків 80-х років. Назву концерту «Геніальні диЛЛетанти» у Берліні 1981 року навмисне вказали з помилкою. Пізніше вона стала синонімом епохи мистецького вибуху в Німеччині – з’являлися експериментальні напрями, а замість англійської у піснях ставала популярнішою німецька мова. Своєрідний протест німецьких митців допоміг їм отримати визнання на міжнародному рівні. На виставці представлені різні аспекти німецької субкультури: фотоматеріали про художників, кінематографістів, дизайнерів і музикантів, плакати, багатосерійні фільми та інтерв’ю та звуковими рядами.

Posted by Goethe-Institut Ukraine on Monday, October 21, 2019

The Naked Room

«Тут живуть інші люди»


Коли: з 1 по 20 листопада

Де: вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Перша в Києві персональна виставка Олександри Кадзевич — одеської художниці, номінантки цьогорічної Премії PinchukArtCentre та кураторки неформального простору Noch. У The Naked Room будуть представлені її роботи, створені на перетині живопису та колажу. В основі більшості з них — знайдені дерев’яні дошки, які зберігають оригінальну форму та всі порізи. Олександра Кадзевич залишає попередню історію дощок, водночас додає нові художні нашарування.

Dymchuk Gallery

«Вінницький лімб»


Коли: з 31 жовтня до 1 грудня

Де: вулиця Ярославська, 21

Вхід вільний

Лінк

Виставковий проєкт Лії Достлєвої та Андрія Достлєва «Неналежно обмежувальний погляд на порятунок (Вінницький лімб)» – художнє дослідження сомалійських мігрантів у Вінниці. У 2000-х роках Вінниця була хабом нелегальної міграції із Сомалі до Європи, тож виставка показує, як мігранти могли сприймати українське місто – у дешевих орендованих квартирах і з мовним бар’єром.

Portal 11

Виставка фіналістів Portal Art Prize 2019


Коли: з 11 по 17 листопада

Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Вхід вільний

Виставка фіналістів нагороди Portal Art Prize 2019: серед 120 робіт галерея відібрала 11 найкращих. Усі роботи об’єднані однією темою – «Портал». «Це зв’язок між матеріальним і нематеріальним світом. Проходячи крізь портал, ми потрапляємо у невідому сферу, що схована за перешкодою. Перехід через портал є подоланням бар’єра. Це слугує нам вказівкою, що за бар’єром завжди щось є. Портал – феномен переходу крізь простір і час», – пояснюють у галереї. Переможців головної та спеціальної премій конкурсу оголосять наприкінці виставки.

Фото: обкладинка – Анна Шакун; 1 – Музей сучасного мистецтва; 2 – Музей Ханенків; 3 – The Naked Room; 4 – Dymchuk Gallery; 5 – Portal 11.