Виставка журналу Vogue про самоідентифікацію та безпредметне мистецтво в М17: публікуємо добірку експозицій, які варто відвідати в серпні, та пояснюємо чому.

М17

«Велике коло»: третя експозиція проєкту


Коли: до 31 серпня

Де: вулиця Антоновича, 102-104

Скільки: 100 гривень для дорослих та 70 гривень для студентів, пенсіонерів та школярів

Лінк

«Велике коло» – міжнародний мультиекспозиційний проєкт, який представить незалежні художні об’єднання та роботи безпредметного мистецтва. У серпні в М17 відкривають третю виставку в рамках проєкту. Показуватимуть роботи митців, які в різні роки були учасниками Міжнародного бієнале безпредметного мистецтва у Франції. На експозиції можна буде побачити картини художників з Франції, Польщі, Німеччини та Нідерландів.

M17 Contemporary Art Center

Portal 11

Андрій Котлярчук «Невидиме поруч»


Де: вулиця Трьохсвятительська, 11

Коли: з 3 серпня до 1 вересня

Вхід вільний

У галереї Portal 11 покажуть роботи київського фотографа Андрія Котлярчука, який працює з плівкою великих форматів. Світлини відображають емоції митця від природи.

Національний музей українського народного декоративного мистецтва

«Завод»


Коли: до 25 серпня

Де: вулиця Лаврська, 9

Скільки: 50 гривень для дорослих, 30 гривень для студентів та пенсіонерів

Лінк

Виставка присвячена Васильківському майоліковому заводу, на якому виготовляли керамічні вироби. Проєкт досліджує феномен декоративного мистецтва в українській радянській культурі. Кераміка заводу тісно перепліталася з побутом: її цінували споживачі та мистецька спільнота. Експозиція складається з чотирьох розділів, які показують історію заводу за часів роботи художників Надії та Валерія Протор’євих та вироби колективу, який працював тут у 1950-1970-х роках.

Set

Виставка артвипуску Vogue


Коли: до 8 серпня

Де: вулиця Ярославів Вал, 14-А

Вхід вільний

Щороку в серпні український Vogue презентує артномер. Цього разу головним проєктом стала колаборація з американським фотографом Полом Мпагі Сепуя про самоідентифікацію. На обкладинці випуску – трансгендер Кроу Кіан, який бере участь і в чоловічих, і в жіночих показах. Пол Мпагі Сепуя також сфотографував для обкладинки інших людей, які не приймають стереотипні уявлення.

У просторі Set показуватимуть фотовиставку за мотивами номера. Можна буде побачити роботи фотографів Пола Мпагі Сепуя, Пола Койкера, Стелли Асія Консон та художників Анатолія Бєлова та Макса Шкіндера.

Галерея мистецтв «Лавра»

«Засіб впливу» 


Коли: з 3 по 20 серпня

Де: вулиця Лаврська, 9

Вхід вільний

Лінк

У «Лаврі» покажуть групову виставку робіт MYPH – мистецького колективу з Миколаєва, який працює під кураторством фотографа Сергія Мельниченка. Експозиція розділена на кілька смислових блоків з тематичними назвами. Фотороботи присвячені можливості бути собою у жорстокому середовищі постіндустріального міста. Тут можна буде побачити, зокрема, роботи Олесі Тищук, Антона Малиновського, Ксенії Петровської та Віталія Сологуба.

АКТ

«Геть з моєї хмарини»


Коли: з 14 серпня по 15 вересня

Де: вулиця Біломорська, 1

Вхід вільний

лінк

Остання виставка сезону в АКТ буде присвячена резидентам мистецького простору. Художники презентують роботи, над якими працювали протягом літа: живопис, скульптура та інсталяції. «Геть з моєї хмарини» – це точка перетину молодих творців та артпростору. Колаборація вільного натхнення та прозорих стін старого заводу», – розповідають в АКТ.

The Naked Room

«Ательє нормально»


Коли: з 7 до 29 серпня

Де: вулиця Рейтарська, 21

Вхід вільний

Лінк

Художники Анна Литвинова, Євген Голубєнцев, Данило Горпенченко, Валентин Радченко та Анастасія Дуднік відкривають першу виставку в галереї The Naked Room. Тут покажуть роботи студентів та викладачів незалежної творчої студії, заснованої художниками Станіславом Туріним, Катериною Лібкінд, Валерією Тарасенко та Оленою Васик. Серед робіт – живопис, акварелі, рисунки, принти. Їх можна буде придбати для приватної колекції.

MetaCulture

«Ентропія»


Коли: з 30 серпня до 5 вересня

Де: вулиця Нижньоюрківська, 31

Скільки: з 31 серпня – вхід вільний

Лінк

Людська діяльність стала головним фактором трансформацій планети. «Як мешкати серед задушливих пейзажів?» – таке питання ставлять творці групової виставки в артпросторі на Нижньоюрківській. «Ентропія – це відображення тривожного погіршення пейзажів, що нас оточують. Твори мистецтва, представлені на виставці, є спробою відновити, зібрати, класифікувати, естетизувати або просто зберегти рештки матеріального світу, який ми знали до сьогодні». Серед митців, які беруть участь у виставці: Жанна Кадирова, Нікіта Кадан, Назар Фурик.