The Village Україна продовжує підбивати підсумки року, розповідаючи про найкращі стендап-концерти 2023-го від закордонних коміків.

12. Кріс Рок: «Вибіркове обурення»

Chris Rock: Selective Outrage

Промовідео спешелу Кріса Рока

Хто це: У Кріса Рока цікава кар’єра. Він почав виступати на сцені ще підлітком, Едді Мерфі відкрив йому дорогу в кіно, після чого він приєднався до Адама Сендлера та Кріса Фарлі в легендарному складі Saturday Night Live. А тоді Року довелося починати з початку. Матеріал для перших трьох спешелів для HBO в 1990-х він почав збирати буквально з нуля, відпрацьовуючи матеріал із маніакальною працездатністю, притаманною для старших синів із багатодітних родин. Комедія Рока – це комедія постійної роботи над собою й самовдосконалення: навіть зараз, близько 60 років, він викидає весь матеріал після кожного спешелу й носиться між клубами, перевіряючи нові жарти перед аудиторією, як показує документальний фільм про Рока і Кевіна Харта.

Чому варто переглянути: Увесь цей контекст треба було дати для того, щоб урешті визнати – «Вибіркове обурення» не спрацював. Netflix зробив на нього ставку, перевіряючи нову модель онлайн-трансляції, а не публікації готового змонтованого концерту, щоб капіталізувати унікальний досвід Рока після того самого ляпаса від Вілла Сміта на церемонії «Оскар». І це була погана ідея – як технічно й концептуально, так і в реалізації від самого Рока. Але цей досвід точно зробить його ще кращим коміком. 

Де дивитисяNetflix

11. Алі Сіддік: «Ефект доміно»

Ali Siddiq: The Domino Effect. Part 2. Loss

Спешел Алі Сіддіка «Ефект доміно. Частина 2»

Хто це: У 14 років Алі Сіддік став торговцем наркотиками або, як він про це жартує, «неофіційним дилером», у 19 років він опинився за ґратами. Кілька попередніх спешелів афроамериканець із Техасу присвятив досвіду у в’язниці, а торік випустив концерт «Ефект доміно» – про те, як найменші рішення в нашому житті можуть пустити його під укіс.

Чому варто переглянути: Перша частина «Ефекту доміно» була історією про послідовність помилок й обставин, які приводять нас до поганих наслідків. Друга частина, що вийшла цьогоріч, – про втрату й те, як ми її переживаємо. Це півторагодинний сеанс терапії перед людьми, у якому Сіддік настільки ж оголює перед нам душу, як і розважає.

Де дивитисяYouTube

10. Джон Малейні: «Малюк Джей»

John Mulaney: Baby J

Трейлер спешелу Джон Малейні

Хто це: «Малюком Джей» сам себе називає Джон Малейні – можливо, найбільш талановитий комік покоління, – як правило, у моменти слабкості. Моментів слабкості в Малейні за 40 років назбиралося вже немало: він із дитинства мав проблеми з алкоголем, а згодом і з важкими наркотиками; він залишив роботу мрії на шоу SNL заради власного ситкому, який закрили після першого сезону; зрештою, він довго боровся з невидимою стіною для кожного талановитого сценариста – необхідністю довести, що він може не лише писати жарти, а й виконувати їх на сцені чи на камеру. Після двох зразкових спешелів на Netflix (The Comeback Kid і Kid Gorgeous), утім, сумнівів не залишилося – це не просто класний стендап-комік, а стендап-комік, який розширює межі стендапу як виду мистецтва. 

Чому варто переглянути: Моментом слабкості цього разу є релапс Малейні: у чи не найбільш жорстокому й самокритичному моменті року в стендапі він у деталях розповідає, як зірвався й знову підсів на кокаїн, як у найнижчій точці обмінював дорогий годинник у ломбарді заради ще однієї дози і як на інтервенцію до нього зібралися всі найкращі коміки його покоління. Якби не дистанція в часі (й успішність реабілітації), це здавалося б ударом нижче пояса, але майстерність Малейні перетворює цей матеріал на комедію найвищого ґатунку, причому без зайвої моралізації чи прохань пожаліти себе. «Малюк Джей» – не найкращий спешел Джона Малейні, але це все одно спешел Джона Малейні. 

Де дивитисяNetflix

9. Нейт Баргатці: «Привіт, світе»

Nate Bargatze: Hello World

Трейлер спешелу Нейта Баргатці

Хто це: Нейт Баргатці не найбільш талановитий американський комік, не найбільш схильний до експериментів і точно не найбільш експресивний. Але він дуже працьовитий і продуктивний, що в стендапі має величезне значення. Простий і, на перший погляд, не надто винахідливий, його матеріал – це думки простої людини, які працюють в усіх 50 штатах і для глобальної аудиторії. Словом, Джиме Ґаффіґан, посунься!

Чому варто переглянути: «Привіт, світе» – це зайве підтвердження того, що за найпростішими жартами зазвичай стоїть найбільше роботи. Найчастіше Баргатці говорить про родину, друзів і соціалізацію, але помітно, що до спешелу кожен жарт він встиг перевірити перед величезною кількістю людей на величезній кількості майданчиків, залишивши лише те, що означатиме найменший спільний знаменник. Найкращим прикладом, крім цього концерту, є один із найцікавіших скетчів SNL за останні кілька років, де Баргатці виконує роль першого президента США Джорджа Вашингтона. 

Де дивитисяAmazon Prime

8. Мей Мартін: «Сік»

Mae Martin: SAP

Трейлер спешелу Мей Мартін

Хто це: Ви можете знати Мей Мартін за серіалом «Почувайся краще» на Netflix або другорядними ролями, зазвичай подруг головної героїні. Мей ідентифікують себе як небінарну особу й використовують займенник «вони», а ключову частину нового матеріалу присвячують критиці стендап-коміків із великою платформою на зразок Дейва Шаппелла, Джо Рогана та Рікі Джервейса, які допускають відверто трансфобні висловлювання.

Чому варто переглянути: У комедії Мартін багато пережитого досвіду та бажання надати голос безголосим, але буде великою помилкою вводити їх у якусь окрему категорію. Як приклад – можливо, найбільш винахідливий жарт за весь рік в англомовному стендапі, побудований на метафорі зі сніговими кульками. 

Де дивитисяNetflix

7. Алекс Борстайн: «Корсети й костюми клоунів»

Alex Borstein: Corsettes and Clown Suites

Трейлер спешелу Алекс Борстайн

Хто це: Ви можете знати Алекс Борстайн за роллю другого плану в серіалі «Дивовижна місіс Мейзел», за яку вона отримала два «Еммі», а ще вона вже майже чверть століття озвучує Лоїс у «Ґріфінах». 

Чому варто переглянути: «Корсети й костюми клоунів» – це дебютний спешел акторки, який поєднує комедійний і музичний складник. У назві Борстайн закладає ставлення суспільства до жінок, що не відповідають стандартним уявленням про красу, дістається тут і мізогінії, і чоловікам, і батькам комікеси, які сидять у залі. У цьому хаосі між буфонадою, сатиричним кабаре та музичними номерами з каверами на класику народжується щось, що важко порівняти з будь-яким іншим спешелом (і не лише цього року). 

Де дивитисяAmazon Prime

6. Джо Пера: «Повільно, але рівно»

Joe Pera: Slow & Steady

Спешел Джо Пери

Хто це: Про скількох коміків можна сказати, що вони створили персонажа, якого ми ще не бачили? Точно можна сказати про Джо Перу. Його ліричний герой – це 30-річний чоловік, який живе й поводиться, як пенсіонер із Середнього Заходу США, причому настільки правдоподібно, що межі між коміком і персонажем майже не видно. Пера побудував навколо цього героя серіал «Джо Пера говорить з вами» (це найкращий серіал, про який ви ніколи не чули), а тепер випустив перший стендап-спешел. 

Чому варто переглянути: Якщо ви також у молодості почали асоціювати себе з дідом. Для стендап-коміків, які працюють в образі, годинний спешел зазвичай є неабияким викликом: зазвичай ти або втомлюєш аудиторією персонажем, або розмиваєш межі цього персонажа. Утім, у цьому концерті такого немає. Повільно, але рівно. 

Де дивитисяYouTube

5. Майк Бірбілья: «Старий і басейн»

Mike Birbiglia: The Old Man and the Pool

Трейлер спешелу Майка Бірбільї

Хто це: У Майка Бірбільї непросте життя: у молодості він поборов рак і продовжує боротися з розладом сну, який одного разу змусив його вночі вистрибнути з вікна другого поверху. Не дивно, що комедійний матеріал він зазвичай базує на історіях про здоров’я, ба навіть крихкість людського тіла. Працює це передусім тому, що це не про самого Майка, а про наш спільний досвід.

Чому варто переглянути: Кожен спешел Бірбільї схожий на п’єсу для одного актора, тому що він перевіряє їх за принципом п’єс, а не стендапу. «Старий і басейн» він почав представляти в театрі «Степенвулф» у Чикаго, тоді провів резиденції на Бродвеї в Нью-Йорку та Вест-Енді в Лондоні. Є тут і акцент на одну довгу історію в кількох актах, і винахідливе використання сцени й декорацій, і риторичні звороти. Словом, у спешелі на Netflix він пропонує вже відпрацьовану десятками показів програму, яка однаково відчувається, як живий діалог з аудиторією – уже не тільки про дорослішання, а й про старіння. 

Де дивитисяNetflix

4. Джон Ерлі: «Зараз, як ніколи»

John Early: Now More Than Ever

Трейлер спешелу Джона Ерлі

Хто це: Джон Ерлі народився в родині протестантського священника в консервативному штаті Теннессі. Відкритий гей, свій унікальний погляд на комедію він засновує на свободі в усіх проявах, включно зі свободою стібатися із самого себе. (Іноді Ерлі в цьому допомагає його творча партнерка Кейт Берлент, про концерт якої ми розповідали торік.)

Чому варто переглянути: У «Зараз, як ніколи» Ерлі викручує на максимум свого персонажа – самозакоханого й самовпевненого чи то коміка, чи то співака. Це водночас і стендап-концерт, і музичний концерт, і мок’юментарі в стилі нещодавнього документального серіалу про The Beatles, і гімн поколінню молодших міленіалів і старших зумерів, назавжди зіпсованих соціальними мережами, дефіцитом уваги, самозакоханістю й іншими бідами 21 століття.

Де дивитися: HBO

3. Ґері Гульман: «Народжений на третій базі»

Gary Gulman: Born on Third Base

Трейлер спешелу Ґері Ґульмана

Хто це: Ґері Ґульман на сцені вже понад 30 років, цьогоріч він випустив уже п’ятий спешел. Разом із Марією Бемфорд, Майком Бірбільєю і Ханною Гедсбі його можна назвати представником покоління американських коміків, які змінюють уявлення про те, як можна ділитися психологічними проблемами в жанрі.

Чому варто переглянути: Новий концерт Ґульмана починається з просто факту: він виріс у бідній родині. Його батьки мали проблеми з грошима, зверталися по допомогу до соціальних служб і користувалися безплатними обідами від держави. Травму бідності стендапер подає не як щось сором’язливе, а як актуальну й досі не вирішену проблему сучасних Сполучених Штатів. А на контрасті наводить приклад коміка Джеррі Сайнфелда, який став мільярдером завдяки популярному ситкомуй має окрему триповерхову будівлю в Нью-Йорку для зберігання колекції автівок Porsche. «Невже він справді смішніший за мене в мільйони разів?», – ставить запитання Ґульман, натякаючи, що це не питання окремих людей, а соціальної нерівності в епоху пізнього капіталізму.

Де дивитися: Max

2. Марія Бемфорд: «Місцеві»

Maria Bamford: Local Act

Трейлер спешелу Марії Бемфорд

Хто це: Давно вже пора визнати: Марія Бемфорд не має рівних в американському стендапі. 53-річну комікесу зазвичай заведено хвалити за відігравання жартів, взаємодію з аудиторією та «сміливість матеріалу», зокрема привернення уваги до важливих тем на зразок психічного здоров’я. Але якщо це все скласти докупи, вийде якраз те, з чого й складається стендап. Дарма, що Бемфорд не цікавлять стадіонні тури, ролі в кіно чи серіалах чи, здається, узагалі будь-який розвиток особистого бренда.

Чому варто переглянути: Новий концерт Бемфорд записує в крихітній залі, у якій більшість аудиторії розташована на відстані в лічені метри від стендаперки. Це не лише прийом для того, щоб підкреслити матеріал про прості речі на зразок родинних стосунків, а й основна ідея, як ми з’ясовуємо в кінцевій сцені. Усі родини нагадують культи; власне, культи нагадують узагалі будь-які об’єднання людей, розповідає Бемфорд. «Ну, гаразд, я приєднаюся до вашого культу», – каже в кульмінаційний момент Бемфорд. Вона сміється з нами, а не з нас. 

Де дивитисяComedy Dynamics

1. Марк Мерон: «Від похмурого до темного»

Marc Maron: From Bleak to Dark

Трейлер спешелу Марка Мерона

Хто це: Марку Мерону цьогоріч виповнилося 60 років. За цей час він прожив ніби кілька життів: встиг заявити про себе як перспективного коміка, підсісти на алкоголь і наркотики, тоді успішно пройти реабілітацію й не просто відновити кар’єру стендапера, а й перевинайти себе в кількох вимірах. По-перше, як ведучого одного з найпопулярніших розмовних подкастів США WTF with Marc Maron; по-друге, як актора в незалежних фільмах, а також у «Джокері» й серіалі «Б.Л.И.С.К.»; по-третє, як коміка, кожен спешел якого стає подією. 

Чому варто переглянути: Ще одна визначальна подія в житті Мерона трапилася під час пандемії, коли через хворобу раптово померла його партнерка, режисерка Лінн Шелтон. Він розуміє, що від його нового матеріалу очікують передусім реакції. Але розповідь про смерть кохання свого життя Мерон робить не сенсаціоналістською, а зваженою й іронічною, наскільки це можливо. Зрештою, це стендап-концерт, а не публічна сповідь чи ритуальний захід, каже він. «Це було найгірше, що зі мною трапилося. Думаю, для неї теж», – жартує Мерон. Сміх крізь сльози – найкраща рима для такого року.

Де дивитися: HBO