Редакція The Village Україна розповідає про найкращі фільми 2023 року. Ми вже виділяли фільми року від редакції й запустили голосування серед читачів, а тепер ділимося топ-10 за результатами голосування.

Також ми висвітлювали найкращі українські фільми року та найкращі серіали року.

10. «Ілюзія безпеки»

Leave The World Behind

Трейлер фільму «Ілюзія безпеки»

Що це: Подружня пара орендує заміський будинок для відпочинку, але раптом чує дзвінок у двері. Виявляється, що це власники будинку, які повертаються додому, тому що отримують звістку про блекаут таємничого походження – чи то через кібератаку, чи то через початок Третьої світової війни. Можна сказати, що це фільм-однодумець торішнього «Білого шуму» Ноа Баумбаха, який препарує відчуття захищеності сучасних американців. 

Чому варто дивитися: Це один із перших ігрових фільмів продакшн-компанії Барака та Мішель Обами. За трилер відповідає режисер Сем Есмейл, який зробив хітами серіали «Містер Робот» і «Повернення додому».   

Де дивитися: Netflix

   

Режисер: Сем Есмейл («Містер Робот»)

У ролях: Джулія Робертс («Красуня»), Махершала Алі («Місячне сяйво»), Ітан Хок («До світанку»), Кевін Бейкон («Аполлон-13»)

9. «Анатомія падіння»

Anatomie d’une chute

Трейлер фільму «Анатомія падіння»

Що це: Чоловік падає з другого поверху шале у французьких Альпах. Це самогубство чи його зіштовхнула дружина? З’ясується у драмі в засіданні суду: у процесі препаруватимуть і шлюб як інституцію, і гендерні стереотипи, і класові системи, і питання плагіату у творчій сфері.

Чому варто дивитися: Усеохоплювальну детективну історію на основі стосунків в одній родині розповідає цьогорічний володар «Золотої пальмової гілки» Каннського кінофестивалю та найкращий фільм року за версією Європейської кіноакадемії.

   

Прем’єра в Україні: 14 грудня

Режисерка: Жюстін Тріє («У ліжку з Вікторією»)

У ролях: Сандра Гюллер, Сванн Арло, Антуан Рейнартц, Міло Мачадо-Гранер

8. «Блекберрі»

Blackberry

Трейлер фільму «Блекберрі»

Що це: Як створили перший у світі смартфон Blackberry й чому компанія не змогла стати глобальним феноменом на рівні з iPhone. Це довга (і багата на комедію) історія.

Чому варто дивитися: «Блекберрі» розповідає справжню історію розробників, але не опускається до «історії успіху» й типової компліментарності байопіків. А ще актор Ґленн Говертон, якого зазвичай знають за комедійними ролями, тут перевинаходить себе в драматичній ролі. 

Де дивитися: Megogo

   

Режисер: Метт Джонсон

У ролях: Джей Барушель («Кінець світу»), Ґленн Говертон («У Філадельфії завжди сонячно»)

 

7. «Ейр»

Air

Трейлер фільму «Ейр»

Що це: Air Jordan – легендарна серія кросівок, обличчям якої є зірка НБА Майкл Джордан. Nike підписали угоду з Джорданом задовго до того, як він став найкращим баскетболістом в історії, і «Ейр» розповідає справжню історію про цю угоду. 

Чому варто дивитися: Той випадок, коли головного героя історії показують тільки з-за потилиці, але це не заважає фільму. Майкл Джордан дав мовчазну згоду на розповідь історії стосунків із компанією, що зробила його мільярдером, але передусім це проєкт Бена Аффлека та Метта Деймона. Аффлек відповідає за стрічку як режисер та актор другого плану, а Деймон бере на себе роль менеджера, який переконав Джордана поставити той самий підпис.

Де дивитися: Amazon Prime

   

Режисер: Бен Аффлек («Операція «Арго»)

У ролях: Метт Деймон («11 друзів Оушена»), Віола Девіс («Прислуга»), Бен Аффлек («Бетмен проти Супермена»), Джейсон Бейтман («Озарк»)

 

6. «Вбивця»

The Killer

Трейлер фільму «Вбивця»

Що це: Найманий убивця методично й безжально виконує свою роботу, одне замовлення за іншим. Поки все не йде шкереберть і не виявляється, що свою роботу він робить не так уже й добре. Це новий фільм Девіда Фінчера, який екранізує французький графічний роман про кілера з обсесивно-компульсивним розладом, і перша за чотири роки роль Майкла Фассбендера. 

Чому варто дивитися: Тільки Фінчер може зняти бойовик без жодного зайвого кадру. Тільки Фінчер вміє так загорнути трилер із критикою консюмеризму в жанровий екшн-фільм. Зрештою, тільки Фінчер може побудувати фільм про холоднокровного убивцю винятково на піснях The Smiths. Уже майже десять років (після «Загубленої») він не випускає фільми в кінотеатрах, зосередившись на тому, що керівники Netflix називають «чизбургерами для гурманів»: ідеально зробленому продукту, який працює на максимально широку аудиторію, але задовольняє і найбільших снобів. 

Де дивитися: Netflix

   

Режисер: Девід Фінчер («Бійцівський клуб»)

У ролях: Майкл Фассбендер («Сором»), Тільда Свінтон («Майкл Клейтон»)

 

5. «Вонка»

Wonka

Трейлер фільму «Вонка»

Що це: Нова адаптація «Чарлі та шоколадної фабрики», у якій Тімоті Шаламе перехоплює естафетну паличку Віллі Вонки в Джина Вайлдера й Джонні Деппа й розповідає, як Віллі Вонка став шоколадним магнатом. 

Чому варто дивитися: Казку Роальда Дала на мюзикл перетворює режисер «Паддінгтона» Пол Кінг. Як і «Паддінгтон», це історія про те, як головний герой прибуває у велике місто з Латинської Америки, знаходить друзів й поступово стає там своїм. Та головне, що в процесі він усвідомлює, що світ дійсно буде кращим, якщо ми будемо ставитися одне одного з повагою. 

   

Прем’єра в Україні: 14 грудня (допрем’єрні покази із 7 грудня)

Режисер: Пол Кінг («Паддінгтон»)

У ролях: Тімоті Шаламе («Назви мене своїм ім’ям»), Олівія Колман («Корона»), Ровен Аткінсон («Містер Бін на відпочинку»)

4. «Вбивці квіткової повні»

Killers of the Flower Moon

Трейлер фільму «Вбивці квіткової повні»

Що це: На території племені осейджів у 1920-х роках знаходять нафту. Утім, серед щойно збагатілих корінних американців починається серія таємничих убивств. Мартін Скорсезе й Леонардо Ді Капріо взяли за основу засновану на реальних подіях однойменну книжку Девіда Ґренна, але акцент зробили не на детективі й тому, як ця справа сформувала чинне Федеральне бюро розслідувань, а на парі білого американця та представниці осейджів.

Чому варто дивитися: Леонардо Ді Капріо йде на нетиповий для зірок своєї категорії крок і перевтілюється в абсолютно жалюгідного й тупого антагоніста. Лілі Гладстоун видає перформанс, гідний «Мона Лізи» й «Оскара», передаючи в одному погляді весь жах геноциду корінних американців. Роберт Де Ніро вперше за роки отримує дійсно багатий матеріал для ролі. Та головне, що Мартін Скорсезе на дев’ятому десятку видає один із найкращих своїх фільмів (для автора «Таксиста», «Злих вулиць» і «Вовка з Волл-стрит» це вже відзнака).

Де дивитися: Apple TV+Megogo, Sweet.TV

   

Режисер: Мартін Скорсезе («Ірландець»)

У ролях: Леонардо Ді Капріо («Вовк із Волл-стрит»), Роберт Де Ніро («Таксист»), Лілі Гладстоун («Пси з резервації»), Джессі Племонс («Пуститися берега»)

 

3. «Людина-павук: Крізь всесвіт»

Spider-Man: Across The Spider-Verse

Трейлер фільму «Людина-павук: Крізь всесвіт»

Що це: Пітер Паркер – не єдина Людина-павук. Навіть Майлз Моралес, який також отримує суперсили після укусу радіоактивного павука, не межа команді Павуків. Насправді їх незліченна кількість – стільки, скільки є всесвітів. У сиквелі «Людина-павук: Навколо всесвіту» ще більше паралельних вимірів, ще більше пригод і ще більше винахідливих візуальних рішень, щоби показати їх у всій красі. 

Чому варто дивитися: Це продовження найкращого мультфільму 2018 року за версією «Оскара» й одного з найбільш винахідливих проєктів у жанрі у 21 столітті. Понад те – рідкісний випадок у супергеройському жанрі, коли сиквел кращий за оригінал. Дарма, що залишає глядачів на кліфхенгері, а на закінчення трилогії доведеться чекати ще довго. 

Де дивитися: Sweet.TV

   

Режисери: Хоакім Дос Сантос («Аватар: Легенда про Кору»), Кемп Паверс («Душа»), Джастін Томпсон («Людина-павук: Навколо всесвіту»)

2. «Барбі»

Barbie

Трейлер фільму «Барбі»

Що це: Рожевий феномен глобального масштабу, генератор мемів і фільм, через який ми будемо ще довго дивитися кіноадаптації на основі іграшок компанії Mattel. 

Чому варто дивитися: Це все, звісно, так. Але передусім «Барбі» є стрічкою, яка чітко знає, що вона робить – розповідає історію про найвідомішу у світі ляльку, з усіма її ностальгійними та проблематичними проявами. Водночас Ґрета Ґервіґ і її партнер і співсценарист Ноа Баумбах не йдуть на компроміси зі студією та правовласниками, а приносять своє мамблкорівське бачення у великий студійний блокбастер, що збирає понад мільярд доларів у прокаті. 

Де дивитися: Megogo, Sweet.TV

   

Режисерка: Ґрета Ґервіґ («Маленькі жінки»)

У ролях: Марго Роббі («Загін самогубців»), Раян Гослінг («Драйв»)

 

1.«Оппенгеймер»

Oppenheimer

Трейлер фільму «Оппенгеймер»

Що це: Ніколи не недооцінюйте Крістофера Нолана: після змазаного пандемією «Тенета» режисер «Темного лицаря» повернувся з найбільшим хітом у кар’єрі, зробивши блокбастером байопік науковця Роберта Оппенгеймера. 

Чому варто дивитися: Після того, як «Барбігеймер» став головною подією року в попкультурі, про це вже якось незручно говорити, але на цьому треба наголосити: це велике диво, що тригодинний чорно-білий фільм про батька атомної бомби, знятий або в тісних кімнатах, або в пустелі, отримав стільки уваги й зібрав у прокаті майже мільярд. 

Де дивитися: Sweet.TV, Megogo

   

Режисер: Крістофер Нолан («Темний лицар»)

У ролях: Кілліан Мерфі («Гострі картузи»), Роберт Дауні-молодший («Залізна людина»), Емілі Блант («Тихе місце»)