The Village Україна продовжує підбивати підсумки року. Разом з експертами-представниками музичної індустрії: артистами, журналістами, діджеями та промоутерами ми обрали найкращі світові альбоми, які вийшли 2021 року.

Альбоми перераховані в довільному порядку, без прив’язки до кількості згадувань. Альбоми, названі лише один раз, подані окремим списком у кінці, радимо також переглянути його.

James Blake – Friends That Break Your Heart

Ната Жижченко

Onuka


Для мене Джеймс Блейк – найкрутіший електронний артист. Він просто бог електроніки, й альбомом Friends That Break Your Heart він це вкотре довів.

Джамала


Насправді дуже суб’єктивний підсумок – лише три альбоми різних виконавців за рік, мені складно зупинитися на трьох альбомах. Хоча цьогоріч я мало слухала саме альбомів, тому що переважно слухала синглами, добірками та плейлістами. Але в моєму топі точно є James Blake, тому для мене він серед таких сонграйтерів, навіть якщо не кожен альбом пісня в пісню, все одно я люблю його за віртуозність у голосі, за сумні та відверті думки. Не можу сказати, що цей альбом найкращий. Я тут не об'єктивна, бо я його просто дуже люблю.

Олександр Чемеров


Найактуальніший для мене артист вже років десять. Кожний його альбом максимально надихає. І цей не виняток.


James Blake – Friends That Break Your Heart

Adele – 30

Катя Павленко

Go_A


Адель – це до болю знайомий голос, який знову співає про важливі речі, але наділяє їх новими сенсами. Атмосферно, пронизливо, затишно.

Джеффрі Кенні

Tvorchi


Це найпроникливіший альбом, який я чув у своєму житті, співачці вдалося передати кожну свою емоцію та біль. Він дуже індивідуальний, чесний і відвертий – це чути в модуляціях голосу Адель, у її виконанні. Я не знаю, як у неї це виходить, але кожна пісня Адель звучить так, ніби записувалася багато років тому, й уже давно знайома нам. Дуже філігранна музична робота, яка допоможе мільйонам пережити непрості періоди свого життя.


Adele – 30

Jungle – Loving in Stereo

Женя Філатов


Jungle – мій улюблений гурт останніх п’яти років. Мені дуже подобається те, що роблять ці хлопці. У своїй колекції я маю всі їхні альбоми. Щобільше, мені довелося виступати на розігріві під час їхнього минулого приїзду до Києва. З нетерпінням чекаю на презентацію нового альбому в Україні наступного року. Сподіваюся, що знову вдасться виступити на одній сцені та поспілкуватися. У Loving in Stereo помітно, що хлопці прискорили темп, наче дещо повеселішали. Загалом вважаю, що це найкращий альбом 2021 року.

Марина Круть


Jungle – найбільше мене манить концептуальність їхніх альбомів і мінімалістичність дизайну, на фоні постійного карнавалу із танцю та незліченних вокалістів. Про сам альбом, то він є логічним продовженням попередників. І знову ним вони потрапили у саме серденько. Для мене найвища цінність музики, коли вона стає аудіальним продовженням візуального ряду життя. Коли я слухаю його в машині і іду в гори, то ця музика стає продовженням, чи саундтреком цього моменту, який запам‘ятається надовго.


Jungle – Loving in Stereo

Kanye West (Ye West) – Donda

Юлія Саніна

The Hardkiss


Я не скажу, що Donda – найкрутіший альбом цього року. Але вважаю його появу однією з найяскравіших. Тому що Каньє Вест – а тепер він Ye West – особистість, із якою можна не погоджуватися, яка може дратувати, в якій немає гармонії. Але цим він і цікавий як митець, за яким можна спостерігати й аналізувати, що він робить.

Я не є носієм мови, тому я не все пропускаю крізь себе. Не всі слова, може, це на краще. Але я сприймаю цей альбом ще як музичний насамперед. І він зроблений круто, якісно, цікаві рішення, особливо в першому треці, де просто Donda, звучить ім’я матері в різних тональностях. Це все викликає різні емоції, але найголовніша справа митців і мистецтва – викликати емоції.


Kanye West (Ye West) – Donda

Tyler, the Creator – Call Me If You Get Lost

alyona alyona


Образи, презентація, музика, меседжі – все на рівні. Виконавець закріпився на високій планці та назавжди поселився в серцях мільйонів.

Андрій Гуцуляк

Tvorchi


Поки всі хіп-хоп виконавці випускають треки з 808-ми басами, Тайлер дропнув альбом з атмосферними, класичними, важкими хіп-хоп-бітами. Після його LP «IGOR» я навіть не очікував почути щось на тому ж рівні, ще й краще. Але йому це вдалося.

Цей альбом досить цілісний, кожен трек доповнює наступний. Дуже сильна візуальна частина, а переходи в треках просто ідеальні. Окремий плюсик цьому LP – за фіти з Lil Uzi Vert, Pharrell Williams і Lil Wayne.


Tyler, the Creator – Call Me If You Get Lost

Billie Elish – Happy Than Ever

Ліка Бугайова

Zetetics


​​Цей альбом дає розуміння, що дуже скоро період постійної гіперболізації та синтетики в музиці завершиться, і все повернеться до більш простих, наївних і музично вишуканіших пісень – до того, на чому ми виросли. Це прекрасно, коли на піку популярності Біллі випустила класичну босанову під гітару, наприклад.

Мені дуже це подобається та надихає. Для себе цю артистку я відкрила саме з її другого альбому. У ньому багато щирості та простоти, правди. Дуже крута мелодика та голос, який огортає тебе з усіх боків. Усе повертається, і якраз ця хвиля мені цікавіша, бо ближча до мого розуміння прекрасного в музиці.


Billie Elish – Happy Than Ever

Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

Alina Pash


Як на мене, Little Simz – одна з найяскравіших змістовних виконавиць сьогодення. Кожен її реліз росте в силі панчів, музичності, різномаїттю стилю. За нею цікаво спостерігати! В цьому релізі Simz стрибає вище очікуваного.


Little Simz – Sometimes I Might Be Introvert

Slowthai – Thyron

Міша Кацурін


Таку злість, смуток і біль неможливо імітувати. Дуже красивий і сумний реп від білого британського гопника та фіти з Джеймсом Блейком, Mount Kimbie та Skepta. Хіба з King Krule не вистачило. Унікально та геніально.


Slowthai – Thyron

Fred Again.. – Actual Life (February 2 – October 15 2021)

Ніл Тарасов


Особисто для мене Фред Гібсон – незаперечний артист року, який випустив одразу два прекрасні альбоми з лаконічною назвою «Actual Life». Потрібно розуміти, що вже в 16 років він потрапив під крило самого Браяна Іно, познайомившись із ним на гуртку групового співу, а у 2014 році Фред дебютував як продюсер спільного альбому Іно та Карла Хайда з Underworld.

Як талановитий мелодист пізніше він працював разом з Едом Шираном, Stormzy, FKA Twigs, Charli XCX, Шинейд О’Коннор, а його власна музика почалася з повідомлення від Браяна: «Enough, Fred! Time to get back to your own stuff!»

Обидві частини «Actual Life» сповнені голосів та історій людей як близьких, так і випадкових. Їм вона й присвячена.


Fred Again.. – Actual Life (February 2 – October 15 2021)

Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams

Максим Сердюк


Дебютний альбом британської співачки Arlo Parks вийшов одразу на початку року та став першим альбомом, який вразив мене. Інді-поп, джаз, соул, ритм-енд-блюз – усе на своїх місцях. Пісня Hurt – просто топ.

Альбом приніс перемогу в премії Mercury Prize (найкращий альбом Великої Британії) та номінацію на «Ґреммі».


Arlo Parks – Collapsed In Sunbeams

Floating Points, Pharoah Sanders, London Symphony Orchestra – Promises

Ігор Кириленко


Floating Points, Pharoah Sanders, London Symphony Orchestra – Promises – геніальна музика на стику джазу, електроніки та класичної музики.


Floating Points, Pharoah Sanders, London Symphony Orchestra – Promises

Mansur Brown – Heiwa

Єгор Гавриленко

The Lazy Jesus


Атмосферні звуки гітар, небесні гармонії та проста істина краса в новому альбомі британського гітариста Мансура Брауна, який зачепив мене до глибини душі. У сучасному світі постійної швидкоплинності інформації мало виходить альбомів, які я переслухую багато разів, на відміну від цього, які я заслухав до дірок, емоційно повернувшись у дитинство, під час поглинання музики з аудіокасет.


Mansur Brown – Heiwa

Turnstile – Glow On

Максим Сікаленко


Turnstile – Glow On особисто для мене – одна з найяскравіших музичних подорожей цього року. Якщо проводити паралелі з еклектичністю, то на думку спадає культовий «The Shape of Punk to Come» від Refused. Спочатку на тебе навалюється вайб нью-йоркського хардкору 80-х, потім мрійливий поп-рок нової хвилі аля Cuco та Rex Orange County. Після того тебе доганяє постгранж, а під кінець – дібіт із джуком. І ти розумієш, наскільки все складно зроблено, але настільки й просто. І у цьому і є справжня естетична краса твору. До всього того – епічне відео, створене вокалістом гурту, від якого неможливо відірватися


Turnstile – Glow On

Hiatus Kaiyote – Mood Valiant

Стас Корольов


Hiatus Kaiyote – це завжди приємна та вишукана пожива для мозку. Окремо я б відмітив зворушливу «Stone or Lavender». Із задоволенням пожив декілька місяців із їхньою новою платівкою цьогоріч.


Hiatus Kaiyote – Mood Valiant

Baby Keem – The Melodic Blue

Андрій Фріл


У жовтні 2021 року Baby Keem виповнився 21 рік, до цього моменту він підійшов зі званням одного з головних відкриттів останніх років. Baby Keem – двоюрідний брат Кендріка Ламара. Це звання, звісно, обтяжувало фрешмена, але після випуску «The Melodic Blue» він урешті став повноцінним артистом, а не родичем суперзірки.

Спільний трек двох кузенів «Family Ties», безумовно, одна з найкращих пісень року і, можливо, найкращий кліп. Найцікавіше те, що Baby Keem примудряється не загубитися на фоні зіркового брата, який повертається в реп після довгої паузи. Додайте до успішного альбому участь у записі інших крутих платівок – наприклад, тієї ж «Donda» – і зрозуміємо, що 2021 рік Baby Keem сміливо може записати у свій актив. А от чи втримає він взяту висоту, стане зрозуміло згодом.


Baby Keem – The Melodic Blue

Названі експертами альбоми, які не увійшли в топ:

Silk Sonic – An Evening With Silk Sonic

Jungle by Night – Algorhythm

Elektro Guzzi – Trip

Pepe Deluxe – Phantom Cabinet Vol. 1

Wolf Alice – Blue Weekend

Halsey – If I Can't Have Love, I Want Power

Girl in Red – If I Could Make It Go Quiet

Vanishing Twin – Ookii Gekkou

Erika de Casier – Sensational

Royal blood – Typhoons

Matthew Herbert – Musca

Haelos – Somnum

Baby Keem – The Melodic Blue

Drake – Certified Lover Boy

Jazmine Sullivan – Heaux Tales

Doja Cat – Planet Her

Japanese Breakfast – Jubilee

Rejjie Snow – Baw Baw Black Sheep

Clark – Playground In A Lake

The Lovecraft Sextet – In Memoriam

Wolf Alice – Blue Weekend

Rhye – Home

Flying Lotus – Yasuke

Pacific Yew – Modest ((())) Odyssey

Nick Cave & Warren Ellis – Carnage

Balthazar – Sand

Hiatus Kaiyote – Mood Valiant

Eli Keszler – Icons

St.Vincent – Daddy’s Home

Сюзанна – Karaoke Provoke

Kedr Livanskiy – Liminal Soul

Soft Blade – Softic

J. Cole – The Off-Season

Ujico* – 黄昏二眠ル街 オリジナルサウンドトラック

Son Lux – Tomorrows III

Badbadnotgood – Talk Memory

Herbert – Musca

Cleo Sol – Rose in the Dark

Nas – Magic

Sir Was – Let The Morning Come

Скриптонит – Свистки и бумажки

Black Keys — Delta Kream


Експерти, які обирали найкращі альбоми року:

alyona alyona

Аліна Паш

Женя Філатов (The Maneken)

Ната Жижченко (Onuka)

Міша Кацурін

Юлія Саніна (The Hardkiss)

Максим Сердюк

Андрій Гуцуляк (Tvorchi)

Джеффрі Кенні (Tvorchi)

Влад Фісун

Ігор Панасов

Катя Павленко

Ігор Кириленко

Іван Збараскі

Олександр Чемеров

Антон Вельбой (Wellboy)

Дмитро Сидоренко

Марина Круть

Єгор Гавриленко (The Lazy Jesus)

Ліка Бугайова (Zetetics)

Христина Варламова (Люсі)

Стас Корольов

Андрій Фріл

Джамала

Максим Сікаленко

Альона Карась (Tonka)

Михайло Балог

Олександр Філоненко

Мітя Кулібаба

Степан Бурбан (Palindrom)

Саша Буль