У російському полоні перебувають 3,4 тисячі українських військовослужбовців, сказала в грудні 2022 року Уповноважена президента з питань забезпечення прав захисників України Альона Вербицька. Ще 15 000 людей, включно з цивільними, вважаються зниклими безвісти. У соціальних мережах родичі дедалі частіше розміщують оголошення чи просять поширити інформацію про розшук: «зник», «не виходить на зв’язок», «командування не має інформації».

Водночас Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає цього не робити. Персональні дані військових у соціальних мережах можуть зашкодити їм самим.

«Днями було викрито злочинну групу, яка мала доступ до персональних даних військових і заволоділа грошима з їхніх банківських рахунків, – кажуть у штабі. – Трапляються випадки, коли місцеві жителі переховують захисників або ж вони самостійно намагаються вийти з оточення в цивільному одязі».

Але куди звертатися, кому писати й телефонувати, якщо військовий не виходить на зв’язок? The Village Україна разом з Українським ветеранським фондом зібрали все, що потрібно знати.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Ми сподіваємося, що цей текст вам ніколи не знадобиться. Але все ж є певна інформація, яку обов’язково варто знати про військових, де б вони не перебували.

Крім персональних даних (повного імені, дати народження й копії паспорту), важливо знати:

  • посаду, звання, військово-облікову спеціальність;
  • особовий номер (індивідуальний податковий номер);
  • номер військового квитка чи тимчасового військового квитка (сканкопію);
  • контактні дані місця постійної дислокації військової частини;
  • контактні дані військкомату, з якого був мобілізований захисник;
  • назва й номер військової частини чи підрозділу проходження служби;
  • прізвище, ім’я й по батькові, контакти колег на службі, побратимів;
  • прізвище, ім’я й по батькові, контакти безпосереднього командира чи командира частини, телефон гарячої лінії частини, бригади, угруповання.

Старайтеся бути в курсі, на якій локацій зараз перебуває військовослужбовець, і знати актуальну інформацію про можливі періоди без зв’язку (бойове завдання, відсутність мережі чи електроенергії).

В Україні є відповідний статус – зник безвісти за особливих обставин. Якщо військовий чи військова зникли безвісти через збройний конфлікт, воєнні дії чи тимчасову окупацію частини території України, то вони мають й особливий статус, який визначений законом. Близькі родичі й члени сімʼї мають право на отримання достовірних відомостей про місце перебування людини, зниклої безвісти за особливих обставин, обставини її загибелі (смерті) чи місце поховання, якщо воно відоме.

Якщо зв’язку з військовим немає більше трьох днів, зберіть усю інформацію, про яку ми писали вище. Зателефонуйте до командира, частини, на гарячу лінію й до військкомату, звідки мобілізували військовослужбовця.

Якщо відповіді там немає, то спробуйте надіслати запити на розшук у телеграм-канали з пошуку людей під час війни або українські сервіси з пошуку зниклих або загиблих.

Зараз в Україні немає єдиної відповідальної установи за зниклих безвісти. Проте є низка органів й організацій, які допомагають у цьому питанні й, зокрема, шукають і систематизують дані.

Ось перелік цих організацій:

На сторінках цих організацій ви знайдете контакти гарячих ліній, пошти чи інструкції, як подати заявку про зниклих безвісти знайомих.

До повідомлення про зникнення військовослужбовця додайте максимум інформації. Зокрема, і про особливі прикмети: шрами, родимки, татуювання, речі, які були з ним, і про останнє відоме вам місце перебування. Переконайтеся, що людина, яку ви шукаєте, є в базах пошуку зниклих безвісти всіх цих організацій. Так ви пришвидшите процес пошуку й отримання інформації. Якщо вам потрібна консультація юристів, ви можете безоплатно звернутися до Українського ветеранського фонду. Залишайте заявку за посиланням.

Ви уже знаєте, що військовий потрапив у полон. Наступні дії:

Варто з’ясувати всі деталі місця перебування захисника. Якщо про те, що ваш родич або знайомий потрапив у полон, ви дізналися з відео чи фотографій, треба з’ясувати, що це за місце. Родичам необхідно зібрати всі можливі факти й докази, необхідні для розшуку людини: скриншоти повідомлень, аудіозаписи розмов, відео з камер спостережень, відео з російських ресурсів тощо. Надати ці відомості у відповідні організації, зокрема:

Національне інформаційне бюро

Звернутися до Об’єднаного центру з пошуку та звільнення полонених при СБУ за телефонами +38 (067) 650 83 32; +38 (098) 087 36 01 або листом на електронну адресу: [email protected];

Національна поліція

Подайте заявку про безвісно зниклих громадян, їх викрадення або потрапляння в полон, фізично у відділку, зателефонуйте на гарячу лінію 0 800 212 151, надішліть лист на електронну пошту [email protected] чи скористайтеся чат-ботом.

За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння в полон орган досудового розслідування має відкривати кримінальне провадження. Ви можете також здати біологічний зразок для виведення ДНК-профілю для подальшого їх порівняння.

Служба безпеки України

Далі справу Національна поліція передає до СБУ для подальшого проведення досудового розслідування. Дізнайтесь ім’я слідчого у вашій справі для подальшої взаємодії з ним.

І, найголовніше, розпочніть вести «щоденник», у якому (бажано з першого дня) записувати всю важливу інформацію – усе, що знаєте про військовослужбовця, який опинився в полоні. Записуйте всі події й дії, що будуть відбуватися (імена й телефони людей, з якими спілкувалися чи будете спілкуватися, час і дату телефонних розмов, подання звернень або заяв (дату й виконавців), людей, які відповідали на ваші звернення.

Важливо:

Офіційних списків полонених і зниклих безвісти цивільних чи військовослужбовців Україна не публікує ні в соцмережах, ні в медіа. Родичам радять критично ставитися до будь-яких списків, які з’являються в інформаційному просторі.

Якщо військовослужбовець вважається зниклим безвісти понад два роки (або шість місяців за окремих умов) від дня закінчення воєнних дій, родина може подати заяву про визнання його померлим і в подальшому звернутися за отриманням відповідних виплат.

ОбкладинкаГенеральний штаб ЗСУ; General Staff of the Armed Forces of Ukraine