Українські волонтери дедалі частіше скаржаться на обшуки та відкриття кримінальних справ. Зокрема, правоохоронці звинувачують окремих волонтерів у незаконному продажу гуманітарної допомоги й автівок.

Редакція The Village Україна попросила юридичну компанію «Міллер» дати поради щодо комунікації з правоохоронними органами, радниця практики економічних і службових злочинів юридичної компанії Ольга Веретільник і молодший юрист практики захисту бізнесу Андрій Івченко підготували інструкцію та алгоритм дій.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Як волонтерам законно вести справи та що робити під час комунікації із правоохоронцями?

1

Як кваліфікують статті щодо волонтерів?

Можливі правові кваліфікації дій, пов’язаних із незаконним використанням гуманітарної допомоги, фіксують за Статтею 201-2 КК України – дії з метою отримання прибутку:

  • продаж гуманітарної допомоги;
  • використання благодійних пожертв;
  • використання безоплатної допомоги;
  • укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном, з метою отримання прибутку;

вчинені у значному розмірі (тобто починаючи із загальної суми приблизно у 434 тис. грн).

Це найбільш імовірна кваліфікація, оскільки ця стаття «спеціалізована» стосовно гуманітарки та благодійної допомоги.

Гуманітарна допомога – це добровільна безоплатна допомога у грошовій чи натуральній формі (виконання робіт чи надання послуг), пожертвування, надані з гуманних мотивів як від українців, так й іноземців. Тобто це те, що передає благодійник, наприклад, військовим, безоплатно.

Важливо, що йдеться про безоплатну та цільову допомогу. Це можуть бути гроші, товари або послуги/роботи.

2

На що потрібно звертати увагу?

Не можна використовувати гуманітарну допомогу для продажу чи використовувати благодійні пожертви на іншу мету, ніж вони надані. Щобільше – на отримання прибутку. Це загальна та найбільш очевидна порада.

Окрім того, гуманітарна допомога може завозитися в Україну з-за кордону. Практика показує, що фактичний отримувач цієї допомоги за декларацією (наприклад, військова адміністрація чи військова частина), може не збігатись із реальним (наприклад, отримувачем фактично була інша військова частина). Навіть якщо у волонтерів не було намірів отримувати прибуток від використання гуманітарної допомоги. Варто уникати таких випадків або стежити за тим, щоби зміна отримувача гуманітарної допомоги була зафіксована документально. Наприклад, актом прийняття-передання між отримувачами.

Про отримання гуманітарки чи зміни в її розподілі кінцеві користувачі мають повідомити Державну службу експортного контролю, а також додати копію гарантійного листа.

Збір коштів українцями на особисті картки

На основі постанови НБУ №69 від 8 квітня 2022 року, банки мають право заморожувати рахунки клієнтів (фізичних осіб), які отримують або переказують понад 400 тисяч гривень. Це стосується як українців, так і іноземців.

Тобто, якщо ви звичайний громадянин, прагнете провести збір коштів на особисту карту, і сума їх перевищила 400 тисяч гривень, банк може заморозити ці кошти, до надання документів на підтвердження.

Щоби такого не було, рекомендуємо проводити збір на рахунки благодійних організацій або зв’язатись із менеджером вашого банку для відкриття спеціального рахунку.

Який порядок ввезення товарів гуманітарної допомоги, закупленої благодійним фондом за кордоном?

Часто виникає ситуація, що українські волонтери чи благодійні фонди власними силами закуповують товари гуманітарної допомоги (дрони, бронежилети тощо) за кордоном, оскільки не всі готові надавати такі товари безоплатно. Проте в разі закупівлі таких товарів правильно ввозити їх не як гуманітарну допомогу, а як товари подвійного чи військового призначення. Для такого ввезення необхідний дозвіл від Держекспоконтролю.

Благодійники, хоч і закуповують такі товари за власні кошти, але для швидшого доставлення на фронт декларують її як гуманітарку. А під час проходження митного контролю митники вказують на некоректність заповнення декларації та гарантійного листа, оскільки в ньому вказаний український благодійний фонд як донор (як є фактично, бо він надає свої кошти), і вимагають вказати іноземну компанію як донора (що фактично є продавцем). Благодійники таку вимогу приймають для швидкого пропуску товарів і доставлення їх на фронт, а потім стикаються з проблематикою правильного перепідписання гарантійних листів (у якому донором буде вказана іноземна компанія, яка продала українському фонду дрони чи інші товари).

3

Які документи потрібно мати при собі обов’язково (куди було спрямовано гуманітарну допомогу, або благодійні кошти)?

  • документи про витрачання благодійних коштів (чеки, товарні накладні, акти прийняття-передання, договори);
  • заявки отримувачів благодійної допомоги;
  • акти прийняття-передання чи листи підтвердження від отримувачів благодійної допомоги.

За можливості – варто мати копії цих матеріалів на сервері, на випадок вилучення паперових примірників.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про гуманітарну допомогу», бухгалтерський облік гуманітарної допомоги та відповідна звітність здійснюються отримувачами гуманітарної допомоги та набувачами гуманітарної допомоги (юридичними особами) в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Якщо обліку отримання та цільового використання гуманітарної допомоги не ведуть, її вважають використаною не за цільовим призначенням.

Варто пам’ятати – у розслідуваннях стосовно тяжких та особливо тяжких злочинів (залежно від суми, якої стосується питання) можливе проведення негласних слідчих дій, зокрема: отримання інформації про ваші переписки та розмови чи контроль за вчиненням злочину (наприклад, оперативна закупка).

Тому, якщо щодо вас проводиться розслідування, слідство може фіксувати ваші розмови та організовувати «провокацію злочину» – звернутися до вас із проханням продати гуманітарну допомогу. Наскільки об’єктивно будуть надалі оцінені ваші розмови та переписка – залежить від добросовісності слідчого/прокурора.

Важливо, щоб під час можливої фіксації ваших розмов і переписок з особами, які негласно співпрацюють із правоохоронцями, і намагаються спровокувати ситуацію, яка виглядає як вчинення злочину на записах і в переписках була зафіксована чітка позиція:

  • хто є отримувачем благодійної допомоги від вашого фонду (які категорії людей/організацій);
  • допомога надається безоплатно;
  • прохання подати заявку (залежно від внутрішніх процедур) із вказівкою на допомогу, яку очікується отримати;
  • у випадку пропозиції надати гроші в обмін на допомогу наголосити на тому, що фонд приймає пожертви, але причинно-наслідкового зв’язку між отриманням грошової пожертви й отриманням допомоги немає.

4

З якими ситуаціями можуть стикатися фонд і його волонтери у випадку розслідування незаконного використання гуманітарної допомоги?

  • Запит поліції про надання інформації в порядку, передбаченому статтею 93 КПК України. Ідеться про лист із проханням надати інформацію та копії документів. Зазвичай просять зробити це «негайно», «терміново», «протягом трьох днів», але фактично законом строк надання відповіді не визначений. Проте варто пам’ятати, що у випадку відмови слідчі можуть звернутись до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів і спробувати отримати ті ж документи в інший спосіб.
  • Тимчасовий доступ до речей і документів

Механізм отримання слідчими речей і документів на підставі ухвали суду. Слідчий може на основі неї просити видати документи. Якщо ви відмовитеся, слідчий має право звернутись до суду з клопотанням про обшук, щоби знайти ті документи чи речі, які йому не видають добровільно. Варто надати документи (за загальним правилом – копій документів, іноді можуть бути винятки), якщо вони вказані в ухвалі. Утім, стратегію варто визначати окремо в кожному конкретному випадку.

  • Допит

Пам’ятайте, що ви не зобов’язані розмовляти з представниками правоохоронних органів поза межами допиту, у випадку спроб з’ясувати будь-яку інформацію. Якщо ви не хочете продовжувати неформальне спілкування, варто вказати слідчому/оперативному співробітнику на необхідність вручення вам повістки та запрошення на офіційний допит.

  • Обшук

Алгоритм дій під час допиту:

Ваші основні права, як свідка:

  • Знати, у зв’язку з чим і в якому кримінальному провадженні вас допитують;
  • Користуватися під час давання показань та участі у проведенні інших процесуальних дій правовою допомогою адвоката;
  • Відмовитися давати показання щодо себе, близьких родичів і членів своєї сім’ї;
  • Користуватися нотатками та документами під час давання показань;
  • Ознайомлюватися з протоколом допиту та заявляти клопотання про внесення; до нього змін, доповнень і зауважень, а також власноручно робити такі доповнення і зауваження.

Коротко про стратегію поведінки під час допиту:

  • З’ясувати підстави проведення допиту;
  • Надати пояснення щодо обставин справи;
  • У випадку, якщо ви не знаєте відповіді на запитання – варто відмовитись на нього відповідати, повідомивши, що «я не знаю відповіді на це питання» чи «я не пам’ятаю»;
  • Розповідати потрібно тільки про ті факти, які вам точно відомі, або в яких ви впевнені. Це, мабуть, найголовніший пункт. І тут потрібно бути дуже уважними. По-перше, це може стосуватися дат і часу. Якщо з моменту події, про яку ви даєте свідчення пройшов тривалий строк, то точно пам’ятати дати та час важко. І в цьому немає нічого дивного. Це нормально. Щодо дати, можна використати часовий проміжок «у першій декаді місяця», «в кінці місяця». Щодо часу – час доби: «ранок», «вечір», «перша половина дня», «близько полудня/опівночі». По-друге, це може стосуватися деталей і дрібниць, які ви тоді просто навіть не зауважили. У такому випадку я раджу не йти на поводу у слідчого та не висловлювати свої припущення. Тільки факти, які пам’ятаєте і знаєте.
  • Слідчий має право фіксувати допит свідка за допомогою технічних засобів (у тому числі за допомогою відеокамери). Також свідок із метою недопущення порушення своїх прав має право сам зажадати фіксації допиту технічними засобами – у такому випадку фіксація допиту є обов’язковою умовою (частина 1 статті 107 КПК).

Алгоритм дій під час обшуку:

Підстава проведення обшуку – ухвала суду (наявність обов’язкова).

У виняткових випадках за відсутності ухвали суду обшук може бути проведений:

  • за необхідності врятування життя людей чи майна;
  • за необхідності безпосереднього переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення.

Поради під час обшуку

1. Обов’язково пересвідчитись, чи є ухвала на проведення обшуку, уважно прочитати її.

2. Зверніть увагу:

  • на адресу в ухвалі, за якою наразі проводять слідчу дію;
  • чи не закінчився строк дії ухвали;
  • кому з присутніх відповідно до тексту ухвали надано право на проведення обшуку
  • перегляньте обсяг речей (коло осіб), що є предметом проведення обшуку.

3. За можливості ухвалу суду сфотографуйте та відправте своєму адвокату для ознайомлення.

4. Одразу вимагайте виклику адвоката для участі під час обшуку.

5. Під час обшуку зберігайте спокій і ввічливий тон спілкування.

6. Пересвідчіться, що слідча дія фіксується за допомогою засобів відеофіксації (відповідно до вимог закону це є обов’язково та відеофіксація має бути безперервною).

7. Вимагайте роз’яснити суть слідчої дії, що буде відбуватись, роз’яснити права та обов’язки під час обшуку,

8. Після оголошення тексту ухвали про обшук попросіть чітко назвати кожного з присутніх посаду та ПІБ. За можливості зафіксуйте їх. Упевніться, що вказані особи вказані в ухвалі як такі, яким надано право на проведення слідчої дії.

9. Пам’ятайте, що в разі необхідності можливо запросити додаткових понятих, щоби вони були присутні під час проведення слідчої дії.

10. Уважно стежте за переміщеннями працівників правоохоронних органів під час проведення обшуку. Акцентуйте на тому, щоб вони не переміщались безконтрольно окремо від особи, яка проводить обшук.

11. Не передавайте особистий комп’ютер, мобільні телефони, флеш-носії слідчому/прокурор у розблокованому вигляді (пам’ятайте, що вилучення речей є законним лише в разі якщо вони прямо та чітко зазначені в ухвалі суду).

12. Просіть слідчого/прокурора під час вилучення будь-яких речей або документів під відеофіксацію зазначити причини такого вилучення.

13. Чітко фіксуйте порушення виявлені у ході проведення обшуку. Оголошуйте їх під відеофіксацію, акцентуйте на них увагу інших учасників слідчої дії.

14. Пам’ятайте, у ході проведення обшуку може бути проведений особистий обшук будь-кого з присутніх. Такий обшук проводиться особами тієї ж статі в присутності понятих. За вашою вимогою мають викликати адвоката, без присутності якого особистий обшук не можуть розпочати до спливу трьох годин.

15. Після складення протоколу про обшук уважно перечитайте його зміст і впевніться, що під час вилучення будь-яких речей і документів це чітко зафіксовано у протоколі, складено детальний опис вилученого майна.

16. Письмово викладіть свої заперечення та зауваження до слідчої дії та складеного протоколу. Вимагайте їхнього долучення як додатка до протоколу про обшук. Вимагайте отримання копії протоколу та опису вилученого майна.