Редакція The Village Україна повернулася до Парижа в час пандемії коронавірусу й розповідає про карантинні обмеження в готелях, музеях, кав’ярнях і ресторанах. Позаштатний автор Максим Когутяк ділиться власним «культурним вікендом» у Парижі з полюванням на музеї та галереї.

Дорога в місто та заселення

Щоб не виявитися «випадково хворими» на коронавірус під час вікенду, до польоту ми зробили тести на антиген. Коли прилетіли, на кордоні нас попросили показати тільки паспорт і сертифікат вакцинації. Вибираючи на виході між потягом з аеропорту й таксі, ми вибрали таксі. За часом у дорозі до міста виходить так само, утім потяг не довезе вас до центру. Ціна таксі з аеропорту до центру – від 40 до 50 євро. Потяг до центру коштуватиме 15 євро, й автобус так само.

В усіх таксі, що стоять в аеропорту, встановлені перегородки між водієм і пасажирами для убезпечення обох сторін. Те саме стосується більшості водіїв Bolt та Uber, яких ми викликали в місті.

Заселилися в готелі Drawing. Для нас це кращий вибір, бо приїхали до Парижа задля мистецтва. Готель має свою невелику галерею, а над оформленням кожного з його п’яти поверхів працювали п’ять художників. Цей готель розташований у п’яти хвилинах від Лувру та 15-ти хвилинах пішки від Центру Помпіду. Під час заселення на рецепції , окрім звичних документів, відсканували ще й наші сертифікати вакцинації.

Музеї та галереї

Основним завданням на вікенд у нас було відвідування всіх великих виставок Парижа. Для цього ми за два тижні до поїздки купили квитки на найважливіші. Порада: коли купуєте, звертайте увагу на часовий пояс у листі на пошті, щоб не прийти на годину раніше. Під час придбання квитків на великі виставки ви вибираєте конкретний двогодинний проміжок часу, і до його початку вас не пропустять до музею чи галереї, попросять почекати. Це стосується як Лувру, так і менших музеїв. Так роблять, щоб зменшувати одночасну кількість людей. Ще на входах до великих галерей і музеїв просять показувати вміст сумок і відскановують сертифікати вакцинації.

У музеях усі відвідувачі ходять у масках. Повна вакцинація – теж обов’язкова умова для всіх гостей.

Куди піти

  1. Фонд Луї Віттон. Найбільшою мистецькою подією Парижа є виставка колекції купців Морозових із Третьяковської галереї, Пушкінського музею й Ермітажу в будівлі фонду Луї Віттон. Виставка триватиме до кінця лютого 2022 року. Архітектура будівлі фонду – достатня причина для візиту навіть поза контекстом виставок.
  2. Bourse de Commerce. У центрі міста осучаснили стару будівлю біржі, зробивши з неї центр сучасного мистецтва власності Франсуа Піно (французький мільярдер, один із найвпливовіших у світі колекціонерів сучасного мистецтва – ред.).
  3. Центр Помпіду. Це знакова будівля Парижа. Нещодавно Центр тривалий час комунікував з Україною про запозичення творів українських художників. Тому на вікенді в нас було дві причини піти подивитися його експозиції.
  4. Музей сучасного мистецтва Парижу. У 2019 році його відкрили в осучасненому вигляді, і він розташований майже напроти Ейфелевої вежі. Від неї до нього треба пройти вздовж Сени близько 15 хвилин.
  5. Музей Жакмар-Андре. Розташований біля Єлисейських полів і зберігає в собі шедеври італійського ренесансу, фламандських майстрів та французької школи образотворчого мистецтва XVIII століття. До 24 січня в музеї триває одна з найбільших у Європі виставок творчості Боттічеллі. Для неї зібрали картини художника з великих музеїв Європи. 
  6. Руїни замку під Лувром. Коли будували скляні піраміди Лувру, випадково виявили нижню частину стіни замку, що стояв на місці музею. Прохід до неї нещодавно відкрили, та всередині можна побачити, якою частиною замку були ті стіни, і почитати про його історію.
  7. 59 Rivoli. Це колишній сквот, який був заселений художниками на всіх поверхах. Вони розфарбували в ньому всі поверхи, і зараз там регулярно проходять мистецькі виставки.
Центр Помпіду
Будівля фонду Луї Віттон

Кав’ярні та ресторани

Перед поїздкою до Парижа розпитайте знайомих про кав’ярні, які їм сподобалися. Не знаючи їх, ви найчастіше будете натрапляти на дуже погану каву. У нас був список із 30-ти таких перевірених кав’ярень. Гід, яка живе в Парижі й водила нас містом, розказала, що за весь час проживання знайшла для себе тільки три якісні кав’ярні.

Куди піти

Якщо потрібна кава біля Лувру, Пале Рояль або парку Тюїльрі, сходіть у Cafe Kitsune. А якщо захочете кави ручного приготування або побачити, що таке паризька кав’ярня «для своїх», зайдіть у Partisan Cafe Artisanal.

Brasserie Georges. Це ресторан, який розташований на даху Центру Помпіду й відкриває кругову панораму на центральний Париж.

Halle aux grains. Знаходиться в стінах Bourse de Commerce та пропонує високу кухню. Щоправда бронювати стіл сюди треба за місяць навіть в умовах карантину. І перевірте, чи вам підтвердили бронювання, чи додали в список очікування. Адже після бронювання лист прийде французькою.

У Парижі є італійські ресторани мережі Big Mamma. Ми пішли до Mamma Primi. Це ресторан італійської кухні, який пропонує пасту, піцу, вино та закуски за невисокими цінами. Незвичайний тим, що перед відкриттям увечері, о 18:45, весь персонал виходить під музику на вулицю, вітається з відвідувачами й запрошує всіх всередину.

Серед ресторанів мережі в Парижі найпопулярнішим є Pink Mamma. Утім резервувати через популярність краще завчасно. Ми не змогли його зарезервувати з сьогодні на завтра, тому пішли до Mamma Primi.

Радимо відвідати японський квартал у Парижі. Ввечері на його вулицях стоять черги до більшості ресторанів. Щоб зорієнтуватися, де він знаходиться, знайдіть на карті ресторан Kadoya або Higuma, обидва безпечні та смачні.

Під час відвідування закладів харчування вас так само питатимуть про сертифікат, як і в музеях. За одним винятком: якщо ви берете їжу із собою, а не сидітимете в закладі.

Чим Париж відрізняється зараз

  • Стало менше туристів. На вулицях немає великих груп туристів під керівництвом гідів, яких зазвичай видно у великих туристичних містах. Особливо ви не побачите груп туристів із Китаю, які до пандемії активно подорожували. Це помітно й усередині Лувру, де в кімнаті з Мона Лізою вдвічі або втричі менше людей, ніж зазвичай.
  • Обов’язкові маски та сертифікати вакцинації. У всіх музеях вас не пропустять без сертифіката вакцинації, і в закладах також не можна замовляти їжу всередині без сертифіката. Практики ходити без маски в просторих приміщеннях теж немає. В іншому разі люди навколо починають дивитися з подивом.
  • Щотижневих демонстрацій стало ще більше. Це впливає на пересування машиною або таксі у вихідні. Будьте готові, що коли ви поспішаєте, вулицю перед вами можуть на 10–15 хвилин перекрити через проходження демонстрації.
  • Острів Сіте перекриватимуть щовихідних. Якщо гулятимете островом Сіте у вихідні й бачите вулиці, які перекрили поліцейські, не лякайтеся. Річ у тім, що на острові розташований один із головних судів, і найближчий рік ітиме процес, на якому відповідатимуть 1600 свідків щодо теракту у 2015 році в клубі Батаклан.