Для яскравих вихідних необов’язково їхати з Києва – нові враження та секретні місця завжди можна знайти в рідному місті. Іноді варто зробити лише кілька кроків убік чи проміняти центр на віддалений район. І починається зовсім інша історія.

Спільно з холодним чаєм Fuze Tea® ми закінчуємо серію тематичних путівників про те, як провести канікули в Києві.

Для цього матеріалу ми попросили мешканку Києва Юлю Савостіну розповісти про цікаві місця для вдалого шопінгу.

Юлія Савостіна

засновниця фестивалю Made in Ukraine. Живе у Києві 24 роки 

Для хорошого шопінгу в Києві варто орієнтуватися на локальних виробників – це наша сильна сторона. У столиці можна знайти дуже цікаві речі з красивим дизайном за гарну ціну. А все, що стосується західних брендів, краще купувати за кордоном, де кращий вибір та нижчі ціни.

Я не купую одноразові та ультрамодні речі, які швидко втрачають актуальність. І намагаюся не продукувати сміття, економити свій час і жити за принципом zero waste. Шість років тому я заради експерименту рік прожила лише на українських товарах. Знаходила їх по всій Україні, на найнижчих поличках крамниць і на фабриках. Моя ініціатива набула розголосу, зацікавила людей, і так народився рух та фестиваль Made in Ukraine. Тепер купувати українське – нова життєва норма не тільки для мене, а й для більшості українців.

На шопінг у Києві я люблю ходити в місця, де знаю власників, історію та філософію заснування бізнесу. Мені цікаві ці люди – закохані у власну справу та готові зустрічати кожного клієнта вже на порозі.

Магазин ювелірного бренду Oberig

Де: вулиця Заньковецької, 3/1

Вони переосмислюють нашу культурну спадщину в ювелірні вироби.

Це ще одне місце для шопінгу,
де я знаю
історію бренду.

Я люблю заглиблюватися в історію та філософію створення проєктів. Із засновницею бренду, Тетяною, мене познайомили друзі. Раніше вона працювала у Міністерстві соціальної політики та займалася реформами. На одному із заходів за кордоном у Тетяни був обовязковий дрес-код – одяг з елементами національного стилю. Коли дівчина шукала образ для заходу, зрозуміла, що в Україні немає бренду прикрас, що передають українську автентику. Є вишиванка, є традиційні орнаменти та корали, але прикрас немає. Так народилася ідея створити український ювелірний бренд, що добре виглядав би на одній вулиці з відомими міжнародними магазинами дорогоцінностей. На мою думку, все так і вийшло.

Їхні прикраси ні на що не схожі. Відчувається, що вони дуже заморочуються над кожним виробом. Колекції бренду мають потужну філософію, наприклад, що варто памятати про своє коріння. Сьогодні, мабуть, всі мої коштовні речі – від Oberig.

Книгарня «Палатка»: інтелектуальні
книжки на подарунок

Де: вулиця Олеся Гончара, 4

Прим. редакції: на момент запису інтерв’ю магазин розташовувався на Бехтерівському провулку, 14.

Якщо шукаєте подарунок розумній людині – точно варто йти в «Палатку»

Це дуже красивий простір з гарною добіркою інтелектуальних книжок.

Літературу, як у «Палатці», не завжди й не всюди відшукаєш у Києві – тут є унікальні екземпляри. Я купую багато арткнижок, з крутими візуальними картинками, і тут також такі є.

Зробіть собі приємний, інтелігентний подарунок і купіть тут книжку. Хочу, щоб простір книгарні та вибірка книжок збільшувалися і вони продовжували розвиватися.

У кожному місті, де я буваю, завжди знаходжу книгарні та бібліотеки. Дуже люблю книгарні за кордоном, де можна взяти каву та просто посидіти почитати книгу. І ніхто тобі не скаже її купити чи не заходити з кавою в приміщення. Мені б хотілося, щоб у Києві з’явилося ще більше книгарень, особливо зі світовою літературою та схожого європейського формату. Зараз мені цього дуже бракує, і більшість книжок я привожу з-за кордону. Зайти у вихідні в книжковий, посидіти кілька годин і почитати – це ж така правильна європейська традиція. І запит на це у нас є.

Магазин рослин та кав’ярня
«Хай росте»: рослини у горщиках
ручної роботи

Де: вулиця Воздвиженська, 54


Тут затишно, красиво та завжди смачно пахне кавою.

Це місце, куди я приходжу, коли треба гарне фото. А ще, коли хочу випити смачної кави на Воздвиженці або купити подарунок.

Останнім часом я не люблю дарувати щось матеріальне, тому обираю квіти в горщику або сертифікати на враження та задоволення. Я намагаюся не продукувати зайві речі. Тому «Хай росте»  – гарне місце для вибору подарунків.

Це тепле місце з власною індивідуальністю. У цьому сила «Хай росте». Простір «Хай росте» – про любов до природи, власної справи та людей. Загалом це місце, зроблене з любов’ю. Як і всі місця, які я люблю у Києві. Крім того, я знаю історію простору та його власницю Лєру.

У мене вдома дуже багато вазонів, усі підвіконня заставлені. На кухні стоять горщики з базиліком. А ще я займаюся власним великим садом, де вирощую квіти та зелень.

Шоурум Fashion Concierge:
скандинавська філософія шопінгу

Де: вулиця Кожум’яцька, 16-Б


Це дуже зручний шопінг, адже баєр вже пропустив крізь власний фільтр тисячі різних моделей та обрав найкраще.

Якось у пропозиціях Instagram
я знайшла бренд суконь з Одеси Cucheryachi, який мене вразив.

Я почала шукати, де їх можна поміряти, й так дізналася про шоурум на Воздвиженці Fashion Concierge. Мені одразу сподобалася їхня підбірка одягу – усе концептуальне, українське й дуже моє. Минуло вже два роки, і я досі люблю цей простір.

У мене є теорія, що шопінг заради шопінгу вже нікому не цікавий. Люди хочуть концепції, прагнуть приходити до своїх і по своє.

Якщо бракує грошей – тут йдуть назустріч і пропонують занести їх наступного дня.

У цьому шоурумі тебе завжди зрозуміють. Власниця – Люда – підбере тобі правильний розмір або зателефонує і розповість, коли можна приїхати за новою моделлю. Якщо бракує грошей – тут йдуть назустріч і пропонують занести їх наступного дня.

Я люблю концепції скандинавських шоурумів, де представляють дуже ретельно підібрані речі. Усі вони схожі за естетичними, життєвими концепціями та підходами. І у Fashion Concierge мені близький принцип, за яким тут зібрали одяг та аксесуари. Мені залишається обрати з речей, які подобаються, щось стовідсотково моє та необхідне. Без втрати часу, нервів та грошей. Думаю, ця ніша буде розвиватися далі, зокрема в Україні.

Концепт-стор Hvoya: взуття
та сумки у ретростилі

Де: вулиця Велика Житомирська, 30-А


З самого початку речі від Hvoya вразили мене своїми формами та кольорами – вони справді вміють із цим працювати.

Дізналася про бренд Hvoya вже дуже давно,
ще до появи шоуруму.

Цей бренд робить сумки та взуття з натуральної шкіри, усі моделі в одній стилістиці. Ціни – прийнятні, а їхня філософія відповідає моїй роботі в Made in Ukraine.

Речі здаються трішки старомодними, але вся ця витонченість та естетика дуже близькі мені. Для мене продукти Hvoya асоціюються із засновницею естетичного журналу La Boussole Танею Поло.

Крім того, мені подобається мультифункціональний простір шоуруму, де продають одяг, взуття, квіти та прикраси. З одного боку, це наслідок дорогої оренди в Києві, коли підприємці не завжди можуть самостійно винаймати приміщення. З іншого – круто, що ти можеш в одному місці зробити все.

Холодний чай Fuze Tea® – це несподіване поєднання смаків натурального чаю, соковитих фруктів та запашних квітів.

Такі різні інгредієнти, що створюють гармонію смаку та надихають на нові відкриття. Наприклад, знайти час для себе, перезавантажитися та краще дослідити рідне місто: його історію, гастрокультуру чи нічне життя. На випадок спраги під рукою завжди є пляшечка холодного чаю Fuze Tea®.

Матеріал підготовлено за підтримки

Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.