Для яскравих вихідних необов’язково їхати з Києва – нові враження та секретні місця завжди можна знайти в рідному місті. Іноді варто зробити лише кілька кроків убік чи проміняти центр на віддалений район. І починається зовсім інша історія.

Спільно з Fuze Tea® ми розпочинаємо серію тематичних путівників про те, як провести канікули в Києві.

Для цього матеріалу ми попросили Олексія Макаренка, редактора музичного медіа та співорганізатора київських вечірок, розповісти про улюблені місця для нічного відпочинку.

Олексій Макаренко

редактор музичного проєкту Katacult

Київ – це, безумовно, бурхливий казан різних подій, нових промоутерів і форматів. Але розвиток самих тусовок у підвішеному стані. Пік уже минув, а для подальшого стрибка чогось бракує. Держава ще не розуміє, що рейви – це частина сучасної культури, вони породжують туризм. До нас готові приїжджати європейці, тому що їхня публіка втомилася – на їхні вечірки ходить планктон, який уже навіть не танцює. А тут вони потрапляють на умовну «Схему» і бачать 5 000 людей, які, м’яко кажучи, закипають. «Вау, ось він забутий старий рейв – у Києві».

Період, коли я проводив багато часу поза домом (золотий час моєї тусовки), вже минув. Тепер я працюю і їжджу в клуби брати інтерв’ю, а ставлення до вечірок теж стало більш професійним. Починаю звертати увагу на всілякі дрібниці – звук не той, світло не те, швидко стає нудно. Можливо, це профдеформація. Тепер найкращі вечірки – це після вечірок. Коли можна зібратися вдома і просто поговорити без зайвого шуму.

Наливайка «Чорний капітан»:
стартер

Де: вулиця Велика Житомирська, 13

У таких місцях формувалася київська тусовка, яка тепер ходить у Closer.

«Чорний Капітан» – це одне з «київських» місць, тут панує справжній дух міста.

Воно відрізняється від усього насадженого – бургерних, піцерій, нав’язливої барної культури. Це просте місце, куди люди приходять пити чистий алкоголь. Без ілюзій. Для мене «Чорний Капітан» – ідеальний заклад, куди можна зайти перед вечіркою; тут усе просто – приходиш з друзями, п’єш дешевий алкоголь, потім йдеш у наступне місце.

Вперше я тут побував завдяки друзям, вони люблять естетику похмурих міських наливайок. Ми разом влаштували невеликий тур – зайшли в кафе «Трамвайчиків», побували в «Реанімації» на Подолі та в «Чорному Капітані». Найчастіше я тут п’ю сопліцу (польська настоянка – ред.) або горілку – обожнюю чистий алкоголь.

Вперше я тут побував завдяки друзям, вони люблять естетику похмурих міських наливайок

Зустріти тут можна кого завгодно: режисерів, художників, музикантів. У вітрині стоїть костюм лицаря, зараз його, щоправда, прибрали, аби відремонтувати.

Усі колись починали з таких знакових клубів, як «ХLIB», були студентами, грошей не мали, тому пили в закладах типу «Чорного Капітана».

Бар «Окно»: місце для препаті

Де: вулиця Богдана Хмельницького, 33


Бари на вулиці мають свій особливий
вайб, це як у дитинстві гуляти
під під’їздом у дворі.

Люблю цей заклад за те, що він вуличний, і за велику кількість друзів.

Я був тут з першого дня його роботи, «Окно» відкрили мої знайомі. У барі весело та шумно, це мотивує тусуватися.

Тут проводять виставки локальних художників, періодично влаштовують вечірки, запрошують діджеїв, організовують барахолки. Але найбільш популярна розвага, звісно, – теніс.

Ніколи не очікуєш, йдучи по Богдана Хмельницького, потрапити на таку тусовку. Влітку тут так багато людей, що вони стоять в арці. Це європейський формат. У Берліні заходиш у центральний магазин Adidas, і одразу двері у двір, відчиняєш, а там – бургери смажать, грає діджей, той же теніс чи кікер стоїть. Люблю цей вайб – ще не вечірка, але вже препаті. «Окно» – це теж місце для препаті. Сюди класно прийти після довгого спекотного дня, випити пива, знайти друзів. Приходиш: «О, привіт-привіт, погнали у Closer. Давай!» І так минають вихідні.

Бар Tom Sour: п’янка в стилі панку

Де: вулиця Софіївська, 6


Справжнє божевілля
в серці Києва.

«Кислий Том» – заклад мого друга та колеги Моржа. Інколи хочеться прийти в бар і просто напитися. Це місце саме для такого.

Тут можна бути самим собою. Бармен не буде довго зясовувати солодкий чи гіркий коктейль вам потрібен і може вказати на двері, якщо йому щось не сподобається. Мені такий підхід до душі. Ще тут проводять дикі вечірки TURBOJUGEND, на яких ви запросто можете зустріти панк-гурт, що грає в стрингах і латексних костюмах.

Я люблю цей бар за панк-атмосферу, яка близька мені ще з юності, коли грав у панк-гурті. У мені тоді вирував нонконформізм, який досі певною мірою лишився. Ми робили журнал «Північ» про електронну музику, але по-панківськи: ніколи не парилися з дизайном, дозволяли героям говорити матами й про наркотики. Теперішній наш проєкт Katacult – теж панківська тема, ми не відштовхуємося від комерційних ідей та ідеалів, робимо так, як нам самим подобається.

River Port: нічний клуб на березі
Дніпра

Де: вулиця Нижній Вал, 67


River PORТ – це берлінський клуб CDV (Club der Visionäre) по-київськи.

Ми прийшли на вечірку моїх знайомих промоутерів – Criminal Practice.

Це одна з небагатьох молодих промогруп, яка змогла досягти хорошого рівня. За ними приємно спостерігати, вони справді розвиваються з кожною своєю подією.

Criminal Practice намагаються просувати в Україні своє впізнаване звучання. І мені здається, що River PORT ідеально підходить для такої музики. Простір, поруч річка – те, що потрібно. Сьогодні Criminal Practice привезли грати француза Leo Pol.

River PORT – цікавий майданчик. Уперше Я ознайомився з клубом дуже давно і спочатку негативно ставився, а потім мої друзі-грузини зробили тут афтепаті. І це було дуже круто: багато сонця, світла, річка, хочеш танцюєш, хочеш засмагаєш. І вау. Після цього я закохався. River PORТ – це берлінський клуб CDV (Club der Visionäre) по-київськи, він також біля річки та має вечірково-відпочивальний настрій.

Спортивна станція «Зеніт»:
ранок після вечірки

Де: Труханів острів


Узагалі на станції «Зеніт» проводять змагання
із запливу на байдарках. Тут розташований найбільший гребний канал України.

Якось ми з командою ходили по Трухановому острові в пошуках локації для події, хотілося знайти щось біля води.

Так випадково натрапили на цю станцію. Вона розташована подалі від основних доріг острова, її оминають туристи. Тому тут тихо, чисто, панує атмосфера дитячого спортивного табору, можна почілити після нічного вриву або зустріти світанок, сонце встає якраз над бухтою.

Хоча всі світанки тусери зустрічають у клубах, підвалах та ангарах, Я люблю зранку вийти на «Лісовий причал» у Closer, усередині все шумить і гримить, а ти сидиш на свіжому повітрі й спостерігаєш перше вранішнє сонце.

Бар Тhe cinematographer’s party:
денні вечірки в неділю

Де: вулиця Велика Житомирська, 34


Дуже класно, що з’являються такі місця, як TCP, куди можна просто прийти та відпочити у колі друзів.

Бар TCP відкрили нещодавно.
Я бував тут кілька разів на вихідних,
і мені дуже сподобалася.

Можна прийти в обід у неділю та відпочити, відкинути думки, що завтра понеділок.

Мені розповідали, що бар відкрив хлопець з Москви, який працював у продакшені і захотів зробити заклад для креативної тусовки. Інтер’єр цікавий: тут зібрані предмети з різних барахолок і навіть стоїть орган, на якому інколи грають.

Тепер у Києві немає спеціальних місць, куди можна цілеспрямовано піти після вечірки. Люди не готові сприймати заспаних тусовщиків з великими очима. І дарма, тому що найкращі тусовки відбуваються після вечірок, коли всі збираються на афтери, слухають якусь свою музику і до понеділка гуляють.

Fuze Tea® чорний чай зі смаком лимона – класичне поєднання смаків натурального чорного чаю та освіжного лимона, який створений для поціновувачів традиційних смаків.

Такі різні інгредієнти, що створюють гармонію смаку та надихають на нові відкриття. Наприклад, знайти час для себе, перезавантажитися та краще дослідити рідне місто: його історію, гастрокультуру чи нічне життя. На випадок спраги під рукою завжди є пляшечка холодного чаю Fuze Tea®.

Матеріал підготовлено за підтримки

Щоб сторінка завантажувалася коректно, рекомендуємо відімкнути Adblock у браузері.