Ми живемо в чудові часи, коли можна публічно визнати – я не люблю прибирати! Не люблю витрачати свій вихідний на пил під диваном чи збирати шерсть свого собаки з килима після довгого робочого дня. Адже всі ці турботи можна делегувати технологіям і гаджетам. При цьому не відчувати докорів сумління й сміливо запрошувати маму в гості.

Разом із брендом iRobot розповідаємо історії трьох героїв, які чесно визнають свою нелюбов до прибирання.

«Я дуже люблю свого собаку, але ненавиджу прибирати його шерсть із килимів»

Анна Хаєцька, живе із сином і собакою у квартирі

«Я не люблю пилососити
в будинку»

Лєра Галич, живе з чоловіком і двома дітьми в будинку

«Я ненавиджу прибирати пил, який постійно з’являється»

Саша Жиляєв, живе у 
квартирі з племінницею

«Я дуже люблю свого собаку, але ненавиджу прибирати його шерсть із килимів»

Анна Хаєцька, живе із сином і
собакою у квартирі

Пес і довгий ворс

У мене пес джек-рассел. Ця порода страшенно линяє, його шерсть по всій квартирі. Спочатку я думала, що це проблеми з харчуванням і доглядом. Тому накупила вітамінів, шампунів, спреїв з аргановою олією, купала, вичісувала, додавала риб’ячий жир в їжу ‒ усі собачники жахалися, коли я розповідала про догляд за Джеком. А потім я прочитала, що якщо ця порода собак живе у квартирі, то линяє цілий рік. Це мене заспокоїло.

У нашій квартирі темна підлога й світлу шерсть Джека на ній особливо видно. Наприклад, як тільки покупаєш собаку, він гасає всією квартирою, обтрушується від води – і вже його шерсть у кожному кутку від ванни до вітальні.

А ще Джек любить лежати на диванах, я дозволяю йому це робити. Щоб не чистити все, на чому він любить спати, я просто застеляю дивани пледами й змінюю на чисті кожного тижня. Мені так шкода собак, які вимушені лежати та спати лише на своєму місці. Це ж так приємно, коли ти працюєш, а біля тебе тихенько спить маленький тепленький клубочок.

До того ж у нас килими в кожній кімнаті, бо я страшенна мерзлячка (і так не чути, коли собака цокає лапами по підлозі). І от Джек найбільше любить килим із довгим ворсом, лягає на нього спиною та чухає її.

Вважаю, що всі проблеми з прибиранням шерсті можна вирішити з мінімальним витрачанням часу. Наприклад, доручити це техніці, а вільні хвилини витратити на прогулянку із собакою в парку.

Емоційний стан і чистота вдома

За тим, наскільки ретельно я прибираю, можна визначити мій емоційний стан. Якщо в мене стресова ситуація, я вичищаю кожну шпаринку. Можу витратити на це всі вихідні. Навіть якщо буде додатковий третій вихідний – я знайду, що помити. Потім можу тиждень ходити з кріпатурою, але у квартирі все блищатиме. А коли я емоційно спокійна, мені шкода вбивати свій час на прибирання, я запрошую клінінг. Часом сприймаю прибирання як медитацію, коли думки самі собою заспокоюються. У голові, як і у квартирі, усе стає на свої місця.

Якщо в мене стресова ситуація, я вичищаю кожну шпаринку. Можу витратити на це всі вихідні.

Подруги, коли приходять у гості, шуткують, що відчувають себе, як у готелі. Для мене чистота – це необхідна складова для спокійної роботи. У квартирі має бути красиво, я хочу отримувати естетичне задоволення, перебуваючи вдома. Тим більше зараз більшість часу працюю не в офісі.

Зазвичай я прибираю щосуботи, щоб у неділю видихнути й відпочити. Раз на тиждень робот-пилосос проходиться із сухою та вологою чисткою й щотижня робимо звичайне прибирання квартири. Найбільше я ненавиджу пилососити, тому доручаю це синові, якщо він удома. На прибирання всієї квартири йде годин сім і мені дуже шкода цього часу.

За тим, наскільки ретельно я прибираю, можна визначити мій емоційний стан. Якщо в мене стресова ситуація, я вичищаю кожну шпаринку.

«Я не люблю пилососити в будинку»

Лєра Галич, живе з чоловіком і двома дітьми в будинку

Крихти від печива в
несподіваних місцях

Ми живемо в будинку, тому площина поверхонь у нас велика – прибирання займає багато часу. Крім того, є діти, і спершу це було розмазане всюди пюре. Тепер я постійно знаходжу по всьому будинку крихти від печива, а іграшки розкидані в усіх можливих місцях. З дітьми постійно додається різне прибирання. А ще, наприклад, у нас є сходинки, які незручно протирати.

Найбільше я не люблю мити сантехніку чи пилососити, тобто всі такі масштабні речі. Хоча відчуття, що в тебе чистенько, дуже приємне.

Для мене ж прибирання – це щось середнє між відпочинком і медитацією. Але тільки якщо я прибираю якісь дрібнички.

Про нескінченне прання

У мене є «фішка» – я часто відкладаю розвішування білизни. Коли вона вже випрана, ти собі думаєш: «Зараз розвішу, зараз розвішу», а потім відволікаєшся. У нас буває так, що ввечері випрались речі, а я забула їх дістати. Прокидаюсь уранці, розумію, що вони все ще лежать вологі, ставлю на полоскання або швидке прання і... знову забуваю. Увечері приїжджаю та знов те саме. Така історія може тривати до двох днів. 

Про командну роботу

У нашій сім’ї ми без проблем ділимо всі домашні обов’язки між собою, адже разом легше. Ще час від часу допомагає клінінгова служба. «Глобальним» прибиранням займається мій чоловік Женя: він миє підлогу, пилососить. Донька Єва може також допомогти з прибиранням й помити посуд. У нас є посудомийна машина, та іноді легше помити руками, і вона з радістю допомагає. Для мене ж прибирання – це щось середнє між відпочинком і медитацією. Але тільки якщо я прибираю якісь дрібнички. Тому я, наприклад, перекладаю та сортую речі, розставляю на поличках книжки, рамочки, статуетки.


Мій найдієвіший лайфхак – не смітити, виділити під усі речі свої місця та завжди їх туди складати. Так усе завжди можна знайти, щоправда, це не завжди працює в нашому ритмі. Але ми намагаємося.

Мій найдієвіший лайфхак – не смітити, виділити під усі речі свої місця та завжди їх туди складати. Так усе завжди можна знайти, щоправда, це не завжди працює в нашому ритмі. Але ми намагаємося.

«Я ненавиджу прибирати пил, який постійно з’являється»

Саша Жиляєв, живе в квартирі з племінницею

Пил, пил, пил

Я живу на Позняках, переїхав сюди з Дніпра. І от я вважаю, що Київ – місто пилу. Чому? Я живу на 11 поверсі й у мене постійно збирається пил із вулиці. Наприклад, якщо ввечері прибрати у квартирі, то наступного дня щось уже помітно почне накопичуватися. Вважаю, це тому, що поруч дорога, на районі мало газонів і зелені. У Дніпрі я постійно жив із відкритими вікнами й таких проблем не було. Мені страшно уявити, що в людей, які живуть на другому поверсі мого будинку.

Про чесний хейт прибирання

Моє життя й так схоже на суцільний жарт, тому краще мені не прибирати, аби ще більше не смішити людей навколо. Ну, наприклад, я якось прибирав і зламав пилосос і меблі.

Моє життя й так схоже на суцільний жарт, тому краще
мені не прибирати, аби ще більше не смішити людей навколо.

Найважче прибирати в моїй квартирі під ліжком, під столом і на кухні. І я чесно ненавиджу все, що пов’язане з прибиранням. Мені здається, що це просто марна трата часу. Я не люблю витирати цей пил, не люблю мити посуд і підлогу, але люблю, коли чисто. Гірше за прибирання лише сидіти вдома на карантині.

Раз на тиждень до мене приходить домробітниця: через кількість пилу в місті та племінницю, що мешкає в сусідній кімнаті, рідше прибирати не виходить. Після її роботи я заходжу в чисту квартиру, моя душа радіє. Племінниця мені не допомагає з прибиранням – вона творча особистість, це не для неї [сміється].

На вихідних я можу самостійно приготувати їжу, помити посуд – для мене це максимум. Хоча прасувати все ж іноді люблю. Буває, увечері на мене щось находить, я сприймаю це як медитативний процес. Але таке трапляється рідко. А ще я просто помираю без посудомийки. Вважаю, що це найкращий винахід людства після пральної машини.

Прийміть і відпустіть свою нелюбов до прибирання – вас ніхто не засудить :)

Сміливо витрачайте вільний час на сон, хобі чи домашніх улюбленців. А прибирання пилу у важкодоступних місцях і чистку килимів залиште розумним роботам.

iRobot – піонер в індустрії побутових роботів

На сьогодні помічники від iRobot є одними з найпопулярніших у світі. Мільйони девайсів бренда прибирають будинки на всіх континентах, покращуючи рівень життя та підвищуючи комфорт людей. Компанія iRobot приділяє особливу увагу розробленню та впровадженню нових технологій.

Два головні напрями компанії – роботи-пилососи iRobot Roomba та роботи-пилотери iRobot Braava. Це сучасна розумна техніка з Wi-Fi, системою навігації та запатентованими технологіями для ефективного прибирання. Навіть у найтемніших куточках вашої домівки.

Матеріал підготовлено за підтримки

Бісить прибирати шерсть?

З роботом-пилососом iRobot Roomba ‒ це не проблема. Усі моделі мають дві турбощітки для максимально ретельного прибирання як шерсті, так і пилу, навіть на килимах.

А головне – після робота-пилососа у вашому будинку буде справді чисто.

Дістало постійно ходити з пилососом будинком?

Роботи-пилососи iRobot Roomba використовують інтелектуальну навігацію, аби побудувати детальну мапу квартири. У мобільному додатку iRobot Home виберіть, які кімнати прибрати та коли.

Ви навіть можете вказати конкретну ділянку для прибирання, хоч під столом! У вашому будинку буде справді чисто.

Дістало постійно ходити з пилососом будинком?

Роботи-пилососи iRobot Roomba використовують інтелектуальну навігацію, аби побудувати детальну мапу квартири. У мобільному додатку iRobot Home виберіть, які кімнати прибрати та коли.

Ви навіть можете вказати конкретну ділянку для прибирання, хоч під столом! У вашому будинку буде справді чисто.

Готові до втілення мрії? З іпотекою від KredoBank можете вже зараз планувати переїзд до власної оселі, придбавши її на первинному чи вторинному ринку.

Кредит видається без комісії, ставка стартує від 8% за перший рік, участь власними коштами – від 20%, а термін повернення – до 240 місяців. Ще й видають до 4 мільйонів гривень. А якщо ваші надходження, наприклад, зарплата, обслуговуються у KredoBank, на вас чекає знижка 2% до ставки.

Пил сміється з ваших спроб його позбутися?

Технологія Dirt Detect у роботах-пилососах iRobot Roomba дозволяє швидко прибрати ділянки квартири, де сміття скупчується найбільше. А бокова щітка встановлена так, щоб ретельно вимітати бруд уздовж стін і в кутах.