Здається, усі вже вивчили прості правила екологічного підходу до життя: купувати менше речей, брати каву в своє горнятко та уникати поліетиленових пакетів. Це хороший старт, однак багато інших наших щоденних дій мають уплив на навколишнє середовище, зокрема – на забруднення океану. Тому до цієї проблеми треба підходити більш комплексно та зважувати доцільність навіть наших звичних дій.

Системний підхід заради зниження впливу на довкілля обирає і 
Garnier. Їхня ініціатива трансформаційних змін називається Green Beauty. Разом із брендом ми створили проєкт, який допоможе зрозуміти, який уплив на навколишнє середовище мають твої щоденні рішення. Слідкуйте, як на ваші дії реагує океан.

На чому поїдеш покататися сьогодні ввечері містом? 

Велосипед

Електросамокат

Як би не було складно їздити вверх схилами Києва, саме їзда на велосипеді, не буде шкодити довкіллю – екологічніше лише ходити пішки.

Самокати, які активно виходять на український ринок, не такі екологічні, як можуть здатися на перший погляд. Звісно, вони завдають менше шкоди довкіллю, ніж авто. Однак у порівнянні з велосипедами – це менш екологічна опція, якщо брати до уваги викиди під час їхнього виробництва, транспортування та технічного обслуговування.

Ти плануєш оновити гардероб на осінь. Куди підеш по речі?

Масмаркет випустив екологічну колекцію – розгляну її

У мене є улюблений локальний бренд – придбаю в нього

Бренди все частіше випускають колекції з перероблених матеріалів. Те, що для цього не використовують нову сировину, не може не тішити. Та все ж варто враховувати, що на збір, перероблення матеріалів і транспортування речей до українських магазинів іде багато ресурсів. Тому, за можливості, краще купувати такі колекції в локальних виробників.

Екологічні колекції – позитивна тенденція, але поки що такі ініціативи не співмірні з упливом масмаркету на навколишнє середовище. На фешн-індустрію припадає 10% усіх викидів СО2 у світі. Скоротити їх можна, обираючи колекції від локальних брендів, зменшуючи так ресурси, які йдуть на транспортування.

А які в тебе стосунки зі світлом удома?

Завжди вимикаю,
коли виходжу
з кімнати

Люблю, коли ввечері в усій квартирі світло, ще й ліхтарики вмикаю!

Здається, вимикати світло в кімнаті – така дрібниця, проте має реальний уплив на навколишнє середовище. Не забуваючи вимикати світло в кімнаті, ти зменшуєш викиди парникових газів в атмосферу, а отже – сповільнюєш потепління й «закислення» вод океану.

Розуміємо. Так хочеться створити затишок удома, особливо під час осінніх вечорів. Проте така маленька звичка, як вимикати світло в кімнаті, якщо ти там не перебуваєш, може відчутно вплинути на навколишнє середовище – і на твій рахунок за електроенергію на додачу.

На що звертаєш увагу, коли купуєш продукт у пакованні?

На позначку «еко»

На маркування матеріалу

Не завжди всі продукти з позначками «еко» мають підстави вважатися такими. Тим паче більшість паковань, які придатні до перероблення, мають відповідні позначки. Навіть пластик типу PET і PP приймають на ресайклінг на станціях «України без сміття».

Здається, ти сортуєш сміття вдома або на шляху до цього! Саме маркування матеріалу допомагає зрозуміти, чи придатний він для повторного перероблення. Після того, як ти здаєш такий пластик, з нього виготовляють перероблені матеріали, що, своєю чергою, допомагає відмовитися від виробництва первинного пластику.

Як любиш заварювати чай?

У пакетику

У чайнику

Дослідження виявили, що один чайний пакетик при заварюванні виділяє 11,6 мільярда частинок мікропластику. Це більше, ніж об’єм мікропластику, який у середньому людина споживає за рік. А що, якщо пакетик не з пластику? Що ж, погані новини: навіть ті паковання, які бренди виготовляють із натуральних волокон, використовують пластик для герметизації – тому пакетиків усе ж краще уникати взагалі.

Саме в такому форматі купувати чай екологічніше. В ідеалі, бери на вагу у власну тару. А ось чайних пакетиків краще уникай і надалі – при заварюванні вони можуть виділяти шкідливий для довкілля мікропластик.

Ти плануєш вирватися з друзями на вихідні в Одесу. Як дістанешся?

Літаком

Поїздом

Перельоти шкодять навколишньому середовищу, виділяючи великі об’єми СО2 в атмосферу. На авіацію припадає близько 2% усіх світових викидів вуглекислого газу. Саме тому екоактивістка Ґрета Тунберг відправилася до Нью-Йорка не на літаку, а на яхті. А до чого тут океан? Він поглинає СО2, через це збільшується температура води та зростає її кислотність, що може негативно впливати на морське життя.

Не просто так екоактивістка Ґрета Тунберг відмовилася від подорожі до Нью-Йорка на літаку та вирішила плисти на яхті. І хоч потяг не назвеш екологічним транспортом, але він точно продукує менше викидів за літак. Якщо порівняти подорож Мадрид – Лондон на літаку та в потязі, то останній виділить майже втричі менше СО2 в атмосферу. Отже, океан поглине менше вуглецю.

Як очищуєш шкіру обличчя?

Протираю обличчя диском із косметичним засобом

Умиваюся гелем чи
пінкою

Знімаючи вечірній макіяж можна використати не один ватний диск, а їхнє виробництво не назвеш екологічним: на вирощування бавовни йде багато води та при цьому застосовують пестициди, які впливають на глобальне потепління – отже, шкодять океану.

Звісно, зменшити використання ватних паличок і дисків – перший крок до екологічної б’юті-рутини. Але необов’язково взагалі відмовлятися від використання тоніків чи міцелярної води, коли можна взяти на озброєння багаторазові патчі. Однак, окрім користування екопатчами, ще зверни увагу на «зелені формули» в самих засобах догляду.

У супермаркеті почали продавати біорозкладні пакети. У що тепер складеш свої продукти?

У біорозкладний пакет – він же не поліетиленовий

У багаторазову торбинку, яку ношу із собою

Дійсно, біопакети мають спеціальні домішки, завдяки яким розкладаються значно швидше за пластикові. Водночас вони все одно небезпечні для природи, оскільки деякі з них можуть перетворюватися на мікропластик. Учені вважають, що в океані є щонайменше 5 трильйонів його частинок загальною вагою близько 250 тисяч тонн.

Так, на виробництво торбинки теж ідуть ресурси, однак цей варіант залишається найбільш екологічним завдяки довговічності й можливості багаторазового використання.

Як багато продуктів не встигаєш з’їсти та викидаєш у смітник?

Стараюся не більше 10–20%

Майже завжди більше 50%

Навряд чи у світі можна знайти людину, яка жодного разу в житті не викидала їжу. Проте головне, аби це не перетворювалося в постійну звичку. Прості правила – планувати харчування й не купувати більше продуктів, ніж можеш з’їсти – допоможуть зменшити негативний уплив на навколишнє середовище.

Імпульсивні покупки в супермаркеті, залишки позавчорашньої вечері та авокадо, яке залишилося забутим на дні холодильника – усе це потім потрапляє спочатку в смітник, а потім на сміттєзвалище. «Але це ж органіка! Перегниє в добриво», – можеш ти заперечити. Однак екоактивісти з тобою посперечаються: органічне сміття, яке потрапляє на сміттєзвалище, не менш небезпечне за пластик, оскільки виділяє метан, який пришвидшує зміни клімату.

Так тримати!

Океан тебе любить і накриває чистою хвилею добра

За сміттям уже не видно дна!

Океан сумує, адже навіть ці стосунки на відстані роблять йому боляче.

Упс, усе погано!

Океан – це ми. Наш клімат, наша їжа та наше майбутнє.

Давай не дамо йому потонути у пластикових стаканчиках

Garnier запроваджує стратегію Green Beauty для трансформаційних змін за принципами сталого розвитку

Більше переробленого й перероблюваного паковання. До 2025 року для всієї продукції бренда буде застосовуватись 100% вторинно перероблений пластик, який на 100% придатний до вторинного перероблення та багаторазового використання.

Більш екологічні формули. До 2025 року будуть покращені показники екологічного профілю 100% нових продуктів Garnier.

Більше відповідально закупленої сировини. Сьогодні Garnier допомагає 670 громадам світу отримати нові можливості за допомогою програми відповідальних закупівель сировини. До 2025 року кількість таких громад зросте до 800.

Більше відновлювальної енергії у виробництві. До 2025 року всі виробничі об’єкти бренда стануть на 100% вуглецево-нейтральними завдяки використанню енергії з відновлювальних джерел.

Більших зусиль у боротьбі із забрудненням пластиком. Garnier долучились до громадської організації Ocean Conservancy для боротьби із забрудненням пластиковими відходами.

Матеріал підготовлено за підтримки