Іра


27 років


Іра

27 років


Це стан, у якому я можу думати лише про цей стан. Небо, навіть хмарне, здається занадто яскравим. Тіло як осінній лист, який поїла жовтнева рудувата іржа – усе скручується. Складно дихати, складно навіть перевернутися в ліжку з боку на бік. Перед очима яскраві спалахи, навколо різкі запахи. Місцями дивні й не очікувані: то морський бриз, то квашені яблука, то кальян із солодким фруктовим димом. З кожною хвилиною стан змінюється, і я з розчавленого слимака перетворююся на пічку, усередині якої вибухає попкорн. Зернята стріляють у моїй голові й зачіпають одне за іншим нервові закінчення. У цьому стані мені одночасно боляче, від чого відчуваю себе нікчемною, і велично, бо усвідомлюю, що маю всередині себе невидиму силу, яка може вкласти мене на лопатки та якій я підкорююся.

 

Олександр


35 років


Олександр

35 років


У 12 років я сприймав це, як щось надприродне, не розумів, що зі мною відбувається. Тепер з кожним роком стаю все терплячішим до цього: інколи, якщо треба, можу навіть триматися й не давати взнаки, хоча почуваюся дуже вразливим.

Я бачу лише 15 % того, що відбувається переді мною. Решту 85 % займають незакінчені полотна ван Гога, підсвічені стробоскопом: усе блимає, пливе, сяє, і від цього починає сильно нудити. Якщо я бачу це, то знаю, що в мене лишилося 10 хвилин, щоб закінчити справи й знайти місце для піт-стопу: прохолодне, тихе й темне приміщення, де зможу лягти та заплющити очі.

Будь-який стук, звук або крик наче проходять через підсилювач і множаться на десять. Децибели відлунюють болем у голові. Це дуже дискомфортний досвід, а я не люблю дискомфорт. Відчуваю, що це час, викинутий з мого життя.

 

Олеся


27 років


Олеся

27 років


Спочатку у верхній частині спини з’являється напружений клубок. Наче забиті м’язи сплелися у вузол, і їх ніяк не можна розплести. Коли я відчуваю це, знаю, що зараз ця грудка напруги підніметься до голови та поселиться в одній з її половин. Болітиме довго, точно кілька днів. Перед очима пелена чи то з марлі, чи то з флізеліну – суцільна матовість, сепія, дуже хочеться протерти очі.

Це приходить завжди, коли я припиняю чути себе, коли більшу частину доби займаюся роботою – організм фізично вкладає мене в ліжко. Наче карає, просить подумати про свою поведінку. Але думати в такому стані складно.

Потрібно скасовувати всі справи, усі зустрічі, наводити лад усередині голови. І, тільки коли знаходиш гармонію, чуєш прохання тіла, робиш йогу для себе, а не на показ, і відшукуєш ліки, які спрацьовують. Можеш одного дня прокинутися серед ночі після того, як увечері іржавий цвях проріс у скроню, і відчути, що не стало гірше. Отже, на ранок усе, можливо, мине.

Я бачу лише 15 % того, що відбувається переді мною. Решту 85 % займають незакінчені полотна ван Гога, підсвічені стробоскопом: усе блимає, пливе, сяє, і від цього починає сильно нудити.

Лола


23 роки


Лола

23 роки


Коли ми зустрілися вперше, мені було 13 років, я сиділа в мами на роботі й писала шкільний твір. Аж раптом стало дуже боляче, та мама не повірила, подумала, що я лінуюся робити завдання. З того часу що 2–3 тижні ситуація повторюється. Я дивлюся на світ, а здається, що переді мною фото, яке дуже висвітлили в Snapseed’i: кольорів майже не лишилося. Тим часом у голові з’являється щось, що трохи менше черепа, воно розхитується з кожним моїм кроком, б’ється об стінки, і це не просто біль: десь там мені відчуваються мої очі. А потім усе минає за годину, якщо я маю таблетку, або за 2–3 дні, якщо втратила мить, коли ліки ще могли допомогти. Ще якийсь час уся їжа здається кислою, тепла вода – гарячою, усе тіло дуже чутливе, боляче вдихати, геть немає сил, але все це краще за біль. Я знаю, що перемогла, коли з’являються сили на прості речі, наприклад випити кави.

 

Кароліна


30 років


Кароліна

30 років


Інколи я п’ю по сім знеболювальних пігулок на день замість сніданку, обіду, вечері. Власне, замість дня. Так було в моєї бабусі, так було в моєї мами, але зі мною це трапляється частіше за них. Інколи все починається після келиха червоного вина, інколи – після того, як з’їла горіхи; буває через різку зміну погоди, нерви, нестачу сну. Але найчастіше – без причини.

Якось посеред дня перед очима з’явилися величезні світлові плями. Так наче я довго дивилася на сонце, а потім відвела очі в сторону. Зазвичай після такого засліплення за кілька хвилин звичні зображення повертаються, але тоді цього не сталося. Хвилин сім я бачила перед собою лише кола яскравого світла, а потім у скроню встромили тупу палицю. Сильно, швидко, безжально. І цей біль лишився зі мною локалізованою плямою.

 

Саша


26 років


Саша

26 років


Мені потрібні тиша, темрява й ліки, щоб мене попустило. Я залишаюся сам на сам із собою й відпочиваю, уповільнююся, менше рухаюся, мовчу. Якщо вчасно не знайти під рукою анальгетик, хвиля накриє з головою, і доведеться випливати цілу вічність.

Біль буквально фонтанує через мене, й одного разу, коли це відчуття зігнуло мене над раковиною, я зателефонувала у «швидку», сказала, що мені погано. Але лікарня на сусідній вулиці від мого дому – ніхто не приїхав за мною, порадили йти самій. Довелося писати пост на Facebook, щоб хтось, хто поруч, відвів мене, бо сама я не могла пересуватися. Це був єдиний раз, коли мені поставили крапельницю, і від неї стало легше.

Якщо вчасно не знайти під рукою анальгетик, хвиля накриє з головою, і доведеться випливати цілу вічність.

Ця проблема


мігрень

Ця проблема – мігрень

І це не просто головний біль, а складне неврологічне захворювання, що складається з різних фаз і має різні симптоми. А головний біль – це лише один із них. Атака мігрені може тривати від 4 до 72 годин і супроводжуватись «аурою», тобто візуальними ефектами, нудотою, непереносимістю світла чи звуків. Не всі хворі на мігрень звертаються до лікаря. За різними оцінками, з тих, хто звертається, тільки близько 40 % отримують правильний діагноз 4 5. Часто хворі, які потребують профілактичної терапії, не отримують її 6 7.

Критерії діагностики мігрені

• приступи головного болю тривалістю від 4 до 72 годин, які не виходить зняти за допомогою пігулок;
• пульсуючий односторонній головний біль або біль, інтенсивність якого наростає;
• нудота або блювота внаслідок головного болю;
• дискомфорт від яскравого світла або гучного звуку;
• поява яскравих плям або розмиття зображення перед очима 8 9 10.

Критерії діагностики мігрені

• приступи головного болю тривалістю від 4 до 72 годин, які не виходить зняти за допомогою пігулок;
• пульсуючий, односторонній головний біль, або біль, інтенсивність якого наростає;
• нудота або блювота внаслідок головного болю;
• дискомфорт від яскравого світла або гучного звуку;
• поява яскравих плям або розмиття зображення перед очима.8 9 10.

Для діагностики та визначення підходу до лікування необхідно звертатися до лікаря-невролога.

Teva впроваджує новий підхід до превентивного лікування мігрені.

ТОВ «Тева Україна» – провідна міжнародна фармацевтична компанія зі штаб-квартирою в Ізраїлі, яка спеціалізується на розробці та виробництві генеричних й оригінальних лікарських засобів та активних фармацевтичних інгредієнтів.

 

Інформаційний матеріал підготовлений редакцією.
Інформація про знак для товарів і послуг Teva («Тева») – на правах спонсорства.
За деталями звертайтеся до:
ТОВ «Тева Україна» за адресою: 01042, Київ, проспект П.Тичини, 1в, 9 пов., +380 44 594 70 80, NPS-UA-00112

Матеріал підготовлено за підтримки

Заметки/сноски в тексте
Каждый grid - отдельная заметка
Первая колонка -- номер заметки
Вторая колонка -- текст заметки
Числовое обозначение для сноски в тексте обязательно в формате верхнего индекса 999999

1

Global Burden of Disease Study.

Lancet 2017;390(10100):1211–59;

2

Дослідження глобального навантаження захворювання.

Lancet 2017;390(10100):1211–59;

2. Blumenfeld AM et al. Cephalalgia 2011;31:301–15;

3

Перехресне телефонне опитування хворих на

мігрень (n=350)

4

Всесвітня організація охорони здоров’я.

Довідник порушень, пов’язаних з головним болем,

і світових ресурсів, 2011.

Доступний на сайті: World Health Organization.

Доступ у грудні 2017 р.;

5

Дослідження глобального навантаження захворювання.

Lancet 2017;390(10100):1211–59;

2. Blumenfeld AM et al. Cephalalgia 2011;31:301–15;

6

Lipton RB et al. Headache. 2013;53(1):81–92;

7

Lipton RB et al. Neurology, 2007;68(5):343–9.

8

Lipton RB et al. Neurology. 2003;61(3):375-382.

9

Комітет з класифікації головного болю

Міжнародного товариства з вивчення головного болю (IHS).

Cephalalgia. 2018;38(1):1-211.

10

Burstein R et al. J Neurosci. 2015;35(17):6619-6629;

Cady RK. Headache. 2007;47(suppl 1):S44-S51;

Charles A. Headache. 2013;53(2):413-419;

Charles A. Lancet Neurol. 2018;17(2):174-182;

Farooq K et al. Contin Educ Anaesth Crit Care Pain. 2008;8(4):138-142;

Комітет з класифікації головного болю

Міжнародного товариства з вивчення головного болю.

Cephalalgia. 2013;33(9):629-808;

Kelman L. Headache. 2004;44(9):865-872;

Linde M. Acta Neurol Scand. 2006;114(2):71-83.