Під загрозою опинилися три історичні будівлі на розі Прорізної та Володимирської в Києві. Землю під ними планують продати приватній компанії для «реконструкції» під офісний центр із магазинами, рестораном і підземним паркінгом. Активісти кажуть, що за угодою може стояти ексфутболіст, колишній капітан і тренер збірної України та віднедавна голова Української асоціації футболу Андрій Шевченко. Пояснюємо, що відбувається.

Що відбувається

Київрада хоче продати ТОВ «Златовлад» земельну ділянку на Прорізній, 25-А площею 0,09 га (9 соток). На ній розташовані відразу три будівлі: Прорізна, 25-А – прибутковий будинок, який є щойно виявленим об'єктом культурної спадщини; Прорізна, 25-Б – флігель цього будинку і Володимирська, 43-В – ще один флігель. Усі три споруди вже належать «Златовладу».

Проєкт рішення про продаж землі передбачає реконструкцію «під офісний центр із магазинами, рестораном і підземною автостоянкою». Про знесення будівель у проєкті рішення не йдеться, однак, за чинним законом, під поняття реконструкція підпадають будь-які будівельні роботи в межах фундаменту. Неодноразово «реконструкцією» в Києві прикривали знищення історичних будівель екскаваторами. Саме тому активісти, які захищають культурну спадщину, почали бити на сполох, коли зʼявився проєкт рішення.

   

Це порушує чинне законодавство, оскільки об'єкти культурної спадщини можна виключно реставрувати

– наголосили в громадській організації «Мапа реновації». 

   

Будинок на Прорізній, 25А, 2015 рік. Фото: Alina Vozna

Проєкт рішення вже погодили три комісії Київради: бюджетна, земельна й з охорони культурної спадщини. Щоправда, дві останні рекомендували відмовитися від формулювання «реконструкція». Комісія з охорони культурної спадщини запропонувала замінити слово «реконструкція» на «реставрацію, реабілітацію та пристосування».

Утім, для реставрації будівлі власнику взагалі не треба купувати землю під нею, достатньо взяти її в оренду, пояснює в коментарі The Village Україна юрист і памʼяткоохоронець Дмитро Перов. Якщо ж ділянка в оренді й будинок знесуть, то прокуратура може визнати недійсним договір оренди й повернути землю місту.

«У цьому випадку «Златовлад» саме купує ділянку. Крім того, що це створює низку додаткових питань при вирішенні справи в суді, як-то повернення сплачених коштів, ділянку ще й можна перепродати через ряд афілійованих ТОВ, застосувавши принцип «добросовісного набувача». Згідно з цим принципом, третій покупець не зобовʼязаний знати про добросовісність походження речі в першого продавця, вона презюмується, – розповідає Перов. – Отже, вони купляють ділянку радше навіть не заради того, щоб знести пам’ятку, а для того, щоб мінімізувати правові наслідки такої дії. Обмежити відповідальність».

Вартість ділянки теж викликає запитання. Згідно з проєктом рішення, вона має скласти 15,3 млн грн. Але це не відповідає ринковій вартості, вважає Перов: «На ринку така ділянка продавалася би від 1 млн євро, тобто десь 40–45 млн грн». До прикладу, ділянка приблизно такої ж площі на Андріївському узвозі продається за 46 млн грн.

Цікаво, що статутний капітал компанії «Златовлад», за даними Opendatabot, складає 6,6 млн грн, а збитки за 2022 рік склали понад 63 млн грн.

Київрада мала розглянути проєкт рішення про продаж ділянки на сесії 2 листопада 2023 року, потім 18 січня 2024-го. Але обидва рази його зняли з порядку денного. Наступне засідання Київради має відбутися 8 лютого. 

Чому ще цей проєкт рішення проблемний

Ділянка, яку хочуть продати, розташована в центральному історичному ареалі Києва й у буферній зоні об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Софія Київська. Для будь-яких будівельних робіт у центральному ареалі потрібен дозвіл Міністерства культури. А будівництво в буферній зоні Софійського собору має бути погоджене з комітетом ЮНЕСКО.

Будинок на Прорізній, 25-А має охоронний статус. У 2011 році він був занесений до переліку щойно виявлених обʼєктів культурної спадщини. Це значить, що його не можна знищувати, пошкоджувати чи видозмінювати, його можна тільки реставрувати.

   

Позиція департаменту така: на цьому обʼєкті має бути тільки реставрація. Жодної нової будови, жодної реконструкції там не має бути

зазначила в коментарі «Укрінформу» голова Департаменту охорони культурної спадщини Марина Соловйова.

   

У департаменті також наголосили, що охоронний статус мають і будинки поруч (на Володимирській, 41/27, 41, 43, 45, 45-А). 

 

Активісти вийшли на акцію проти знищення памʼятки архітектури на Прорізній. Фото: «Спадщина»

Що це за будинки

Основна будівля на ділянці (Прорізна, 25А) – це триповерховий цегляний будинок із декоративними елементами в дусі історизму. Його головний фасад виходить на Прорізну, але зараз він захований від очей перехожих за рекламним банером. 

 

Памʼятка на Прорізній, 25-А захована за рекламним банером. 

Будинок звели в 1890-х роках за проєктом київського архітектора Олександра Кривошеєва. Тоді ділянкою володів лікар, директор Олександрівської міської лікарні Микола Страдомський і його родина. Пізніше до будинку добудувалифлігель (Прорізна, 25-Б). Разом вони були частиною однієї садиби.

   

Пам'ятка – зразок вдалого формуван­ня мистецького образу споруди відпо­відно до високих вимог щодо будинків, розташованих у центрі міста, при мак­симально економному застосуванні архітектурних засобів, обмежених ви­користанням лише лицьової цегли

– пишуть про будинок укладачі енциклопедії «Звід памʼяток історії та культури України».

   

 Садибу використовували як прибутковий будинок. У 1916 році там працювало Товариство безоплатних літніх санаторних колоній для хворих дітей незаможного єврейського населення Києва. 

У радянський час будинок націоналізували. Верхні поверхи стали комунальними квартирами, перший – займали торгові приміщення. Фасад реконструювали, щоби зробити торгові вітрини. До флігеля добудували мансардний поверх.

 

Будинок на вул. Прорізна, 25-А. Фото: «Мапа реновації»

 

 Флігель на вул. Прорізна, 25-Б. Фото: «Мапа реновації»

Ще один будинок на цій ділянці – флігель із неоготичним декором, що стоїть у дворі й має адресу Володимирська, 43. Його звели наприкінці 19 – початку 20 сторіччя як одноповерховий, потім добудували другий поверх. 

У 2000-х у ньому розміщувався Київський медичний центр проблем слуху та мовлення «СУВАГ», поки будинок не виставили на приватизацію. Хоча прокуратура визнала рішення про продаж незаконним, повернути флігель до комунальної власності не вийшло: новий власник встиг перепродати його.  

Флігель на вулиці Володимирська, 43. Фото: «Мапа реновації»

Поряд із ділянкою, яку хочуть продати, стоять ще три історичні будівлі: вулиця Прорізна, 27; Прорізна, 27/43 і Володимирська, 41. Від них залишились лише фасади.

 

Власник той самий – ТОВ «Златовлад». Разом це історичний квартал із шести будинків, на місці яких потенційно може зʼявитись «офісний центр», адже реконструкція на практиці не раз ставала звичайним демонтажем до фундаменту

– кажуть у «Мапі реновації».  

   

Фото: «Мапа реновації»

До чого тут Андрій Шевченко 

Першим про причетність Андрія Шевченка до сумнівної купівлі землі на Прорізній повідомив активіст Дмитро Перов.

   

До мене дійшла інформація, що ви – футболка збірної якого є в моїй шафі, людина-гордість України та справжня легенда «Динамо» – маєте стосунок до запланованого будівництва на місці пам'ятки на Прорізній, 25-А

написав Перов. 

   

Згідно з проєктом рішення, покупцем земельної ділянки є ТОВ «Златовлад». За оцінкою аналітиків Youcontrol, це ТОВ, імовірно, є компанією-оболонкою й співпраця з ним «може завдати фінансових збитків». Керівником компанії, за даними системи, є Сергій Кравченко (людина з таким імʼям також посідає керівні посади в 42 компаніях, є засновником у 60 і занесена в базу корупціонерів). Водночас одним із засновників «Златовладу» зазначений Андрій Шевченко. 

На звʼязок із Шевченком також може вказувати той факт, що Сергій Кравченко був одним із керівників «Фонду Андрія Шевченка» (наразі головою фонду є сестра ексфутболіста Олена Шевченко). Сама ж благодійна організація зареєстрована якраз за адресою вулиця Прорізна, 25-А.

Редакція The Village Україна звернулася до агенції Gres Todorchuk, яка співпрацює з Андрієм Шевченком у медіакомунікаціях, із проханням підтвердити чи спростувати причетність до діяльності «Златовлада», однак відповіді не отримала. 

Ми також звʼязалися із ТОВ «Златовлад» за офіційним номером телефону. Пані, яка взяла слухавку, себе не назвала й сказала, що «вперше чує» про наміри компанії купити землю на Прорізній. Контакти керівництва вона відмовилася дати, але пообіцяла передати їм наше прохання про коментар. На момент публікації статті ніхто з керівників фірми не звʼязався із нами. Якщо це станеться, ми доповнимо цей матеріал.