Верховна Рада 3 жовтня проголосувала в першому читанні за законопроєкт №2143-3 «Про місто Київ – столицю України». Цей законопроєкт – четвертий за останній час, який має на меті «поліпшити функціонування» органів місцевого самоврядування у Києві.

Зокрема, у місті планують розділити повноваження міського голови та голови КМДА, створити магістрат і ратуші та відновити районні ради. Розбираємо основні зміни, які пропонує закон.


1. Посади міського голови та голови КМДА розмежують

Законопроєкт передбачає розмежування посад і повноважень міського голови Києва та голови Київської міської державної адміністрації. Сьогодні обидві посади очолює одна людина.

Міський голова очолюватиме київський магістрат – виконавчий орган Київської міської ради, головуватиме на засіданнях Київської міської ради, вноситиме на розгляд Київради рішення та навіть підписувати міжнародні договори, що стосуються Києва.

Голова КМДА має наглядати за дотриманням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність органів виконавчої влади.

Серед повноважень голови КМДА – можливість оскаржувати у суді рішень Київради та місцевих рад. Підставою для цього може бути порушення «публічних інтересів територіальної громади».

Зараз, згідно з чинним законодавством, міського голову обирають кияни, голову ж КМДА призначає президент України. Чинний закон «Про місто Київ» від 1999 року не дає чіткої відповіді, чи можливе поєднання посад міського голови та голови КМДА. Проте є рішення Конституційного суду: «Київську міську державну адміністрацію має очолювати лише особа, обрана Київським міським головою, яка президентом України призначається головою Київської міської державної адміністрації».


2. Створять київський магістрат

Зараз КМДА є органом виконавчої влади міста та паралельно виконує функції виконавчого органу Київської міської ради.

Новий законопроєкт пропонує створити київський магістрат, який стане виконавчим органом лише Київської міської ради. Магістрат братиме участь у виконанні державних програм на території Києва та реалізовуватиме рішення Київської міської ради.

Також закон надає право магістрату на підставі рішення Київської міської ради відчужувати у власність територіальної громади міста майно, яке має «важливе значення для забезпечення потреб міста».

«В інших українських, крім Києва є міськрада і є виконком, виконком є виконавчим органом загальної юрисдикції ради. Магістрат, який планують створити, і є виконкомом по своїй суті.

У новому законопроєкті міський голова має більше повноважень щодо виконавчого органу, ніж за загальними правилами, які є у законі «Про місцеве самоврядування». Він більш вільний у призначенні людей до магістрату. Міський голова і міська рада обираються прямими виборами, і тому якщо голова не має більшості у раді, то часто починаються «торги» за посади у виконком».

Анатолій Ткачук

директор з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства»


3. Відновлять районні ради

У Києві вже були районні ради, які ліквідували у 2010 році. Закон пропонує повернути ці органи місцевого самоврядування – вони мають стати так званими представниками територіальних громад районів.

Натомість районні державні адміністрації пропонують ліквідувати. Райради опікуватимуться школами, садками, лікарнями, комунальним майном та торгівлею.

«Районні ради існують у європейських містах, де проживають більше як 80 тисяч людей. Це робиться для того, щоб вирішувати частину питань «сьогодні на сьогодні» простіше і з користю для місцевих жителів.

Думаю, для Києва буде абсолютно нормальним існування районних рад, бо міська рада у вирішенні поточних питань достатньо далека від жителів районів. Наприклад, питання паркування у дворах, вивезення сміття, зелені насадження та інше – це має бути на контролі тих, хто знаходиться поряд. А от загальна міська політика здійснюється міською радою».

Анатолій Ткачук

директор з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства»


4. Створять ратуші

У кожному районі Києва створять ратушу – окрему будівлю, де будуть зосереджені органи місцевого самоврядування відповідного району. Ратуша буде центром надання соціальних та адміністративних послуг. У будівлі ратуші також здійснюватимуть особисті прийоми депутати райрад.

Обкладинки: Анна Бобирєва та Юлія Наконечна для The Village Україна