В українських школах досі немає секс-освіти. Щоб надолужити прогалину й навчитися говорити із самим собою й дітьми про інтимність, близькість, фізіологію та почуття, не червоніючи, ми запустили нову рубрику про сексуальну освіту. У цьому матеріалі зібрали різні елементи попкультури, що мають спростити цю розмову. Книжки для дітей різного віку про базові правила гігієни дорослішання, книжки для дорослих про задоволення та стосунки, а також серіали, фільми ти шоу про кордони, стосунки й секс.

 Раніше ми розповідали, навіщо дітям сексуальна освіта і якою вона має бути.

Що подивитися

   

«Сексуальна освіта»

Sex Education

Ми просто не могли не згадати про цей серіал у добірці. У «Сексуальній освіті» базові уроки про сексуальну освіту та підліткові проблеми, які стають інсайтами для людей різного віку в форматі історії про британську школу. Десь смішні та наївні, а десь такі, що порушують багато роздумів про стосунки.

Трейлер серіалу «Сексуальна освіта»

Де подивитися: Netflix

«Сексіфіксація»

Sexify

Серіал 2021 року, який охрестили «Сексуальною освітою» по-польськи. Події в серіалі розгортаються в технічному університеті Варшави, програмістка Наталя розробляє застосунок з оптимізації жіночого оргазму, що спонукає її говорити та думати про секс. Звісно, у Наталі є подруги, з якими можна обговорювати оргазм, а заразом і по-новому досліджувати себе. 

Трейлер серіалу «Сексіфіксація»

Де подивитися: Netflix

«Особливий»

Special 

Раян – гей-підліток із церебральним паралічем, який вирішує змінити своє життя, щоб прожити його яскравіше. Попереду – цікава пригода з вечірками, знайомствами, стосунками, упередженнями, комплексами та спробою з усім цим упоратися. 

Трейлер серіалу «Особливий»

Де подивитися: Netflix

«Закони насолоди»

The Principles of Pleasure

Документальний мінісеріал, у якому наука розвінчує популярні міфи про сексуальність і задоволення. У кожному з трьох епізодів порушують теми фізіології, способів отримання оргазму, гормонів, а також емоційної складової: збудження, чуттєвості, атмосфери та згоди.

Трейлер серіалу «Закони насолоди»

Де подивитися: Netflix

«Великий рот»

Big Mouth

Анімаційний серіал про перехідний вік – це чесна розмова про полюції, менструації, сексуальну орієнтацію, збудження та залежність від порно у форматі пригодницької комедії про друзів-підлітків. За мультсеріал відповідає комік Нік Кролл, який зробив одне з найкращих сучасних скетч-шоу, разом зі своїми друзями дитинства, із якими разом проживав пубертат. Сьомий сезон вийшов у жовтні, він буде передостаннім для проєкту.

Трейлер серіалу «Великий рот»

Де подивитися: Netflix

«Статеве виховання»

Sex Ed.

Фільм про статеве виховання в школі розповідає історію Едді, учителя середніх класів. Після першого уроку він розуміє, що його учні не отримують ніякого статевого виховання. Едді вирішує це виправити, хоча сам не дуже досвідчений у цій сфері.

Де подивитися: Megogo

«Сексуальне життя студенток»

The Sex Lives of College Girls

Студентки-першокурсниці отримують багато свободи та спокус, коли оселяються в кампусі коледжу в Ессексі. Їхнє доросле життя починається зі знайомства з хлопцями, розмов, сексу й відстоювання кордонів. За проєкт відповідає Мінді Кейлінг, яку ви можете пам’ятати за «Офісом».

Трейлер серіалу «Сексуальне життя студенток»

Де подивитися: Megogo

Що почитати дорослим

   

«Як бажає жінка»,

Емілі Нагоскі

Емілі Нагоскі – американська секс-педагогиня та дослідниця, авторка бестселера Come As You Are. У книзі «Як бажає жінка» Нагоскі з наукової точки зору, посилаючись на реальні історії жінок, розповідає про зв’язок між мозком і лібідо. 

«Кінчай»,

Лорі Мінц

Науковиця Лорі Мінц, яка викладає курс із психології сексуальності в Університеті Флориди, провела ґрунтовне дослідження, що охоплює сфери біології, соціології, культурології, лінгвістики та сексології. Мета – дослідити, чому кожна друга жінка віком від 18 до 35 років зазвичай не отримує оргазму під час сексу з партнером. Спойлер: причина не в жінках, а в суспільстві, культурі та навіть мові. Авторка радить читати книжку не лише жінкам, а й чоловікам.

«Давайте поговоримо про ваш останній секс»,

Єн Кернер

Сексолог і психотерапевт Єн Кернер аналізує сценарій статевого акту пар, щоби допомогти вирішити конфлікти та зберегти стосунки. У книзі він відверто розповідає про різні способи отримання задоволення, налаштування психологічного та сексуального зв’язку з партнером, вихід на новий рівень у стосунках і повернення згаслих почуттів за допомогою пестощів.

«Тіло, секс, шлюб. Історія інтимних стосунків в українських традиціях»,

Ірина Ігнатенко

Етнологиня Ірина Ігнатенко, спираючись на українські традиції та фольклор, описує ставлення різних поколінь українців до власного тіла й тілесності, особливості весільних обрядів і контрацепції, пологи та заборони.

Що почитати дітям

   

«Малечі про інтимні речі»,

Юлія Ярмоленко

Базова книжка для найменших про те, чому ми прикриваємо інтимні органи білизною, як за ними доглядати, як поводитися у громадських вбиральнях, чому виникає ерекція, що таке менструація та звідки беруться діти.

«Віточка-квіточка та її дівочі справи»,

Юлія Смаль

Відверта історія дівчинки Віти, якій скоро виповниться 10 років – її тіло змінюється, а разом із ним й емоції. Юлія Смаль із гумором розповідає про життя дівчинки перехідного віку, підсвічує її страхи та сумніви, допомагає здолати сором і порозумітися з іншими. 

«Я і він. Про хлопчаче без секретів»,

Юлія Смаль

Книга про дорослішання хлопців, у якій у легкій формі описано фізичні та емоційні зміни, які відбуваються у хлопчиків на шляху дорослішання. Текст книжки підкреслює нормальність цих процесів, що допомагає хлопчикам відчувати себе комфортніше зі своїм тілом та емоціями.

«Повага. Хлопцям про кохання, секс і згоду»,

Інті Чавес Перес

Це посібник із сексуальної освіти для хлопців-підлітків про те, як підходити до розуміння сексу та стосунків у 21 столітті. Інті Чавес-Перес, який є експертом із сексуального виховання та має багаторічний досвід роботи з підлітками, простою мовою пояснює важливі аспекти про згоду, стосунки, тілесність, гендерну ідентичність і сексуальну орієнтацію.

«Дітям про інтимне. Так і Ні. Почуття»,

Пауліна Ауд

Важливою частиною секс-освіти є розуміння власних кордонів. Ця книжка допомагає їх вибудувати, захистити та навчитися говорити «ні». Також вона відкриє дитині спектр почуттів і допоможе зрозуміти себе й інших.

«Звідки беруться діти»,

Рейчел Грінер

Інклюзивна книжка про зачаття, вагітність, пологи та стосунки людей. У книжці є приклади різних сімей: людей з інвалідністю, самотніх мам або татусів, людей із різним кольором шкіри або батьків однієї статі.

«Без маячні про перші місячні»,

Юлія Ярмоленко

Секс-педагогиня Юлія Ярмоленко зібрала в цій книжці найпоширеніші міфи про місячні, а також реальні історії жінок, які допоможуть краще зрозуміти, що саме відбувається з дівчинкою, коли вона дорослішає. 

Що подивитися на YouTube?

   

«Сексуальна освіта» 

Курс, рекомендований для шкіл Міністерством освіти й науки, розроблений спільно з платформою Prometheus.

Stories  

Шоу для підлітків, у якому зірки діляться історіями про свій перший сексуальний досвід. 

«Розгуглимо про секс» 

Експерти та фахівці розповідають про запити на тему сексу, які найчастіше гуглять українці.

«Цнотливчики»

Шоу про сексуальність для підлітків, зняте підлітками.

«Я_й_ЦЕ» 

Контент для дошкільнят, розроблений спільно з дитячим простором «Пташеня» – першим дитсадком у Львові, де є сексуальна освіта.

«Країна сонячних зайчиків» 

Соціальний проєкт гумористичної студії «Мамахохотала», у якому ведучий шукає відповіді на важливі соціальні теми. Зокрема, говорять про секс-освіту та ставлення до неї широкого загалу.