У національному центрі «Український дім» планують зробити реставрацію та змінити концепцію діяльності. Побудували його 1982 року, за задумом архітекторів центром п’ятиповерхової будівлі є спіральний колодязь, навколо якого розташовані приміщення.

Після запуску тут розташовувався музей Леніна, а з часів незалежності – конгрес-центр, в якому попри його призначення проводили ярмарки та зайняли частину приміщень під склади Музею історії Києва. Сьогодні «Український дім» – це більше як 18 тисяч квадратних метрів площі, з яких використовують лише 8,8 тисячі квадратних метрів.

У оновленому центрі проводитимуть презентації, конференції та виставки, відкриють освітні та комунікаційні простори, та, можливо IT-хаб.

Про те, як планують «перезавантажити» національний центр, розповіла директорка «Українського дому» Ольга Вієру.

Фото: Юля Тунік

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Перший поверх

За радянських часів на першому поверсі розташовувалася статуя Леніна. Скульптура сягала четвертого поверху. Нині цей простір вільний і не виконує жодних функцій. В «Українському домі» планують співпрацювати з митцями – влаштовувати експозиції, щоб використовувати простір.

Другий і третій поверхи

Нині на другому поверсі проводять конференції та семінари. Тут припинять влаштовувати ярмарки, які «вбивають імідж закладу». Приміщення другого поверху – це великі камерні виставкові простори, які в майбутньому використають як коворкінги, освітні майданчики, зали для концертів. Також планують створити книгарню та крамницю з речами українських дизайнерів. «Щоб люди могли прийти і зустрітися з друзями, побачити виставку, перекусити і купити щось на згадку», – розповідає директорка «Українського дому» Ольга Вієру.

На третьому поверсі думають розмістити українські культурні інституції: Український культурний фонд, Український інститут, Інститут книги.

Четвертий поверх

Сьогодні увесь четвертий поверх «Українського дому» займає склад Музею історії Києва. Фонди музею зберігаються тут уже 15 років. «Музей історії Києва у майбутньому можуть розмістити у Гостиному дворі, але це питання поки вирішується», – розповідає директорка.

На четвертому поверсі планують зробити музей «Українського дому».

П’ятий поверх

На цьому поверсі наразі розміщені зали для конференцій. Його можуть зробити виставковим: створити тут Музей приватних колекцій сучасного мистецтва.

Дах концертної зали

На даху планують побудувати скляну конструкцію, під якою розташують виставкову зону, кейтерінги та ресторани.