26 травня на ВДНГ відбудеться перший регіональний захід фестивалю Burning Man в Україні.

Співорганізатори Precompression Kyiv 2018 Олександр Овсянко та Ярослав Корець розповідають The Village Україна, що таке Burning Man, що дає заходу офіційний статус і чого варто чекати від події у Києві.

Що таке Burning Man?

Олександр Овсянко: Burning Man – це фестиваль незалежного мистецтва, який щороку збирає десятки тисяч людей у пустелі Блек-Рок у Сполучених Штатах. Найбільш упізнаваним символом фестивалю є величезна дерев’яна скульптура людини, яку спалюють у вигляді ритуалу. Та головний фокус фесту не на рейві, кількості людей чи гучних іменах, а на якості спілкування.

Ярослав Корець: Для мене Burning Man є фільтром, який дозволяє збирати найбільш творчих, щирих і цікавих людeй зі всього світу. Головне, що те, де проходить захід, не має значення – хай це буде Блек-Рок, ПАР чи Україна. Через цей фільтр пройдуть лише творчі та самодостатні люди.

О. О.: На Burning Man можна побачити абсолютно різне мистецтво – від шедеврів до досить примітивних творів. Може здатися, що певні арт-об’єкти не мають жодного сенсу. Але з них ніхто не сміється. Це прописано в одному з принципів – ніхто, крім самого учасника не може визначати зміст його творів. Мова йде про толерантне ставлення до усіх проявів творчості. Тож натхнення, яке митці отримують на фестивалі, змушує їх прогресувати і шукати нові можливості для творчості.

Фото: Kurenivka Camp

Що таке Burning Man Precompression?

О. О.: Decompression і Precompression – це найвідоміші івенти, які проходять згідно з принципами Burning Man. Зокрема, наш формат Precompression – це вечірка локальної спільноти перед Burning Man. Її метою є не тільки підготовка до фестивалю, а й занурення людей у культуру спільноти бернерів. Це дає змогу всім охочим пережити досвід Burning Man без подорожі в пустелю.

Я. К.: Precompression стане першою регіональною подією Burning Man в Україні. Це захід, який задумали не задля отримання прибутку чи політичних дивідендів, а заради учасників. Урешті-решт, це перший захід, на території якого не можна буде придбати їжу чи напої, а лише подарувати чи прийняти їх як дарунок. У нас не буде дрес-коду, але абсолютна більшість учасників прийде в яскравих костюмах. Понад те, після закінчення фесту всі зможуть побачити його фінансові звіти.

О. О.: У нас немає мети масово популяризувати культуру Burning Man. Це захід для людей, які хочуть знайти місце для радикального самовираження у колі настільки ж цікавих і творчих особистостей. Водночас не можна сказати, що це захід винятково для людей, які вже мали змогу побувати на Burning Man у пустелі Блек-Рок. Зрештою, першим принципом фестивалю є радикальна участь. Тобто взяти в ньому участь може кожен.

 Precompression стане першою подією під брендом Burning Man в Україні

Чи є Precompression Kyiv офіційним заходом Burning Man?

О. О.: Це офіційний захід, авторизований Burning Man. До прикладу, Precompression у Києві є в розкладі офіційних регіональних подій фестивалю.

Я. К.: У 2017 році на українському таборі у межах Burning Man під назвою Kurenivka Camp ми довели, що поділяємо і виконуємо десять принципів фестивалю. Тож ми мали певний досвід комунікації і взаємодії з офіційними представниками Burning Man. Нам потрібно було лише виконати низку формальних кроків: наприклад, зареєструвати некомерційну юридичну особу – громадську організацію, яка може бути підписантом документів як організатор заходу.

О. О.: Угода з Burning Man Organization передбачає зобов’язання представляти культуру цієї спільноти і проводити заходи із дотриманням десяти принципів. Зокрема, це відсутність комерційної основи, а також вимога оприлюднити фінансову звітність про подію.

Я. К.: До того ж ми чекаємо на приїзд бернерів із Литви, Латвії і США. Вони приїдуть підтримати нас і поділитися своїм досвідом побудови ком’юніті.

 Це захід для людей, які хочуть знайти місце для радикального самовираження у колі настільки ж цікавих і творчих особистостей

Як будуть організовувати Precompression Kyiv?

О. О.: Захід передбачає демонстрацію творчих проектів спільноти. Фактично кожен учасник заповнює порожню кімнату змістом та сенсом. Тобто люди можуть разом створювати щось прикольне, причому робити це завдяки власним ресурсам. Це принциповий момент, адже Burning Man проти спонсорства. Фестиваль міг би домовитися з будь-яким спонсором, але надає перевагу працювати за рахунок пожертвувань і продажів квитків. Це надає Burning Man певну свободу.

Я. К.: Власне, так звана декомодифікація є ще одним принципом Burning Man – співтовариство фестивалю прагне до створення соціальних умов, вільних від фінансових угод, комерційного спонсорування чи реклами. Звичайно, ми використовуємо гроші як інструмент, тому що без них неможливо нічого зробити. Але ми схиляємося до застосування ресурсів, які в нас уже є – без залучення сторонніх коштів.

О. О.: При організації Precompression ми спираємося на досвід Burning Man. Організаторами  заходу є учасники. Всі є організаторами та відвідувачами одночасно – тобто абсолютно всі купують квитки. Таким чином ми забезпечуємо матеріальний ресурс для проведення івенту. На отримані гроші ми придбаємо всі необхідні матеріали і витратимо їх на творчість людей, які не мають на це ресурсів. Зрештою, фестиваль також стабільно підтримує грантами молодих художників.

Певна річ, у цьому є і виклик – ресурси треба шукати самим учасникам. Утім, Burning Man усе-таки є простором для людей, які вже чогось досягнули в житті. Йдеться не так про гроші чи статус, як про освоєння певного навику. Адже якщо у тебе є певний скіл, ти можеш поділитися ним із кимось іншим.

Я. К.: Burning Man – це не прибуткова організація, і всі її фінансові звіти відкриті для громадського контролю. Оскільки Precompression у Києві пройде згідно з десятьма принципами Burning Man, ми також зберігатимемо прозорість. Тож після закінчення вечірки всі охочі зможуть ознайомитися з нашою фінансовою звітністю.

 Всі є організаторами та відвідувачами одночасно – тобто абсолютно всі купують квитки

Чого варто чекати від Precompression Kyiv?

О. О.: Якщо ви маєте енергію та ресурси, можете прийти і робити тут усе, що вважаєте за мистецтво. Ну або антимистецтво. Взяти участь у заході можуть і художники, і музиканти, і лектори чи волонтери.

Я. К.: У межах Precompression Kyiv кожен може реалізувати будь-яку творчу ідею, навіть найбільш божевільну. Це подія без цензури і журі, на якій художникам не потрібно узгоджувати свій арт чи концепцію з організаторами.

О. О.: Ми обговорювали можливість премодерації виступів, але врешті вирішили відмовитися від неї. У заявках ми вже отримали чимало цікавих пропозицій. Що ми визначили напевно, так це денну освітню програму і нічну програму з рейвом. Певна річ, невід’ємною частиною обох програм будуть мистецькі твори та інсталяції. Плануємо традиційно й вогонь!

Якою є тема Precompression Kyiv?

О. О.: Темою цьогорічного Burning Man є «Я, робот». Ми вирішили, що лінію партії треба витримувати, і обрали темою Precompression штучний інтелект. Утім, для того щоб взяти участь у вечірці, не обов’язково готувати щось на цю тему – ми розглянемо всі пропозиції.

Я. К.: «AI думкою багатіє» – цю риму на українське прислів'я було дуже складно перекласти для англійської версії нашого сайту. Ця фраза кожному скаже про своє. Мені в ній бачиться не тільки алегорія на тему року Burning Man, але й сатира на повальне захоплення технологіями, боготворення Ілона Маска та медіа-простір, перенасиченний історіями про штучний інтелект, тотальний блокчейн і неодмінну неминучість сингулярності.

 Невід’ємною частиною обох програм будуть мистецькі твори та інсталяції

Чому локацією для заходу обрали ВДНГ?

Я. К.: Відверто кажучи, локацію було знайти дуже складно. Ми отримували пропозиції про безкоштовне проведення івенту на технічно підготовлених і комерційно успішних майданчиках. Але комерційна успішність у цьому випадку зіграла проти.

Утім, обравши 13-й павільйон ВДНГ як локацію, ми взяли на себе і соціальну місію. У цьому павільйоні розташована Арт-резиденція Виставкового центру, це некомерційне об’єднання вільних художників. Цим заходом ми хотіли привернути увагу спільноти до цього місця і допомогти йому фінансово. Гроші, які ми платимо за оренду, підуть на ремонт будівлі.

Як подати заявку на участь у Precompression?

Я. К.: Оформити заявку можна на офіційній сторінці. Заявки від потенційних учасників ми приймаємо до 20 квітня, щоб мати час підготувати програму і розклад.

О. О.: 14 квітня о 15:00 годині ми запрошуємо усіх у 13-й павільон ВДНГ. Під час цього заходу кожен зможе подивитися на локацію і познайомитись зі спільнотою. Сподіваємося, це надихне митців та волонтерів, і кожен зрозуміє, як саме він буде брати участь у подготовці до Precompression.

Обкладинка: Олена Петросюк