Нещодавно в Бригамському університеті провели дослідження щодо того, як чоловіки й жінки сприймають загрози під час вечірніх прогулянок. Виявилося, що жінки відчувають вищий рівень тривоги й значно частіше фокусуються на потенційних небезпеках.

Людям, які помічають у себе ознаки підвищеної тривожності після вечірніх прогулянок, буде корисно відстежувати її рівень за допомогою інноваційних застосунків, як-от український стартап Anima. Команда пропонує пройти тест, під час якого система проаналізує психічний стан за рухом очей. Для цього достатньо мати лише компʼютер із вебкамерою.

Для читачів The Village Україна Anima зробили знижку 20% за промокодом «The Village». Пройти тест для відстеження психоемоційних станів можна за посиланням.

У чому суть дослідження Бригамського університету 

Жінки й чоловіки по-різному сприймають вечірні прогулянки: те, що для одних має вигляд звичайної вулиці, для інших є джерелом реальної загрози. Цю різницю наочно демонструє дослідження команди професора громадського здоровʼя Роббі Чейні.

Участь у ньому взяли близько 600 учасників, 56% із яких жінки. Опитуваним показували фотографії територій університетських кампусів і просили відзначити ділянки фото, які привертали їхню увагу.

Візуальні патерни жінок демонстрували постійну пильність і сканування периметра в пошуках потенційних загроз, що повʼязано з підвищеними рівнями тривожності. Натомість чоловіки зосереджувалися на центральних обʼєктах: самій доріжці, ліхтарях чи смітниках.

«Теплові карти уваги показують, про що думають люди, рухаючись цими територіями. Ми очікували на деякі відмінності, але не такі разючі. Це справді вражає», – розповідає професор Роббі Чейні. 

Дослідники наголошують, що під час планування громадських просторів слід враховувати різний досвід сприйняття й потреби в безпеці обох статей. Важливо також працювати над світом, де жінкам не доведеться постійно насторожуватися через загрозу насильства й відчувати підвищену тривогу. 

«Цей проєкт допоміг підняти обізнаність про відмінності в життєвому досвіді жінок і чоловіків. Я сподіваюся, що тепер, маючи конкретні дані, ми зможемо започаткувати потрібні зміни», – розповідає співавторка дослідження Алісса Баєр.

Як Anima оцінюють психоемоційні стани

Anima поєднує технологію ай-трекінгу з добре відомими психометричними тестами й аналізує біомаркери уваги. На основі аналізу відбувається оцінка різних психічних станів: тривоги, депресії й рівня стресу – навіть у ситуаціях, де самооцінка може бути ненадійною.

Тестування Anima конфіденційне, система використовує камеру для визначення маркерів погляду й записує лише його координати. Відео чи зображення не записуються й не зберігаються.

   

ЩО?

Партнерська знижка від нейротехнологічної платформи Anima 

Промокод на знижку 20%: The Village

 ДЛЯ ЧОГО?

Для відстеження психоемоційних станів і підвищення продуктивності

   

Зображення: Gender-Based Heat Map Images of Campus Walking Settings: A Reflection of Lived Experience

   

 матеріал підготовлено за підтримки Anima