В Україні створили дизайнерські колекційні фігурки Кото, прототипом яких став герой народної казки Котигорошко. Першу колекцію під назвою Fighting Figures присвятили одвічному протистоянню та незламності українського духу. Автором проєкту є дизайнер та архітектор Макс Мацвейко.

Яка історія в КОТО

Кожна культура має свого національного героя, який надихає та втілює дух історії й боротьби. У Великій Британії, наприклад, це Робін Гуд, а в Японії – герой Момотаро. Одним із символів української ідеї є герой однойменної казки Котигорошко, який донедавна не мав фізичного втілення.

Про це задумався автор проєкту «Кото» Макс Мацвейко, коли читав народну казку дітям. Так Котигорошко, хлопчик надзвичайної сили, став прообразом Кото. 

«Як прообраз Кото, Котигорошко завжди обирав «битись, а не миритись». Він не відвертав очей від несправедливості, не потурав злу, а долав його. Так само і ми, українці, обираємо шлях боротьби. Символом якої й стали Fighting Figures», – кажуть у команді проєкту.

ЯКУ ЦІННІСТЬ МАЄ КОТО

Усі фігурки створюють в обмеженій кількості: майстри власноруч виливають форму, шліфують і наносять візерунок, тому двох ідентичних Кото знайти неможливо. Крім того, кожен екземпляр має вкладену сферу-серце, що сповнена сенсу та надає фігурці високого колекційного значення. До фігурок із Fighting figures вклали відстріляні гільзи, зібрані на полі бою в Україні. У наступних колекціях наповнення сфери відрізнятиметься.

Чому КОТО зацікавить колекціонерів

Кото – не лише артоб’єкт зі змістом, а й унікальна колекційна фігурка, цінність якої зростатиме з часом.

«Зазвичай колекціонери збирають картини, скульптури, антикварні вироби й інші мистецькі твори. Однак Кото виходить за межі стандартних об'єктів колекціонування. Це не просто фігурка, а символ сміливості, патріотизму та боротьби, що стали визначальними для українців», – кажуть у команді Кото.

Де придбати фігурки

Більше про першу колекцію фігурок Fighting Figures можна дізнатися на сайті проєкту, а придбати – у просторі галереї UART Gallery та магазинах-партнерах Ostriv і Gara.

Більше про фігурки КОТО

  

матеріал підготовлено за підтримки кото