Банк «ПУМБ» запустив другий сезон «БезуМОВНОЇ підтримки» – програми заохочення переходу на українську мову. Вона складається з Telegram-боту, що навчає правильно використовувати слова, підказує українські відповідники для фінансових термінів і пропонує виклики з тестовими завданнями, за виконання яких можна отримати подарунки.

Ще одна частина проєкту – YouTube-подкаст «Безумовно, українською». У ньому блогер Антон Мурафа розпитує відомих українців, як-от Васю Байдака чи Марка Куцевалова, про їхній досвід переходу на українську мову.

Чому запустили другий сезон програми

Упродовж перших двох місяців у програмі взяли участь понад 11 мільйонів, а до інтерактивів чат-бота приєдналися понад 25 тисяч українців. Тому ПУМБ вирішив запустити «БезуМОВНУ підтримку 2.0».

У другому сезоні Telegram-бот допомагає не лише вдосконалювати мову й вивчати фінансові терміни, він ще й поглиблює знання про українську культуру: музику, літературу, традиційну кухню.

Щоби зробити навчання цікавішим, до програми залучили кураторів тематичних тижнів: поета й волонтера Сергія Жадана, шеф-кухарку Ольгу Мартиновську, фольклористику Ярину Сізик, музичного оглядача та засновника @bezodnya.music Максима Нагорняка. Тим часом мовний подкаст продовжить відкривати нових цікавих гостей і їхні історії, що надихають переходити на українську.  

П’ять причин приєднатися до програми «БезуМОВНА підтримка»

 Отримати мотивацію й підтримку в опануванні рідної мови

Опанування мови – тривалий і складний, але водночас захопливий процес, під час якого надзвичайно важливою є підтримка оточення. Тому програма передбачає просту й ефективну систему мотивації: за виконання тестових завдань у чат-боті нараховують бали, які можна обміняти на подарунки чи переказати у фонд «ДонорUA». Крім того, у новому сезоні кожен із кураторів підготував окремі подарунки для тих, хто надасть найбільше правильних відповідей.

 Знайти корисні поради для переходу на українську 

YouTube-подкаст «Безумовно, українською» продовжить знайомити глядачів із досвідом, маленькими хитрощами та порадами відомих людей, які допоможуть швидше опанувати українську. Першим гостем другого сезону подкасту став музикант, телеведучий і військовослужбовець Коля Сєрга. А доки знімають наступні випуски, можна переглянути попередні за участю Василя Байдака, Даші Астаф’євої, Марка Куцевалова, Руслана Кузнєцова та Ксенії Сікорської.

 Поглибити знання про українські кулінарні традиції

Однією з кураторок програми стане Ольга Мартиновська – суддя шоу «МайстерШеф. Професіонали 2», засновниця «Першої кулінарної академії UA». У мовному чат-боті вона поділиться добіркою матеріалів з української кухні, наприклад, фірмовим рецептом пирога до родинного столу.

Через поезію Павла Тичини, Ліни Костенко, Івана Франка Ольга покаже, які страви класики любили найбільше. Крім того, вона розіграє свою книгу рецептів з автографом серед учасників, які нададуть найбільшу кількість правильних відповідей під час тижня її менторства з 25 вересня до 1 жовтня.

  Отримати нові знання про українську музику й фольклор

Серед менторів програми також будуть Ярина Сізик – фольклористка, культурна антропологиня й учасниця гурту «ЩукаРиба»  та засновник @bezodnya.music, музичний критик та оглядач Максим Нагорняк. Під час спільного менторського тижня з 9 жовтня до 15 жовтня вони відкриють учасникам музичний світ України. Як фольклористка, яка відроджує знання про українську культуру й ідентичність, Ярина вже підготувала для учасників завдання, які допоможуть віднайти прояви традиційної музичної культури в сучасному житті українців.

 Дослідити сучасну українську літературу

Письменник, поет, волонтер, лідер музичних груп «Жадан і Собаки» та «Лінія Маннергейма» Сергій Жадан стане ментором літературного тижня в чат-боті з 23 до 29 жовтня. Він покаже приклади авторських неологізмів в українській літературі та змотивує не боятися створювати власні, говорити вільно, натхненно писати вірші та пізнавати закони словотворення.   

«БезуМОВНА підтримка» стане в пригоді всім охочим вивчати українську: від школяра до бізнесмена чи іноземця, який тільки почав знайомитися з Україною. Щоби долучитися до програми, переходьте за посиланням на чат-бот.

Досліджувати мову разом з ПУМБ

   

матеріал підготовлено за підтримки ПУМБ