Пам’ятаєте, як мешканці Вілларібо та Віллабаджо змагалися між собою, хто краще та швидше миє посуд? Поява посудомийних машин вирішила їхні суперечки, адже ті поєднали все найкраще з обох міст: технологію, підходи й інструменти.

Схожим чином в Україні конкурували між собою сервісний і продуктовий бізнеси. Проте компанії-екосистеми, які поєднують роботу з обома напрямами, доводять успішною роботою на ринку, що це суперництво вже неактуальне.

The Village Україна разом із Sigma Software розповідають про напрями в сучасних IT-компаніях, як їх поєднують у Sigma Software та чому на їхні можливості мають звернути увагу як досвідчені розробники й початківці, так і ті, хто взагалі не хоче працювати в компанії, а мріє створити стартап.

Sigma Software – міжнародна компанія з українсько-шведським корінням, що має офіси в 19 країнах і надає послуги з ІТ-консалтингу клієнтам по всьому світу. Серед замовників Sigma Software – Volvo, Scandinavian Airlines, Verizon Media, DanAds, IGT, Formpipe, Knorr-Bremse й інші компанії, що працюють у понад 10 різних бізнес-доменах.

Протягом 20 років існування компанія з аутсорсингової виросла в зрілу сервісну компанію повного циклу розроблення з розвиненою екосистемою, до якої входять власний бізнес-інкубатор, освітній майданчик, бізнес-об’єднання компаній, своя продуктова лінійка тощо.

Екосистема Sigma Software налічує три основні блоки: бізнес, освіта та стартапи, до кожного з яких входять кілька елементів.

Бізнес

Sigma Software Group

Що це? Група компаній, до якої входять Sigma Software, IdeaSoft, Eventyr.

Для чого? Щоб сприяти розвитку бізнесу завдяки синергії різних компаній, людей та експертиз.

Кому приносить бенефіти?

  • Фахівцям компаній. Вони отримують ширшу кросекспертизу, менторську підтримку одне одного, можливість ділитися найкращими практиками, працювати на крутих проєктах для відомих брендів.
  • Бізнесам. Вони доповнюють одне одного в практиках, експертизах, хард- і софт-скілах, поглядах і культурах і працюють за добре відбудованими процесами. Завдяки 20-річному досвіду Sigma Software всім компаніям групи більше довіряють, тож вони мають серед замовників світові бренди.

Sigma Software входить до складу кількох груп компаній: насамперед це велика скандинавська група компаній Sigma, членами якої вони стали у 2006 році.

«На той час ми мали кілька пропозицій, але Sigma нам сподобалася схожими підходом до роботи й типом мислення. Вони були професіоналами з вибудуваною культурою взаємоповаги всередині компанії. Окрім того, вони не створювали суворої ієрархії, а поділяли групу на самостійні компанії, які були доволі мобільними та могли самостійно розвиватися. Ментально та з точки зору ведення бізнесу ми ще до приєднання були схожі на Sigma. У цій угоді ми також побачили для себе нові можливості для зростання. Ми розуміли, що для харківської компанії із 60 людей самостійний шлях до роботи з, наприклад, Volvo був би дуже довгим», – кажуть у Sigma Software.

Після цього компанія довго розвивалася органічно, але в певний період зрозуміла, що треба шукати партнерів. Тому у 2020 році виокремилася ще одна група компаній – Sigma Software Group, до якої, крім Sigma Software, доєдналися дві харківські компанії IdeaSoft та Eventyr, які зберегли свою ідентичність, менеджмент і певну автономність, але отримали можливості, які є у великої сталої компанії з розвиненим брендом.

UA Tech Network

Що це? Об’єднання компаній.

Для чого? Щоб підтримувати малі та середні бізнеси, які з початком повномасштабного вторгнення втрачають клієнтів. У синергії з великою сервісною компанією вони мають змогу зберегти себе, розвинутися та почати працювати з великими замовниками. Крім того, UA Tech Network допомагає залучати інвестиції до країни.

Кому приносить бенефіти?

  • Малим і середнім ІТ-бізнесам, що прагнуть нових проєктів.
  • ІТ-спільноті, що розвивається.
  • ІТ-спеціалістам, які хочуть стабільної роботи над цікавими проєктами.

UA Tech Network не є асоціацією, це саме обʼєднання, яке у 2022 році створили Sigma Software, IdeaSoft та UA Tech Club. До його складу нині входять кілька десятків українських ІТ-компаній загальною чисельністю понад 7800 працівників.

Мета обʼєднання – налагодити синергію між сервісними та продуктовими компаніями та знайти для них спільні точки дотику, адже в складні часи краще діяти разом.

Резиденти UA Tech Network можуть користуватися досвідом і широкою мережею звʼязків Sigma Software, оскільки вона має експертизу в 10 різних бізнес-доменах і контракти зі світовими брендами. У такому партнерстві невеликі компанії зможуть працювати зі світовими гігантами, отримувати менторську підтримку, маркетингове просування та більшу довіру клієнтів.

Продуктова лінійка

Що це? Власні продукти та продукти компаній-партнерів.

Для чого? Для розвитку продуктового бізнесу в країні.

Кому приносить бенефіти?

  • Фахівцям компанії, які бажають працювати над продуктом і мають можливість це робити в сервісній компанії.
  • Стартапам, що шукають можливості розвитку власного продукту.
  • Продуктовим компаніям, що завдяки нетворку й експертизі сервісної компанії отримують більше можливостей залучити замовників.

У синергії із сервісним бізнесом продуктовий може досягти значно більших результатів. Запорука успіху B2B-продукту в тому, що він першим розв’язує проблему бізнесу. Ідеї ​​таких продуктів виникають тоді, коли люди добре розуміють конкретну сферу та потреби компаній. Ці знання приходять із досвідом, який інженери отримують у консалтингових компаніях, коли працюють у різних доменах із широкою географією замовників і бізнесами різного розміру.

Приклад такої моделі роботи – проєкт Clean.io, який бореться зі шкідливою рекламою. Команда Sigma Software стала кофаундером, інвестором і співавтором цього рішення. Маючи реальний досвід роботи в домені, вони чітко бачили проблему на ринку та змогли розв’язати її, одразу отримавши високий інтерес із боку замовників.

«Нещодавно Clean.io придбала американська компанія HUMAN – один із лідерів на американському ринку кібербезпеки. За рік до цього вони також придбали ізраїльський стартап PerimeterX, тож тепер можна сказати, що ми є частиною команди, яка поєднує найкращі розуми України, Америки й Ізраїлю для впровадження ефективної кібербезпеки», – кажуть у команді Sigma Software.

Так само працюють й інші компанії групи. Наприклад, IdeaSoft на своїй базі створила продукт Global Ledger. Він пропонує унікальну послугу, яка перешкоджає кіберзлочинності та відмиванню грошей і дає змогу банкам вільно працювати з криптовалютами. Засновники проєкту завдяки тривалому та глибокому досвіду роботи з Blockchain і FinTech кілька років тому змогли чітко побачити майбутні проблеми, які виникатимуть у зв’язку зі зростанням популярності криптовалют.

Global Ledger успішно розвивається, а у 2021 році він вийшов на світовий ринок та анонсував початок співпраці з Управлінням ООН із наркотиків і злочинності. У партнерстві з ними Global Ledger запустив курс із криптовалют, сфокусований на протидію незаконному використанню цифрових активів.

Research and Development

Що це? R&D усередині компанії.

Для чого? Для опанування нових трендових технологій.

Кому приносить бенефіти?

  • Спеціалістам, які хочуть вивчати нове, заглиблюватись у трендові напрями.
  • Компаніям, що розширюють експертизу.
  • Замовникам, які можуть використовувати експертизу компанії в сучасних технологіях.
  • Країні, що отримує інвестиції.

Research and Development у компанії є дуже давно, оскільки для росту та розвитку потрібно стежити за трендами у світі технологій.

Sigma Software працює в різних бізнес-доменах: від автомобільної й авіаційної галузі до електронної комерції, будівництва, фінансів, реклами, ігор та інших. Тривала робота в певному секторі дає змогу побачити проблеми, які ще ніхто не вирішив. Так виникає ідея, що в певній сфері є місце для нового продукту чи стартапу. У цьому перевага бізнесу, який працює з величезною кількістю індустрій.

Коли в інженерів компанії з’являються ідеї, вони можуть їх реалізувати в межах R&D. Якщо здається, що ідея може мати успіх, компанія може продовжити співпрацю в межах інкубатора Sigma Software Labs.

Стартапи

Sigma Software Labs

Що це? Бізнес-інкубатор на базі сервісної компанії.

Для чого? Для розвитку продуктового бізнесу в країні та підтримки стартап-середовища.

Кому приносить бенефіти?

  • Стартапам, що шукають підтримку й інвестиції.
  • Фахівцям компанії, які бажають розвивати власні пет-проєкти.

Sigma Software Labs – це окремий інвестиційний підрозділ Sigma Software Group. Він поєднує зусилля сервісного та продуктового бізнесів, шукає продуктові рішення в сервісному бізнесі та розвиває їх в окремі компанії. З 2019 року через інкубатор отримали інвестиції 15 портфельних компаній на загальну суму 1,7 мільйона доларів, продуктова історія вже має значні результати. Так, торік український портфельний стартап з аналітики даних Datrics і перший портфельний стартап Sigma Software Labs залучили стратегічного партнера, що стало суттєвим успіхом для венчурної історії компанії.

Головна мета Sigma Software Labs – створити екосистему для стартапів, надавати менторську допомогу, сприяти залученню інвестицій і зростанню продуктових рішень через глобальний нетворк партнерів і клієнтів. Адже компанія має широку мережу звʼязків із фондами й інвесторами, а також понад 200 B2B-контактів по світу, що полегшує розвиток продуктів екосистеми. Крім того, сама Sigma Software може інвестувати в перспективні проєкти через Sigma Software Labs чи венчурний фонд SID Venture Partners, який створили співзасновники Sigma Software разом із партнерами.

Попри війну, інкубатор продовжує працювати, проводити конкурси стартапів, ділитись експертизою з підприємцями, інвестувати та підтримувати свої портфельні стартапи, допомагати з масштабуванням рішень на міжнародні ринки.

Стартап-конкурс ІТ_EUREKA

Що це? Конкурс для стартапів з України та Європи.

Навіщо? Для розвитку локальної стартап-спільноти.

Кому приносить бенефіти?

  • Стартапам, що шукають можливість провалідувати свою ідею, отримати менторську підтримку, пройти навчання в інкубаторі, залучити інвестиції.
  • Фахівцям компанії, які бажають розвивати власні пет-проєкти та можуть брати участь у конкурсі.

З 2013 року Sigma Software проводить конкурс для стартапів IT_EUREKA. Крім змагання та можливості отримати зворотний зв’язок від досвідчених інвесторів і підприємців, учасники отримують курс лекцій від найкращих представників української та європейської ІТ-індустрії, засновників зіркових стартапів і партнерів міжнародних венчурних фондів.

У межах двомісячного інтенсиву стартапери навчаються будувати успішні бізнес-проєкти, готуються до участі у всесвітньовідомих акселераційних програмах, отримують індивідуальний коучинг і практичні поради від менторів. У 2022 році понад 100 команд з України та Європи подали заявки на участь.

Освіта

Sigma Software University

Що це? Освітній майданчик.

Для чого? Для розвитку ІТ-спільноти та професійного зростання ІТ-фахівців.

Кому приносить бенефіти?

  • Спеціалістам, які хочуть зростати.
  • Студентам і світчерам, які шукають можливості отримати знання та перший досвід.
  • Зрілим ІТ-спеціалістам, які бажають поглибити свої знання.
  • Викладачам, які бажають підвищити свій професійний рівень.

Sigma Software від початку свого існування багато уваги приділяла розвитку освіти, працювала зі студентами та ЗВО, розвивала професійні спільноти. А ще вона будує потужну систему внутрішнього навчання та менторства, щоб надати своїм фахівцям максимум можливостей для професійного зростання.

Як окремий бренд Sigma Software University з’явився у 2016 році. Окрім фокусу на внутрішньому навчанні та навчанні спеціалістів рівня Junior, Sigma Software пропонує ще й курси та тренінги для досвідчених фахівців, які допомагають Senior-спеціалістам опановувати нові мови програмування й технології та ділитися досвідом одне з одним.

Університет має три основні напрями. Перший – внутрішня освіта та менторська програма всередині компанії. Другий – партнерство з освітніми установами, удосконалення освітніх програм вишів, робота зі студентами, інтернатури та кемпи для тих, хто ще не має досвіду або тільки починає свій шлях в ІТ. Наразі партнерами Sigma Software University є понад 40 вишів, коледжів, ІТ-шкіл в Україні та за кордоном. Третій – зовнішні курси, що охоплюють різні технології, спеціальності (як технічні, так і нетехнічні) та професійні рівні.

Попри вторгнення, університет продовжив працювати навіть у більш інтенсивному режимі, приєднуючись до проєктів Мінцифри, запускаючи безплатні курси для тих, хто втратив роботу через війну, працюючи над підвищенням кваліфікації викладачів тощо.

Наразі Sigma Software University працює також у Швеції, Ізраїлі, Саудівській Аравії, Польщі, Грузії та налагоджує відносини з Німеччиною й Танзанією.

Star for Life Ukraine

Що це? Освітній проєкт для дітей.

Для чого? Щоб підсилити комп’ютерну грамотність серед дітей, допомогти з профорієнтацією та зміненням ментального здоров’я.

Кому приносить бенефіти?

  • Дітям, які мають можливість навчитися комп’ютерної грамотності й отримувати психологічну підтримку
  • ІТ-галузі, що формує наступні покоління ІТ-фахівців
  • Країні, що створює нові можливості для того, щоб наступні покоління українців були щасливими та ментально здоровими.

Попри війну, у середині 2022 року Sigma Software разом із благодійним фондом «Голоси дітей», школою програмування IDF school і Sigma Software University запустили проєкт Star for Life Україна. Він повинен навчити школярів комп’ютерної грамотності й основ програмування, а за необхідності надати їм психологічну допомогу та мотивувати вчитися й розвиватися.

Наразі проєкт працює в пілотній стадії з двома ініціативами. Перша – літній ІТ-табір, де діти здобувають навички роботи з Java у здоровому та спокійному середовищі. У літньому таборі у 2022 році взяли участь 24 дитини та їхні батьки.

Друга ініціатива – лабораторії, що надають можливість дітям і підліткам здобувати позашкільну освіту й опановувати ази програмування в місцях проживання внутрішньо переміщених осіб. Нині діють три: у Верховинському ліцеї (Івано-Франківська область), Дрогобицькій школі (Львівська область) та Івано-Франківському центрі освітніх інновацій, де понад 100 дітей продовжують навчатися офлайн азам програмування на Android.

Усі лабораторії Star for Life за допомогою компаній-партнерів Nexer, Zacco та Sigma Software оснастили сучасними комп’ютерами, забезпечивши дітям доступ до найновіших технологій для програмування. Понад 200 потужних ноутбуків вони напряму передали талановитим учням-учасникам проєкту Star for Life.

Узимку 2023 року відбулася онлайн-ІТ-школа, на яку зареєструвалися 3400 учасників, зокрема 600 вчителів інформатики, які вивчали програмування на Java.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ