За багатьма державними рішеннями стоїть величезна робота громадських організацій, однією з яких є Міжнародний фонд «Відродження». Завдяки фундації в Україні запустили понад 18 тисяч проєктів та ідей, зокрема запровадили ЗНО, відкрили перший центр сучасної культури та багато іншого.

Як організація, що відстоює людські права, з початку великого вторгнення фонд одразу доєднався до допомоги українцям, які постраждали під час воєнних дій, і запустив низку проєктів для підтримки медіа, волонтерів та інших людей, які активно працюють на перемогу України.

The Village Україна спільно з фондом «Відродження» розповідають про історію фундації, її неочікувану роль у вже звичних для нас проєктах і зусилля, які команда докладає для наближення перемоги.

Міжнародний фонд «Відродження»:

що це?

Це українська частина великої мережі фундацій «Відкритого суспільства», яку заснував філантроп Джордж Сорос. Понад 50 людей в організації працюють над розбудовою України, у якій права людини надійно захищені, а позитивні зміни працюють на благо громадян. Може здатися, що ви не відчуваєте вплив фонду на собі, але погляньмо, які проєкти й ініціативи запустили у «Відродженні» протягом 32 років роботи в країні.

ЗНО

З 2002 року за фонду працював Центр тестових технологій, де розробляли механіку майбутнього ЗНО та спільно з МОН перевіряли, чи зображають тести знання абітурієнтів. Пізніше, у 2005–2006 роках, усі напрацювання фонд передав державному Українському центру оцінювання якості освіти, який офіційно запровадив ЗНО на державному рівні.

Демократичні вибори

У 90-х роках у фонді розуміли, що чесні вибори – запорука стійкості України. Екзит-поли, спостереження за виборами, теледебати кандидатів – усе це здається звичним зараз, але вперше з’явилось за підтримки «Відродження». У 2004 році саме завдяки опитуванням виборців і роботі спостерігачів, які фіксували порушення, перемогу Януковича визнали сфальсифікованою.

Безвізовий режим

У середині 2000-х років фонд разом з іншими організаціями розпочав обстоювати ідею запровадження безвізового режиму. «Відродження» завдяки мережі Фундацій Відкритого Суспільства адвокатувало потрібні для цього процеси на рівні Брюсселя та країн-членів ЄС. Крім того, фонд забезпечив аналітику та просування ідеї й у самій Україні.

Окрім перелічених ініціатив, фонд відкрив перший в Україні Центр сучасного мистецтва, долучився до перекладу та друку понад 700 книжок українською мовою, надав стипендії понад 50 тисячам українських науковців із різних галузей, а під час війни продовжує допомагати українцям і рухатися до перемоги.

Перший безвізовий потяг до Перемишля. Фото Європа без барʼєрів
Сорос у Могилянці

Як фонд «Відродження» допомагає українцям під час війни

Допомога цивільним безпосередньо на місцях

Місцеві жителі краще розуміють потреби своїх міст, а тому фонд спільно з міжнародною благодійною організацією Care International проводить конкурси саме для локальних ініціатив. Організації на місцях отримують кошти та займаються закупівлями, роздаванням харчів, засобів гігієни й іншого.

Є два варіанти допомоги: невеликі гранти для організацій, які курують процеси на місцях, або купівля продуктів, медицини й іншого для комунальних установ. У другому випадку заклади збирають ціни на потрібні товари, а після оплати фонду беруть їх на баланс.

Гуманітарний штаб Рехабу у Львові, в будинку воїна
Гуманітарний штаб ЯРМІЗ

Фонд також закуповує все необхідне для шелтерів і лікарень. А ще надає гранти для відновлення житла, зокрема й на окупованих раніше територіях, а також для утеплення будинків перед зимою. У межах цієї ініціативи фундація підтримала низку проєктів із відбудови кількох ЖК на Київщині, де зараз роблять ремонти.

За весь час до фонду надійшло понад 1500 заявок, допомогу надали у відповідь на понад 250. Загалом у 21 регіоні України нині працює принаймні один проєкт, підтриманий фундацією, але більшість ініціатив зосереджені на сході та півдні України.

Підтримка волонтерських організацій

Нині війна перейшла в режим марафону, і мало хто може якісно працювати для захисників і мирних громадян, не отримуючи зарплати. Саме тому фонд активно підтримує волонтерські організації та надає гранти не лише на закупівлю аптечок і різноманітного спорядження, а й на адміністративні витрати, як-от: зарплати, бензин, оренду складів тощо.

Для сприяння волонтерській роботі фонд запустив окремий конкурс «Тримаймо стрій». У його межах підтримали 21 організацію, де є і відносно малі регіональні ініціативи, і великі всеукраїнські, як «Фонд Сергія Притули».

Склад та хаб для переміщених журналістів у Львові. Фото_ LMF
Елеос, евакуація. Фото Елеосу

Сприяння роботі незалежних медіа

Після повномасштабного вторгнення багато незалежних ЗМІ опинилися на межі існування: журналісти працювали майже цілодобово, а прибутки від реклами зникли. Саме тому вже в березні фонд «Відродження» запустив інституційну підтримку незалежних медіа. Переважно фінансували зарплати журналістів, оренду офісів, логістику. Крім того, кошти йшли на амуніцію для фронтових журналістів, евакуацію та цифрову безпеку.

Ми стали тими, хто зумів першими простягнути руку допомоги та врятувати ЗМІ від закриття. Адже виважене й чесне подання інформації – це ще й дієвий інструмент протидії російським ІПСО, які зараз є однією з великих загроз для України

– говорить директор програми «Соціальний капітал» Станіслав Лячинський.

Загалом фонд підтримав 22 медіа, серед яких «Українська правда», НВ, Slidstvo.info, Ukrainer, The Village Україна, CUKR, а також медіа, релоковані з окупованих територій. Найменший грант склав усього 3,5 тисячі доларів, найбільші – по 150 тисяч доларів.

Підтримка аналітичних центрів

Нині аналітичні центри виконують найрізноманітнішу роботу: досліджують наслідки війни, аналізують майбутнє України, а також активно волонтерять. У червні 2022 «Відродження» за сприяння Посольства Швеції оголосило закритий конкурс для аналітичних центрів, які вже здобували підтримку фонду з 2018 року.

На грант подалися 26 організацій, із яких конкурсна комісія обрала 16, зокрема аналітичний відділ фонду «Повернись живим», центр «Нова Європа», «Агенція журналістики даних» та інші. Вони отримали підтримку до кінця 2022 року, яка складається із зарплати для команди, коштів на проведення досліджень та інших напрямів.

Виставка the war is not over. Фото  ZMINA
Домедична допомога ЯРМІЗу

Допомога у фіксуванні воєнних злочинів Росії

Ризик ядерної небезпеки, руйнування нафтобаз, обстріли цивільного населення – звичка Росії порушувати будь-які конвенції не нова. У фонді вірять, що країна-терорист буде покарана за всі злочини, які чинить в Україні. Щоб це сталося, важливо прискіпливо та відповідно до спеціальних методик збирати всі докази. Крім того, треба пояснювати урядовцям та експертам на Заході, чому трибунал над військовими злочинцями з РФ має відбутися.

Фонд «Відродження» підтримує організації, які професійно документують воєнні, економічні та екологічні злочини, зокрема «Центр прав людини ZMINA», «Центр громадянських свобод», Save Dnipro, «Досить труїти Кривий Ріг» та інші.

Надання доступу українцям до правової допомоги

Доступ до рівних прав в українців – один із давніх пріоритетів фонду. Фундація допомагала запускати державну систему безоплатної правової допомоги, а також підтримує організації, які надають юридичні консультації населенню. Після повномасштабного вторгнення останні спрямували свої зусилля на допомогу постраждалим від злочинних дій Росії.

Так «Мережа правового розвитку», яка об’єднує 21 організацію, лише до кінця липня надала юридичні консультації понад 7 тисячам українців. Ще сотні тисяч громадян скористалися онлайн-матеріалами для розв’язання різних правових питань.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ