Попри позитивні зсуви у сприйнятті психологічної допомоги, ця тема досі залишається доволі стигматизованою. Токсичні маскулінність і фемінність, культивовані століттями, заважають і жінкам, і чоловікам жити нормальним життям і перешкоджають здобуванню психологічної допомоги. «Чоловіки не плачуть», «Будь мужиком» та інші стереотипи часто заважають звернутися за підтримкою.

Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні спільно з виконавчим партнером ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки уряду Великої Британії запустив лінію психологічної підтримки для чоловіків. Вона анонімна, безоплатна та цілодобова. Зателефонувати можна за номером 2345*.

The Village Україна спільно з UNFPA Україна розповідають, чому звертатися за допомогою не соромно та як працює лінія психологічної підтримки для чоловіків.

Чи потрібна українським чоловікам психологічна допомога?

Психологічна допомога є стигматизованою не лише в Україні, проте її потреба стала більш нагальною з початком повномасштабного вторгнення. Липневі опитування від UNFPA Україна свідчать, що майже кожен третій із понад 17 мільйонів українських чоловіків постійно переживають стрес і перебувають у пригніченому настрої.

Хоча більшість опитаних вважають, що чоловіки та жінки однаково потребують психологічної підтримки, 90% із них не мали досвіду звернення за професійною допомогою, а 80% погоджуються, що чоловік сам має розв’язувати свої проблеми. Ці дослідження доводять, що українські чоловіки потребують психологічної допомоги, проте гендерні стереотипи й упередження заважають їм розпізнати проблему та звернутися до фахівців.

Чому «якось воно буде» та «я й сам упораюся» не працює?

Є проблеми, про які можна розповісти друзям на кухні, а є ситуації, які чоловіки бояться проговорити навіть із найближчими. Саме тому дієвим виходом є розмова з психологом чи психологинею, які емоційно не включені у ваше життя. Байдужість же до власного ментального здоров’я може призвести до погіршення соціальної активності, заниження самооцінки, психоемоційного вигорання та психосоматичних розладів.

Якщо ви зателефонуєте на гарячу лінію, вам допоможуть стабілізувати стан, дадуть можливість беземоційно подивитися на власну ситуацію, а за потреби перенаправлять до спеціалізованого сервісу, який фокусується саме на вашому запиті.

«Стигматизація чоловічої ролі, яка зароджується ще під час виховання в дитячому віці, а в дорослому житті перетворюється на стійкі стереотипи, псує чоловікам життя. Якщо ми цінуємо себе, то чому маємо собі забороняти покращувати самопочуття, і зрештою власне життя»,

– говорить Наталія Мірошниченко, старша психологиня лінії підтримки.

З якими питаннями можна зателефонувати?

Окрім проблем, які вже давно турбували українських чоловіків, війна загострила й нові переживання, як-от: невпевненість у майбутньому чи самотність. Понад 45% опитаних втратили дохід і не мають можливості утримувати родину, понад 37% переживають через розлуку з рідними.

Ви можете зателефонувати, якщо переживаєте спалахи гніву, за які потім відчуваєте сором, чи коли маєте погане самопочуття, хоча фізично нічого не болить. Крім того, вам допоможуть, якщо ви сильно перелякалися, переживаєте конфлікти в родині чи маєте тривожні стани, ПТСР та інші проблеми, які змушують вас відчувати стрес, пригніченість і вразливість.

Як відбувається розмова?

Лінія психологічної підтримки гарантує повну конфіденційність: вони не зберігають персональних даних, як-от: імен, номерів телефонів чи причини звернень. Сама ж підтримка надається лише телефоном, так фахівець не знатиме, хто ви.

Щоб отримати допомогу, не потрібно записуватися заздалегідь: лінія працює цілодобово. Щоби почуватися в безпеці, радимо вибрати зручний час і місце, де ніхто не заважатиме та не чутиме вашу розмову. Бесіда триватиме стільки, скільки вам потрібно, проте безперервно не більш як годину, адже цього часу достатньо для ефективного спілкування.

Хто підніме слухавку?

У команді проєкту – 9 фахівців і фахівчинь із галузі психології, які мають багато років практики й більшість із яких фокусуються на роботі з травмою, горем, втратою, конфліктами, екзистенційними дилемами та самоцінністю. Крім того, є психологи й психологині, які працюють із контролюванням гніву, ПТСР і домашнім насильством. Вони вислухають вас, підтримають, дадуть пораду та допоможуть розв’язати проблему чи впевнитися в правильності рішень.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ UNFPA УКРАЇНА