Брати на себе відповідальність розвивати Україну мрії – так коротко можна описати волонтерську організацію «Будуємо Україну Разом». У 2014 році все розпочалося з відбудови помешкань у деокупованих містах на сході України, а тепер це масштабний проєкт, який не лише відновлює домівки, а й популяризує культуру волонтерства серед свідомої молоді.

The Village Україна спільно з громадською організацією «Будуємо Україну Разом» розповідають, як долучитися до таборів, щоби відбудовувати Київщину та Чернігівщину.

Збудувати Україну мрії:

хто такі БУР?

Громадська організація «Будуємо Україну Разом» розвиває серед молоді почуття довіри та відповідальності, допомагає знайомитися з Україною та формує ком’юніті свідомих людей. Будують Україну бурівці в прямому сенсі слова: відновлюють зруйновані домівки та навіть цілі будинки, які знищили окупанти. А ще – допомагають створювати й облаштовувати молодіжні центри та громадські простори, які залучають місцеву молодь до розбудови суспільства.

У 2014 році треба було розв’язувати проблеми менш помітні, ніж війна: слабка мобільність людей, відсутність комунікації між регіонами, слабка національна ідентичність на сході та півдні, патерналізм. Нашим інструментом став волонтерський табір, де метою було відбудувати міста, постраждалі від війни. Але не менш важливу роль мали наші неформальні вечори за ватрою, де ми спілкувалися про війну та Майдан. Так формувались справжні дружні соціальні зв’язки

– каже Юрко Дідула, керівник програми «Будуємо Україну Разом».

БУР робить акцент на роботу саме з молоддю, адже це – інвестиція в майбутнє України: люди, які беруть на себе відповідальність сьогодні, за 20 років стануть свідомими підприємцями, формуватимуть політику країни в уряді чи навчатимуть дітей.

Що бурівці встигли зробити за вісім років?

До 24 лютого волонтери попрацювали у 85 містах України, а саме:

  • організували табори в сотні громад
  • зробили 182 волонтерські заїзди
  • залучили 262 людини до локальних команд БУР-табору у своєму місті,
  • створили 58 молодіжних центрів і громадських просторів,
  • зібрали в спільноті 5000 волонтерів і допомогли відновити домівки для 370 сімей.

Як змінився БУР після 24 лютого?

Від початку повномасштабного вторгнення проєкт частково трансформувався: зросли як бюджети таборів, так і обсяги робіт на об’єктах. Крім того, тепер БУР відновлює не лише будівлі в постраждалих регіонах, а й готує приміщення для довготривалого проживання внутрішньо переміщених осіб.

З квітня до червня організація отримала 1815 заявок, а в таборах узяли участь 753 волонтери. З початку таборового сезону у квітні БУР провів десять навчальних шкіл і 46 таборових заїздів, де:

  • відремонтували й облаштували поверх гуртожитку педагогічного університету ім. Івана Франка для проживання ВПО в Дрогобичі
  • відбудували два приватні будинки, якими користуються ВПО в Демидівці
  • відновили молодіжний центр у Калуші
  • допомогли відремонтувати частину ДСНС у Макарові та багато іншого.

Де волонтерити в листопаді?


Макарів, Київська область

5–12 листопада, 13–20 листопада, 26 листопада – 12 грудня, 4 грудня – 11 грудня

Табори бурівців продовжують працювати, і на черзі відбудова гуртожитку медичного коледжу в Макарові, який постраждав унаслідок обстрілу. Там частково пошкоджені приміщення закладу, але найбільше поруйнований дах. Протягом довгого часу він не був перекритим, тож додаткової шкоди нанесли ще й природні умови. Працівників гуртожитку та медичного коледжу на час бойових дій евакуювали, тому про будівлю дізналися вже в березні, коли побачили її на фото зруйнованих будівель Київщини.


Новоселівка, Чернігівська область

29 жовтня – 5 листопада, 6–13 листопада, 19–26 листопада, 27 листопада – 4 грудня

Ситуація в Новоселівці складна: 80% населення живуть у модульних будинках, зруйновано 75% села. З 1200 людей, які жили тут до вторгнення, залишилося лише 375 жителів. БУР-табір запрошує до відбудови місцевого фельдшерсько-акушерського пункту.


Іванівка, Чернігівська область

29 жовтня 5 листопада

3 березня росіяни почали рухатися до села Золотинка Чернігівської громади, потім – до Ягідного. 5 березня вони просунулися в бік Чернігова й окупували Іванівку. Російські війська обстрілювали все, що бачили: будинки цивільних, державні установи тощо. На початку липня ЗСУ звільнили Іванівку, проте під час відступу окупанти потрощили навіть те, що вціліло після боїв.

Бурівці планують відбудувати приміщення сільської ради та ЦНАПу, який пошкодили внаслідок обстрілу сусіднього Будинку культури.

Як відновлювати Україну

разом із БУР?

Від вас:

  • бажання волонтерити
  • 16 років (18 років, якщо хочете брати участь у БУР-таборах відбудови)
  • організаційний внесок на організацію табору.

Від БУР:

  • проживання та харчування
  • повернення коштів за квитки
  • фірмова футболка та сертифікат
  • страхування від нещасних випадків
  • спогади на весь рік.

Детальніше про табори від БУР і дати заїздів читайте на сайті.

МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ЗА ПІДТРИМКИ