Понад 100 тисяч тварин у 250 притулках – стільки чотирилапих чекали на свої родини до повномасштабного вторгнення. Після 24 лютого ситуація лише загострилася: люди в паніці губили улюбленців на вокзалах, а деякі хвостаті стали безпритульними через загибель власників. Щоби знайти їм нові домівки, Club 4 Paws і комунікаційна агенція Postmen поширюють в Україні культуру адопції, коли люди забирають безпритульну тварину додому. У квітні 2022-го вони запустили міжнародну ініціативу Adopt pets of Ukraine, узявши за основу спільний проєкт Petsession – фотосесії чотирилапих, які вповні розкривають їхню харизму.

The Village Україна спільно з Postmen і Club 4 Paws розповідають про ініціативу Adopt pets of Ukraine, а також, як допомогти безпритульним тваринам, навіть не забираючи їх додому.

Один із тисяч: історія Космосу та Михайла

Деякі собаки чекають на своїх майбутніх власників місяцями, хтось – роками. Дорослим чотирилапим майже неможливо знайти родину, адже зазвичай люди забирають малечу. Маленький Космос уже мав святкувати свій перший рік життя в притулку, коли йому посміхнулася доля.

Михайло побачив на інстаграм-сторінці проєкту Adopt pets of Ukraine фото іншого пса, Пумбу, й уже був готовий забрати його. Проте за день до зустрічі з’ясувалося, що собаку вже відправили до нової родини до Німеччини. Чоловік був рішуче налаштований знайти свого чотирилапого, тому однаково поїхав до притулку, де й зустрів Космоса. Так, фото Пумби подарувало Космосу нову родину. Якби Михайло не прихистив хвостатого, найімовірніше, той так би й доживав свій вік у вольєрі з іншими собаками.

Космос, Пумба та ще сотні тварин: як хвостаті знаходять свою людину

Проєкт Adopt pets of Ukraine подарував родини вже понад 200 улюбленцям. Цей процес відбувається завдяки команді, яка збирає заявки від волонтерів, небайдужих українців і притулків і публікує фото котиків і собак у соцмережах Facebook, Instagram та на офіційному сайті. Бекстейджі зі знімань і кумедні моменти з хвостатими публікують у TikTok проєкту. Далі завдяки репостам та охопленням тварин знаходять українці, а за гештегами – і європейці.

Щоби гуманізувати ставлення до тварин в Україні, майбутніх власників називають petparents. З ними обов’язково проводять інтерв’ю, адже чотирилапий має потрапити лише в надійні руки. Крім того, на сайті ініціативи є корисні поради, як взаємодіяти з новими друзями, адже дехто з них має певні особливості психіки через стресові ситуації.

Харизма та характер: для чого чотирилапим petsession

Люди, які зазвичай забирають тварин із притулків, роблять це із почуття жалю, сприймаючи чотирилапих як покинутих і проблемних. Саме тому Club 4 Paws і комунікаційна агенція Postmen запустили за тиждень до початку війни проєкт Petsession, із якого виріс Adopt pets of Ukraine. Завдяки ініціативі коти та собаки отримують професійні фотосесії, які розкривають їхню харизму та закохують у них, а не апелюють до почуття жалю.

Портрети тварин підкреслюють їхню особистість і показують особливі історії кожного, це допомагає їм знайти саме того власника. Крім того, така ініціатива дає змогу показати красу чотирилапих без породи та спонукає забирати саме їх, а не купувати тварин у бридерів.

Фотоволонтерство: як стати pet-фотографом

З розширенням Petsession до Adopt pets of Ukraine обсяг заявок на допомогу з влаштуванням тварин шалено виріс. Щоби встигати обробляти запити, до проєкту залучили 70 волонтерів зі всієї країни, які провели фотосесії для 350 тваринок у 25 містах України. Щоб в ініціативі взяли участь якомога більше людей, перед запуском кампанії Postmen розробив гайд із серії відео про те, як краще організовувати знімання в притулках.

«Petsession може зробити кожен. Саме для цього ми й даємо такий інструмент лайфхаки зі світла та ретуші, поради з підготовки до знімань, розповідаємо про те, де і як краще розмістити профілі тваринок. Ми прагнемо надихнути якомога більше людей долучатися до гуманної та благодійної місії – пошуку нових домівок для безпритульних чотирилапих»,

– зазначає CEO комунікаційної агенції Postmen Ярослав Ведмідь.

Волонтерка-фотографиня проєкту Анастасія Бікадорова розповіла про фотосесії з тваринами в умовах нової реальності, коли під час першого знімання на вулиці неподалік військові тренували тактичну медицину. «Трохи сюрреалістична картина, де з одного боку камера та бігають цуценята, а з іншого чоловіки в камуфляжі зі зброєю. Але таке наше сьогодення, де звичайне життя поєднується з війною в найнеочікуваніших місцях», – говорить Настя.

Шанс жити в любові: які плани в Adopt pets of Ukraine

Хтось допомагає людям, хтось армії, хтось – тваринам. З перших днів вторгнення Club 4 Paws постачає корм і медикаменти в притулки та гарячі точки в межах ініціативи Save pets of Ukraine. Крім того, Adopt pets of Ukraine й надалі створюватиме можливості знайти одне одного для європейців і безпритульних чотирилапих України.

«Нещодавно українка Юлія, яка давно вже мешкає в Лондоні, вийшла на нас, щоби прихистити тваринку саме з України. Ми підібрали для неї кошеня Муню, але згодом Юлія дізналася, що в пухнастого в притулку залишається сестричка і, не вагаючись, вирішила забрати обох. Для в’їзду до Англії котики мають досягти певного віку та бути вакцинованими – наразі готуємо все необхідне для їхньої подорожі. Такі історії для нас – приклад рівня відповідальності та гуманності»,

– розповіла бренд-менеджерка Club 4 Paws Галина Цегелик.

Команда проєкту й надалі співпрацюватиме з волонтерами по всій країні та проводитиме майстер-класи зі знімання тварин, щоби змінювати культуру адопції та створювати нові шанси для чотирилапих жити в турботі та любові.

Матеріал підготовлено за підтримки