Спорт – це не тільки про фізичне здоров’я. Дослідження показують, що вправи поліпшують настрій і зменшують симптоми депресії, тривожності та стресу. Важливо знайти своє, тому пробуйте себе в різних видах фізичної активності. Для початку підійде спорт з ігровими елементами, без складних правил і великої кількості спорядження. Наприклад, алтимат-фризбі.

Алтимат-фризбі – безконтактний командний вид спорту, яким може займатися будь-хто, незалежно від віку, статі та фізичної підготовки. Усе, що потрібно для гри, – це диск фризбі та знання правил.

The Village Україна разом із магазином фризбі-дисків Scoober розповідають, що таке алтимат-фризбі, як у нього грати та чому займатися цим спортом може кожен.

Що таке алтимат-фризбі

Алтимат-фризбі з’явився в 1960-х роках у середніх школах та університетах США, а з 80-х поширився Європою. Сьогодні алтимат – олімпійський вид спорту. У 2015 році його визнав Міжнародний олімпійський комітет.

Цей спорт набирає популярності й в Україні. Його навіть викладають на уроках фізкультури. Команда Scoober допомагає в організації майстер-класів у школах, запрошує гравців алтимат-фризбі на тренування, щоб пояснити дітям правила гри та навчити основних кидків.

Scoober також є одним зі спонсорів змагань в Україні та надає нові диски фризбі безоплатно.

Які основні правила алтимат-фризбі

Не потрібно багато часу, щоб навчитися кидати та ловити диск, а також зрозуміти базові правила гри. Ось вони:

1

У грі беруть участь дві команди, у кожній по сім осіб (на піску – по п’ять).

2

Гра відбувається на прямокутному полі, з обох кінців якого розташовані гольові зони.

3

Одна з команд починає з атаки.

4

Гол зараховують тоді, коли гравець ловить пас від товариша з команди в зоні суперника.

5

Команда, яка грає в захисті, може здобути диск, якщо він торкнувся землі, його збив або перехопив гравець захисту.

Алтимат – один із небагатьох видів спорту, де роль суддів виконують самі гравці.

Чому варто грати в алтимат-фризбі

1

Мінімум спорядження

Для того, щоб почати грати в алтимат, потрібен тільки диск фризбі. Ніякого додаткового екіпірування чи спорядження не потрібно.

Як правило, диски виготовляють із пластику, тому що цей матеріал міцний, зносостійкий, не ламається та легкий. Якісний твердий пластик не схильний до корозії, тому йому не страшні атмосферні впливи. А диски з дешевого матеріалу швидше ламаються, можуть відхилятися від курсу під час кидка та здатні поранити гострими краями.

Оберіть свій диск фризбі:

2

Невеликі команди

Для повноцінної гри у фризбі потрібно 14 людей, але можна пограти й удвох. Також це унісекс-спорт, тому команди можуть бути як чоловічі й жіночі, так і міксовані. Єдине правило: кількість чоловіків і жінок у командах має бути однаковою. Фризбі – простий спорт, тож разом із дорослими можуть грати й діти.

Такі гнучкі правила алтимат-фризбі значно спрощують пошук партнера та дають змогу підлаштовуватися під будь-які обставини.

3

Доступні умови

Фризбі – досить компактний спорт. Усе, що вам треба, – це диск. Він займає мало місця та є легким, тож ніяких спортивних сумок під спорядження не потрібно. Бажано одягнути спортивну форму або зручний одяг і подбати про взуття, щоб не травмуватися.

Щодо місця гри, то тут усе теж просто: тренувати кидки та змагатися можна на спортивному майданчику, пляжі або на газоні. 

Для алтимат-фризбі не потрібно орендувати зали чи стадіони.

4

Ніяких суддів

Алтимат – це унікальний вид спорту, у якому роль суддів виконують самі гравці. Вони самі відповідають за дотримання правил і розв’язують суперечливі ситуації. Якщо гравець вважає, що був фол, він може зупинити гру та пояснити свою позицію. Якщо фол оскаржують, диск повертається до гравця, який кидав.

В алтимат-фризбі навіть є термін «дух гри». Кожен гравець бере відповідальність за чесну гру, у цьому й полягає ідеологія духу гри. Суддів немає навіть на чемпіонатах Європи та світу.

5

Універсальний спорт

Деякі види спорту, наприклад великий теніс чи сноубординг, прив’язані до сезону. Для алтимат-фризбі погода не має значення – можна грати цілий рік поспіль. Зазвичай восени й улітку грають на траві та піску, а навесні та взимку – у закритих приміщеннях.

Тож не треба шукати особливий привід, щоби взяти диск фризбі, знайти партнера по грі та піти на найближчий спортивний майданчик.

Матеріал підготовлено за підтримки