25 жовтня в Україні проведуть чергові вибори до місцевих та обласних рад. Громадська організація «Боротьба за права» створила серію інструкцій із доступних виборів для людей з інвалідністю. 

Спочатку перевірте, чи є ви у списку виборців і в якій дільниці зможете проголосувати. Зробити це можна на порталі «Державний реєстр виборців».

Якщо ви маєте позначку про постійну нездатність пересуватись самостійно, можна написати заяву до органу ведення реєстру виборців, передати її до виборчої дільниці за місцем реєстрації й у день виборів голосувати на виборчій дільниці. Зробити це необхідно до 20:00 останньої п’ятниці перед виборами.

На місцевих виборах 2020 року дільниці мають оснастити:

 безперешкодним входом;
 позначеним і доступним шляхом до приміщення та кабін, де здійснюється голосування;
 мінімум однією доступною кабіною, прилаштованою до потреб людей із різними видами інвалідності;
 інформацією про виборчий процес у доступному вигляді за місцем розташування, висотою, освітленням.

Перевірити, чи доступна для вас дільниця, можна скористувавшись одним із варіантів.

1. У розділі порталу ДВР «Виборчі округи та дільниці» знайдіть свою дільницю за номером чи адресою місця проживання. Тут ви отримаєте інформацію про поверх розташування приміщення для голосування, наявність пандуса, відповідність будівлі нормам ДБН тощо.

2. Приходьте до дільниці, щоб «наживо» її побачити. Може виявитись, що там є архітектурні перешкоди, які усунути зовсім не складно.

Також до дня виборів напишіть заяву до органів місцевого самоврядування та Уповноваженому ВРУ з прав людини з вимогою забезпечити доступність вашої виборчої дільниці. У день виборів ви можете направити скаргу до територіальної виборчої комісії.


МАТЕРІАЛ ПІДГОТОВЛЕНО ГО «БОРОТЬБА ЗА ПРАВА» ЗА ПІДТРИМКИ МІЖНАРОДНОЇ ФУНДАЦІЇ ВИБОРЧИХ СИСТЕМ І МІНІСТЕРСТВА МІЖНАРОДНИХ СПРАВ КАНАДИ