У ЦУМ представили осінні вітрини, які об’єднали темою «Краса в недосконалості». Сюжети для них розробили вісім українських художників: Маша Рева, Jolie Poly, Оксана Левченя, артдует братів-близнюків Braty Art, Вова Воротньов, артгрупа Pomme de boue та Юлія Бєляєва.

«У нових вітринах ЦУМ вдалось поєднати світ моди та мистецтва, додавши історію, урбаністичний контекст, соціальну відповідальність і усвідомленість, а також освітню функцію. У проєкт запросили художників різних напрямів і стилів, об’єднаних однією темою – «Краса в недосконалості», – коментує креативний відділ ЦУМ.

Художниця та дизайнерка Маша Рева розробила принт для вітрин ЦУМ в авторській стилістиці. Вона зазначає, що хотіла створити у вітрині своєрідний галерейний простір, залишивши стан робочого процесу. 

Як розробляли вітрини ЦУМ

Jolie Poly (Юлія Полященко) зробила у вітрині інсталяцію «Мій скарб», яка є коментарем на тему любові людини до прикрашання самої себе, а також пам’ятником надійному джерелу впевненості в завтрашньому дні.

Текстильні роботи Оксани Левчені – це особливий синтез декоративно-ужиткового та сучасного мистецтва. У вітрині ЦУМ вперше представлений один з її килимів і текстильна скульптура. Художниця виготовляє килими ручної роботи, наповнені особливим змістом.

Усі роботи художників об'єдані темою «Краса у недосконалості»

BRATY ART – артдует братів-близнюків Івана і Василя Костенків. Спеціально для вітрин ЦУМ брати розробили диптих «Природа людини», який інсталювали в двох вітринах універмагу. «Наша робота про справжність і природну сутність людини», – коментують вони. Художники створили два колажі, один з яких розмістили на екрані, а другий зробили статичним. 

Вова Воротньов – художник з графіті-бекграундом – також представив свій проєкт у вітрині ЦУМ. Один із прийомів митця – тиражування в різних жанрах зображення, яке символізує образ спортивного підлітка. Для оформлення вітрини Воротньов запропонував адаптацію одного з його відомих іміджів у вигляді інсталяції, що складається зі скульптури та малюнка.

У співпраці з Юлією Бєляєвою креативна команда ЦУМ розробила дизайн останньої вітрини. Авторка створила серію скульптур. Для цього Юлія взаємодіяла з реальними людьми, скануючи їх і потім друкуючи 3D-форми. Таким чином кожна скульптура максимально персоналізована.

Ще одну вітрину оформила артгрупа Pomme de boue, представники якої під час всього творчого процесу побажали залишитися інкогніто. Учасники команди створюють мозаїки по всьому місту, залишаючи свої знаки на будинках. Спеціально для вітрини ЦУМ вони створили найбільшу зі своїх робіт – мозаїку, де зображений один з перших у світі вантових мостів «Рибальський міст», на який падає метеорит.


Матеріал підготовлено за підтримки ЦУМ